Eveniment
Țânțarul asiatic de tufiș a fost descoperit la Cluj. Pericolul bolilor tropicale în România
În ultimii ani, în România au fost înregistrate mai multe cazuri de febră Dengue, Zika, febră galbenă şi chikungunya. În Cluj-Napoca, în special în zona aeroportului, a fost identificată o nouă specie exotică: ţânţarul asiatic de tufiş.
Febra Dengue este a doua cauză de spitalizare, după malarie, a pacienţilor care se întorc din zone tropicale şi subtropicale.
Apariţia mai multor specii periculoase de ţânţari a fost cauzată, în principal, de comerţul internaţional cu anvelope uzate şi plante ornamentale, precum bambusul, susţine cercetătoarea, într-o analiză pentru publicaţia de ştiinţă Infoclima.
Carla Andreea Culda oferă drept exemplu ţânţarul-tigru, descoperit în Bucureşti încă din anul 2012.
Deşi este originară din zona temperată şi tropicală a Asiei, specia s-a răspândit, în ultimul deceniu, în mai multe oraşe din ţara noastră.
Deşi nu e considerat un vector major în transmiterea bolilor, ţânţarul poate transmite mai multe flavivirusuri (precum West Nile, encefalită japoneză, febră Dengue sau virusurile Zika şi Usutu), precum şi viermi cilindrici.
Potrivit raportului epidemiologic anual al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor, în România s-au înregistrat 267 de cazuri confirmate de encefalită West Nile şi 43 de decese.
Cum ajung ţânţarii tropicali în România
Cercetătoarea susţine că prezenţa în România a acestor specii de insecte este un rezultat direct al schimbării mediului înconjurător, care le-a permis insectelor şi microorganismelor să se acomodeze în zone în care nu ar fi putut să trăiască.
O altă cauză este creşterea interacţiunilor cu zonele de origine a acestor insecte, subliniază cercetătoarea, potrivit Antena 3.
sursa foto: pexels.com, rol ilustrativ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
vineri, 29.04.2022 at 13:40
Nu va …… Faceti sex in tufis, si nu veti avea nici o problema.