Connect with us
Advertisement

Economie

Taxarea veniturilor din chirii s-a schimbat din ianuarie 2024. Cât plătesc la stat cei care închiriază lunar sau în regim hotelier

Publicat

Taxarea veniturilor din chirii se schimbă, de la 1 ianuarie 2024 pentru persoanele fizice. Astfel, veniturile din chirii aferente anului 2024 ar urma să fie taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%. În plus aceștia vor păti și contribuția la sănătate dacă obțin venituri peste anumite plafoane.

Persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente în sistem real.

Impozitului pe venit se schimbă în cazul celor care derulează mai mult de cinci contracte

Începând cu anul 2024, regulile stabilirii impozitului pe venit se schimbă în cazul persoanelor fizice care derulează mai mult de cinci contracte de închiriere.

Noile reguli se aplică veniturilor obținute în 2024, astfel că efectele se văd abia la termenul de declarare și plată din 25 mai 2025, potrivit avocatnet.ro

Astfel, indiferent de numărul contractelor de închiriere, aceşti contribuabili nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile, potrivit unei analize realizate de o companie de consultanţă.

Taxarea veniturilor din chirii se schimbă: modificări aduse de OUG 115/2023

În context, consultanţii susţin că trebuie ţinut cont de faptul că pentru aceste venituri, persoanele fizice care deţin imobilele date spre închiriere datorează impozite care trebuie declarate şi plătite la ANAF în fiecare an. Autorităţile fiscale au adus recent modificări majore privind taxarea veniturilor din chirii.

Aceste schimbări sunt incluse în Ordonanţa de urgenţă 115, publicată în data de 15 decembrie 2023, intens mediatizată prin prisma unor schimbări fiscale importante pregătite de Guvern, prin care să asigure reducerea deficitului bugetar.

Potrivit acestor modificări, persoanele fizice care realizează venituri din chirii din imobile aflate în proprietate personală nu vor mai avea opţiunea de a raporta aceste venituri în categoria celor din activităţi independente în sistem real.

Mai exact, indiferent de numărul contractelor de închiriere pe care le au în derulare, persoanele fizice nu îşi vor mai putea deduce eventuale cheltuieli pentru stabilirea veniturilor impozabile din chirii.

Taxarea veniturilor din chirii se schimbă: cotă forfetară de 20%

Conform sursei citate, veniturile din chirii aferente anului 2024 ar urma să fie taxate cu 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără a fi necesară justificarea acestor cheltuieli prin documente.

Practic, nivelul de impozitare este de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar.

În cazul veniturilor din chirii plătite de entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, impozitul ar urma să fie reţinut de către plătitor.

Cum era legislația în 2023

Potrivit regulilor anterioare, dar în vigoare pentru anul 2023, persoanele fizice care obţineau venituri din chirii, taxate cu 10%, puteau opta pentru deducerea unor cheltuieli la stabilirea impozitului, pe baza datelor din contabilitate, după ce completau un registru fiscal.

Mai mult, persoanele fizice care realizau venituri din chirii din derularea a peste cinci contracte de închiriere le încadrau fiscal în categoria veniturilor din activităţi independente, cu obligaţia de a ţine o contabilitate şi de a întocmi registre fiscale, şi aveau posibilitatea de a deduce anumite cheltuieli pentru stabilirea impozitului datorat.

Autorităţile au eliminat aceste reguli pentru veniturile din chirii obţinute începând cu anul 2024.

Cum se impozitează veniturile obținute de cei care dețin peste cinci contracte de inchiriere

Începând cu anul 2024, regulile de impozitare care se vor aplica persoanelor fizice care încheie mai mult de cinci contracte de închiriere sunt cele specifice veniturilor din chirii aferente anului 2024, care ar urma să fie impozitate cu o cotă de 10%, după deducerea unei cote forfetare de cheltuieli de 20%, fără a fi necesară justificarea acestor cheltuieli prin documente.

Practic, nivelul de impozitare este de 8%, aplicat la totalul veniturilor încasate anual de către proprietar.

Când trebuie plătit impozitul pe veniturile din chirii

Impozitul pe veniturile din chirii trebuie plătit de către contribuabili la ANAF până pe 25 mai a anului următor celui în care veniturile au fost obţinute, conform regulilor actuale.

Aceste venituri se raportează prin intermediul declaraţiei unice. În plus, contribuabilii au obligaţia înregistrării contractelor de închiriere la ANAF, în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului sau apariţiei unei modificări contractuale, cum ar fi modificarea preţului de închiriere sau a duratei de închiriere.

Pentru veniturile realizate din închiriere în regim hotelier a camerelor din locuinţe proprietate personală şi venituri din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, legislaţia fiscală prevede reguli specifice de taxare.

Asigurări de sănătate din veniturile pe chirii (CASS)

Impozitul pe venit de 10% nu este singura contribuție pe care trebuie s-o achiți.

Se aplica 3 plafoane: 6, 12 si 24 salarii minime.

Dacă veniturile sunt sub 6 salarii nu se datorează CASS.

Dacă sunt realizate venituri din chirii mai mari decât 6 salarii minime brute pe țară, atunci trebuie să se achite și 10% contribuții la Sănătate (CASS). Dacă veniturile brute realizate sunt mai mari de 12 salarii minime brute, se va lua ca bază de calcul 12 salarii minime brute.

Cum se impozitează veniturile din închirierea în scop turistic

Conform art. 85 alin. (41) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, nivelul
normelor anuale de venit transmise anual de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri – Turism se consideră că reprezintă
nivelul maxim al veniturilor ce pot fi realizate din închirierea în scop turistic a unei camere situate în locuința proprietate personală.

Potrivit art. 85 alin. (4) şi (42) din Codul fiscal, normele anuale de venit pot fi ajustate de către contribuabili prin reducerea
acestora cu 30%, în situația în care sunt îndeplinite cel puţin 3 dintre următoarele criterii:

  • a) inexistența mijloacelor de transport în comun rutiere sau feroviare;
  • b) situarea locuinței în mediul rural;
  • c) materialele de construcții din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele sunt altele decât beton sau cărămidă;
  • d) lipsa cel puțin a uneia dintre următoarele utilități, de care beneficiază imobilele din care fac parte camerele închiriate prin
    racordare la rețeaua publică: apă, canalizare, energie electrică, gaz;
  • e) grupul sanitar aferent camerei închiriate nu este pus în exclusivitate la dispoziția turiştilor;
  • f) suprafața camerei închiriate în scop turistic nu depăşeşte 15 mp.

În ce condiții se reduce norma de venit

Totodată, conform art. 85 alin. (43) din Codul fiscal, norma anuală de venit/norma anuală de venit ajustată, după caz, se reduce astfel încât să reflecte perioada din anul calendaristic pe parcursul căreia închirierea a fost efectuată, în funcție de:

a) începerea realizării de venituri din închirierea în scop turistic;

b) încetarea realizării de venituri din închirierea în scop turistic

Documentul complet de la ANAF poate fi consultat AICI: Norme 2024

Contribuabilii au obligația, pentru fiecare an fiscal, să completeze şi să păstreze fişa capacităţii de cazare (Ordin ANAF nr.398/2021), astfel încât să permită identificarea şi controlul, de către organul fiscal competent, a informațiilor utilizate la completarea declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoane fizice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Romeo Sava

    joi, 25.01.2024 at 12:26

    Nimic nuuu se verifica locuințe stau la negru fără contract

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement