Administrație
Taximetriştii din Alba Iulia, nemulţumiţi că maşinile mai vechi de 5 ani nu ar mai putea fi autorizate. CL se reuneşte din nou
Aprobarea în Consiliul Local Alba Iulia a regulamentului, caietului de sarcini şi contractul de delegare a gestiunii pentru serviciul de transport persoane în regim taxi în municipiu a fost amânată pentru săptămâna viitoare. La şedinţa extraordinară convocată în acest sens vineri, pe lângă consilierii locali, au participat şi aproximativ 25 de taximetrişti, atât individuali, cât şi angajaţi ai unor firme locale. Aceştia au fost nemulţumiţi că, odată cu prelungirea autorizaţiei de taxi, maşinile cu vechime peste 5 ani nu vor mai putea presta servicii în acest domeniu. În prezent, la Primăria Alba Iulia sunt autorizate 230 de taxiuri, iar, potrivit reprezentanţilor compartimentului Transport din cadrul Primăriei, aproximativ 60 de taximetrişti se află în situaţia de a nu-şi putea continua activitatea. În 25 noiembrie, actualele contracte de delegare a gestiunii pentru activitatea de taxi expiră.
Potrivit taximetriştilor, majoritatea care lucrează şi de 23 de ani în acest domeniu au investit mult în cumpărarea maşinilor, pe care le folosesc în scopul câştigării unui venit, ceea ce înseamnă că vechimea lor depăşeşte cei 5 ani. „Singura doleanţă a noastră, a taximetriştilor, am discutat-o şi în 10 septembrie cu domnii de la compartimentul transporturi, este faptul că au prevăzut în regulamentul ăsta limitarea vechimii maşinii la 5 ani”, a spus unul dintre taximetriştii prezenţi în sală.
Potrivit documentului de atribuire în gestiune delegată a serviciului de transport persoane în regim de taxi, numărul maxim de autorizații ce poate fi eliberat este de 240, iar autorizațiile sunt valabile pe o perioadă de 5 ani.
„În cazul transportatorilor în regim de taxi, autorizaţia taxi se va primi prima dată pentru o perioadă de 5 ani numai pentru autoturismele care nu depăşesc vechimea de 5 ani de la data fabricaţiei” a spus Ioan Mărincea, din cadrul compartimentului Transport. În ceea ce îi priveşte pe cei prezenţi în sală aceştia nu se află la prima atribuire, pentru că în 2003 şi-au primit autorizaţia.
Potrivit procedurii de atribuire şi eliberare a autorizaţiilor taxi şi a copiilor conforme, din Legea 38/2003 modificată şi completată prin Legea 265/2007, art.16 alin. 2, „autorizaţia de taxi se prelungeşte la cerere o singură dată, pentru o perioadă de 5 ani, numai dacă sunt îndeplinite condiţiile privind procedura de atribuire a acesteia şi dacă autoturismul respectiv nu depăşeşte vechimea de 10 ani de la data fabricaţiei”. Totuşi, unul dintre taximetriştii prezenţi la şedinţă a spus că „prelungirea autorizaţiei se face o singură dată pe 5 ani, iar după modificările aduse legii în 2010, autorizaţia se prelungeşte la 5 ani, dacă autoturismul nu este mai vechi de 10 ani”.
Pentru departajarea solicitanților se vor acorda puncte de la 1 la 10 în funcție de următoarele criterii: vechimea autovehiculului, clasificarea acestuia după normele de poluare, volumul portbagajului util și echipare cu instalație de aer condiționat, vechimea în ani de când transportatorul a desfășurat activitatea în regim taxi, gradul de protecție al pasagerilor, forma de deținere asupra vehiculelor, posibilitatea asigurării reale a prezenței autovehiculului în activitate de minimum 8 ore/zi lucrătoare și dotările suplimentare ale vehiculului.
Miercuri va avea loc o altă şedinţă extraordinară, în care se va supune votului un nou proiect de hotărâre, care să convină şi taximetriştilor. Aceştia le-au spus consilierilor locali: „Noi atâta vă cerem, să ne lăsaţi să muncim”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: ASTĂZI: Consilierii locali din Alba Iulia, din nou în şedinţă extraordinară pentru aprobarea regulamentului de transport în regim de taxi | Alba24