Actualitate
Te-au prins pe autobuz fără bilet? Ce NU te pot obliga controlorii să faci. RECOMANDĂRI pentru călători
Dacă v-ați urcat în mijlocul de transport public fără bilet și prindeți controlul, trebuie să aveți grijă să nu facă „abuz în serviciu”. Astfel în cazul în care dați de controlori mai plini de ei, trebuie să știți că nu au dreptul să vă legitimeze sau deposedeze de actul de identitate. Multe persoane s-au confruntat cu acei controlori grosolani, care uită care sunt drepturile călătorilor.
Ca să știți cum să procedați în cazul în care controlorii v-au prins în mijlocul de transport public fără bilet, mai jos aveți câteva recomandări:
1. Controlorii nu pot să te oblige să te legitimezi și în niciun caz nu au voie să te deposedeze de actul de identitate. Procedura de legitimare este o convenție social acceptată, nimic mai mult. Obligația lor este să verifice legitimația de călătorie. Au în schimb dreptul de a solicita intervenția poliției pentru legitimare. Și Jandarmeria Română mai are dreptul să te legitimeze, conform legii 550/ 2004.
2. Controlorii nu au dreptul să te coboare din tramvai cu forța, să te bruscheze, să te percheziționeze ori să-ți rețină vreun bun personal cu scopul de a coborî cu ei. În momentul în care se întâmplă vreo astfel de faptă, ai obligația să suni imediat la poliție! Nu le intra în joc și nu face cine mai știe ce compromis în schimbul rambursării bunului.
Este recomandabil ca în astfel de cazuri să faci puțin scandal și să rogi pe cineva să te însoțească. Ei sunt tot timpul (minimum) doi și-ți trebuie martor. După ce suni la poliție, astepți și, după caz, mergi la secție pentru a depune o plângere pe numele controlorului, în care să punctezi cu lux de amînunte faptele. Controlorii au legitimații și sunt obligați să se legitimeze nominal, așa că nu-i foarte greu să afli cu cine ai de-a face.
3. Controlorii nu au voie să te rețină în autobuz/tramvai sau stație mai mult de câteva minute/jumătate de oră. Maximum! Orice reținere durează mai mult, se transformă automat în privare de liberate și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Și chiar dacă vor chema poliția, tot nu ești obligat s-o aștepți mai mult de câteva minute!
4. Controlorii sunt obligați să se legitimeze de fiecare dată când fac controlul. Refuzul la legitimare constitue infracțiune și se pedepsește ca atare.
Pentru a evita astfel de neplăceri, cel mai bine ar fi să vă cumpărați bilet ca să aveți parte de o călătorie în siguranță.
sursa: romaniatv
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News