Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Terasele vor fi redeschise din 1 iunie. Restaurantele se vor putea deschide în două etape, dacă nu sunt probleme epidemiologice


Publicat

pavilion, panoramic, mamut, restaurant, alba

Dragoș Petrescu, proprietarul celui mai mare lanț de restaurante din România a declarat la Digi24 că în urma discuțiilor cu guvernul s-a agreat un calendar pentru relansarea teraselor și restaurantelor. Astfel, terasele vor putea fi redeschise începând cu data de 1 iunie.

„După discuțiile cu guvernul am agreat că întâi vom putea deschide terasele în faza a doua, cel mai probabil în jurul datei de 1 iunie. Vor urma încă două faze, sperăm la două săptămâni, să fie deschis 50% din spațiul interior din zona HoReCa și apoi integral, dacă totul merge bine din punct de vedere epidemiologic”, a spus Dragoș Petrescu.

Referitor la prețurile din restaurantele și cafenelele din România, el a spus că nu se ia în calcul creșterea acestora.

„Considerăm că următorul an nu va fi un an de profit sau de recuperat pierderi, e un an de sacrificiu care să pregătească un an mai bun. Din semestrul 3 sperăm ca lucrurile să își revină. Clienții vor fi pe buget limitat și se vor uita la fiecare cost, ne așteptăm ca prețurile în industrie să nu crească sau chiar să scadă, deși costurile operatorilor ar putea crește din cauza investițiilor care trebuie făcute”, a spus Petrescu.

Inițial patronii de localuri membri ai HORA au publicat un plan pentru REDESCHIDEREA TERASELOR ȘI A RESTAURANTELOR.

Iată programul propus inițial de asociația HORA:

16 MAI 2020, CAEN: 5610, 5621, 5629, 5630

FAZA 1 Data: 16 mai 2020

Spații:
a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE
b) UNITĂȚI TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Condiții:

a) Terase independente și integrate unităților de alimentație:
– Distanță socială ( distanță între mese 2 metri, mese de maximum 8 pax, )
– Unitatea va putea găzdui/acomoda un număr de maximum 200 de persoane în același timp.
– măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);
– dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
– igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
– instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

b) Unități Take Away cu servire în interior:
– Limitarea accesului în interiorul locației potrivit numărului de case de marcat deschise/kioskuri, cu păstrarea distanței de 1,5 metri între stațiile de preluare comenzi. În cazul în care există mai mulți clienți decât numărul de stații de servire, zona de așteptare va fi în fața unității, cu păstrarea distanței între clienți de 1,5 metri ;
– Fiecare casă de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protecție din plexiglass;
– Regulile de distanțiere socială vor fi afișate la loc vizibil la intrarea în unitate, angajații unității având obligația de a verifica și asigura respectarea lor.
– măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);
– dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
– igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
– instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 la fiecare stație de marcat

FAZA 2 Dată: 1 Iunie 2020

Relaxarea restricțiilor pentru următoarele Spații ( pas 2 ):
a) TERASE INDEPENDENTE ȘI TERASE INTEGRATE UNITĂȚILOR PUBLICE DE ALIMENTAȚIE
b) UNITĂȚi TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Măsuri privind redeschiderea parțială a:

a) Spații închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legală conform avizului PSI:
– Distanță socială ( distanță între mese 2 metri, mese de maximum 8 pax )
– Unitatea va putea găzdui/acomoda maximum 50% din capacitatea autorizată de PSI
– măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură);
– dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
– igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
– instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

FAZA 3 Dată : 15 iunie 2020

Condiție: numai după analiză indicatorilor COVID19 ( infecții, decese ) de către CNSSU Spații:
– Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away Condiții în concordanță cu solicitările CNSSU de la momentul respectiv:
– Distanță socială
– Măsuri sanitare obligatorii angajați ( mască, mănuși, măsurarea temperaturii angajaților la intrarea în tură),
– Dotarea locațiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
– Igienizarea și dezinfectarea programată a spațiilor de lucru ,
– Instrucțiuni pentru protecția împotriva COVID19 în fiecare meniu.

GO BACK!

Dată: Oricând
Condiție: numai după analiza indicatorilor COVID19 ( infecții, decese ) de către CNSSU.

Spații:
– Restaurante, Cafenele, Baruri, Unități autoservire, Terase, Unități take away

Condiții:
– Revenirea la situația din 15 martie.
– Interzicerea funcționării.



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIONARE METEO COD PORTOCALIU de VREME REA în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice. ZONELE VIZATE

Publicat

Mai multe localități din județul Alba se află marți după-amiază sub o atenționare meteo de tipul Cod Portocaliu de vreme rea. 

În intervalul 15.40, 16-40, sunt așteptate averse de ploaie ce vor depăși local 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni.

Zonele vizagte: Județul Alba: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Bucium, Mogoș, Întregalde;

 

Citeste mai mult
Publicitate

Uncategorized

APIA: Fermierii care ard miriştile riscă excluderea de la plata subvenţiilor. Incendiile, depistate cu ajutorul unei aplicații

Publicat

Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente este interzisă, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Potrivit APIA, fermierii care au solicitat plăţi în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin riscă reducerea sau chiar excluderea de la plată.

Una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri este interdicția arderii miriștilor, a resturilor vegetale pe terenul arabil și a vegetației pajiștilor permanente. Potrivit APIA, arderile afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

APIA, protocol de colaborare cu Garda Națională de Mediu și IGSU

Pentru a întări măsurile de verificare, APIA a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi IGSU.

Autoritățile urmăresc respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar a bunelor condiţii agricole şi de mediu. Condițiile sunt referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.

Incendiile, depistate cu ajutorul unei aplicații

Potrivit protocolului, reprezentanţii GNM/IGSU localizează incendiul prin intermediul unei aplicaţii informatice pusă la dispoziţie de către APIA. Între reprezentanţii GNM/IGSU şi cei ai APIA are loc un schimb de informaţii.

Datele cuprind:

– locul producerii arderilor (localitatea, localizarea în teren, adresa);

– momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora)

– natura culturilor/miriştilor afectate şi/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor.

Informaţiile sunt transmise prin e-mail, însoţite de marcarea zonei în care s-a produs arderea (print-screen-ul din aplicaţia informatică).

Reprezentanţii APIA întreprind vizite în teren, identifică şi comunică reprezentanţilor GNM/IGSU datele fermierului pe terenul căruia/cărora a avut loc arderea. De asemenea, se efectuează verificări la faţa locului în scopul întocmirii raportului de control şi realizează fotografii relevante.

Respectarea cerințelor se verifică la nivelul parcelei agricole a fermierilor care au depus cereri unice de plată. Elementul de control îl reprezintă existența unor indicii privind arderea miriștilor sau a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

Situația suprafețelor de teren arabil și pajiști arse de către fermieri

În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii este de 2.031,03 ha. Potrivit APIA, în lunile februarie, martie și aprilie s-au înregistrat cele mai mari suprafețe arse:

– februarie: 824,34 ha;

– martie: 290,17 ha;

– aprilie: 561,99 ha.

Interdicția arderiilor contribuie la stabilizarea sau reducerea concentrațiilor de gaze cu efect de seră. Potrivit APIA, este important ca fermierii să conștientizeze că arderea are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător. Intensificarea incendiilor miriștilor și resturilor vegetale crește riscul la eroziune a solului. De asemenea, în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

Printre acțiunile întreprinse anual de către APIA, IGSU și GNM în cadrul planului comun de măsuri, se enumeră:

– desfășurarea de controale în vederea stopării fenomenului de incendiere a miriștilor, a resturilor vegetale de pe terenurile arabile și a pajiștilor permanente;

– colaborarea în vederea elaborării de materiale informative (afișe, pliante etc) cu privire la interzicerea focului deschis pentru arderea miriștilor și a resturilor vegetate de pe terenul arabil, precum și a vegetației uscate a pajiștilor permanente în vederea diseminării către populație în cadrul campaniilor de informare public;

– aplicarea, cu exigență, a măsurilor sancționatorii din domeniile de competență ale celor trei instituții în scopul descurajării persoanelor care recurg la igienizare prin incendiere etc.

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Cea mai bătrână femeie din Alba, sărbătorită la Aiud. A împlinit frumoasa vârstă de 105 ani

Publicat

Cea mai vârstnică femeie din județul Alba a fost sărbătorită marți, 11 august la Aiud. 

Șimon Maria a împlinit venerabila vârstă de 105 ani. Aceasta a fost sărbătorită și felicitată de reprezentanții Consiliului Județean Alba, dar și de autoritățile din Aiud.

Îmbrăcată în port tradițional, cea mai vârstnică femeie din județ i-a întâmmpinat cu zâmbetul pe buze pe președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și pe primarul din Aiud, Oana Badea.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO API: „Management haotic” și „mobilizare insuficientă” pe Lotul 2 al Autostrăzii Sebeș – Turda. Nu vor termina nici în 2021

Publicat

Lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebes – Turda are puține șanse să fie deschis traficului rutier în anul 2020. Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură susțin că este sub semnul întrebării finalizarea lucrărilor chiar și în anul 2021.

Reprezentanții Asociației Pro Infrastructură au vizitat recent traseul Lotului 2, între Alba Iulia și Aiud, în lungime de 24,5 km. Concluzia la care au ajuns aceștia este că antreprenorul grec Aktor are un management haotic și continuă activitatea cu o mobilizare total insuficientă.

„Putem observa o dată în plus managementul haotic al grecilor de la Aktor, mobilizarea insuficientă, lucrările realizate în ultimii 5 ani ce trebuie remediate, sau un sistem de scurgere al apelor aproape inexistent ce produce pagube semnificative la fiecare ploaie.

Cu excepția structurilor principale unde subcontractorul Retter este bine mobilizat, este greu de crezut că Aktor va finaliza restul lucrărilor chiar și în anul 2021”, au scris reprezentanții API, pe pagina de Facebook.
foto, video: Asociația Pro Infrastructură

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate