Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Traseul de Nord al Cetăţii, inaugurat în week-end

Publicat

Traseul de Nord al Cetăţii Alba Carolina a fost inaugurat, sâmbătă, cu ocazia Zilelor Cetăţii. Acesta este cel mai lung traseu dintre toate, cuprinzând 4 bastioane: Bastionul Sfântul Mihail, Bastionul Sfânta Elisabeta, Bastionul Carol al VI-lea şi Bastionul Capistrano.

Cu acest prilej, a fost dezvelită o nouă statuie dedicată memoriei soldaţilor români necunoscuţi din regimentele de graniţă româneşti ale armatei austriece. „Ţinând cont că avem de-a face cu un parc organizat în interiorul unui sistem militar defensiv, amplasarea unei statui reprezentându-i pe soldaţii români din trupele de graniţă ale armatei austriece a fost un lucru firesc. Noua statuie reprezintă de această dată un toboşar român din cadrul armatei austriece”, se arată în comunicatul Primăriei Alba Iulia. Tot pe Traseul de Nord al fortificaţiei vor fi amenajate şi cele două grădini romane şi japoneze, ce vin în completarea parcului inaugurat recent de administraţia locală.

Bastionul Sfântul Mihail a fost distrus parţial în 1922, cu ocazia lucrărilor de construcţie a Catedralei Ortodoxe. În vârful acestuia se găseşte stema Austriei, reprezentată de o pajură imperială ce poartă pe piept un scut al cărui câmp neornamentat este tăiat de o fascie. Emblema este încadrată de animale fantastice, reprezentări hibride de volute şi capete de reptile. Deasupra platformei de piatră, exista statuia Sfântului Mihail, patronul bastionului.

Bastionul Sfânta Elisabeta a fost denumit după numele împărătesei Elisabeta Cristina de Braunschweig. În vârful acestuia se află un grup sculptural format dintr-un medalion pe care este reprezentat un leu tenant, o coroană imperială aflată deasupra emblemei şi un mascherone situat la baza acesteia.
Bastionul Carol a fost primul construit dintre cele 7 bastioane ale Cetăţii. Piatra de temelie a acestuia a fost pusă la 4 noiembrie 1715, fiind dedicat împăratului Carol al VI-lea, pe timpul căruia s-a construit Cetatea.

Bastionul Sfântul Capistrano (Transilvaniei) a primit această denumire ca simbol al alipirii Transilvaniei, Imperiului Habsburgic. Grupul sculptural din vârful bastionului este constituit din stema Transilvaniei şi a Ungariei, încadrate de trupurile a două sirene, deasupra cărora se află o coroană imperială. În interiorul acestui bastion, de-a lungul timpului, a funcţionat unul dintre cele două depozite de pulbere ale Cetăţii Alba Carolina, o moară, precum şi o cramă.

Traseul Nordic are o suprafaţă totală de 50.762 de metri pătraţi, dintre care peste 40% va fi suprafaţa verde. Odată cu inaugurarea Traseului de Nord, suprafaţa totală a Parcului din Şanţurile Cetăţii va ajunge astfel la 93.616 mp, dintre care zona verde va reprezenta 43.192 mp.

Inaugurarea Traseului de Nord şi Traseului Celor Trei Fortificaţii s-a desfăşurat sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 11.00, iar punctul de întâlnire a fost Parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, lângă „Underground”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. HH

    joi, 28.04.2011 at 21:26

    Parcul este doar in imaginatia lui Hava, in realitate in santuri este curat, mult pavaj, iarba si arbori de care ne vom bucura cand vor fi maturi, adica peste 20-25 de ani, dar oricum nu poate fi numit parc

  2. Dan Agrisan

    sâmbătă, 30.04.2011 at 07:44

    Da, iar ii da cu Parcul din vis 🙂

  3. flo

    duminică, 01.05.2011 at 16:52

    un parc trebuie sa aiba copaci.multi copaci.si verdeata.multa verdeata.ala nu’i parc.alea is santurile cetatii fara copaci si fara verdeata doar pavate.parcul i doar in capu lu hava.multumesc pentru atentie

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax