Actualitate
Traseul de Nord al Cetăţii, inaugurat în week-end

Bastionul Sfântul Mihail a fost distrus parţial în 1922, cu ocazia lucrărilor de construcţie a Catedralei Ortodoxe. În vârful acestuia se găseşte stema Austriei, reprezentată de o pajură imperială ce poartă pe piept un scut al cărui câmp neornamentat este tăiat de o fascie. Emblema este încadrată de animale fantastice, reprezentări hibride de volute şi capete de reptile. Deasupra platformei de piatră, exista statuia Sfântului Mihail, patronul bastionului.
Bastionul Sfânta Elisabeta a fost denumit după numele împărătesei Elisabeta Cristina de Braunschweig. În vârful acestuia se află un grup sculptural format dintr-un medalion pe care este reprezentat un leu tenant, o coroană imperială aflată deasupra emblemei şi un mascherone situat la baza acesteia.
Bastionul Carol a fost primul construit dintre cele 7 bastioane ale Cetăţii. Piatra de temelie a acestuia a fost pusă la 4 noiembrie 1715, fiind dedicat împăratului Carol al VI-lea, pe timpul căruia s-a construit Cetatea.
Bastionul Sfântul Capistrano (Transilvaniei) a primit această denumire ca simbol al alipirii Transilvaniei, Imperiului Habsburgic. Grupul sculptural din vârful bastionului este constituit din stema Transilvaniei şi a Ungariei, încadrate de trupurile a două sirene, deasupra cărora se află o coroană imperială. În interiorul acestui bastion, de-a lungul timpului, a funcţionat unul dintre cele două depozite de pulbere ale Cetăţii Alba Carolina, o moară, precum şi o cramă.
Traseul Nordic are o suprafaţă totală de 50.762 de metri pătraţi, dintre care peste 40% va fi suprafaţa verde. Odată cu inaugurarea Traseului de Nord, suprafaţa totală a Parcului din Şanţurile Cetăţii va ajunge astfel la 93.616 mp, dintre care zona verde va reprezenta 43.192 mp.
Inaugurarea Traseului de Nord şi Traseului Celor Trei Fortificaţii s-a desfăşurat sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 11.00, iar punctul de întâlnire a fost Parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, lângă „Underground”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
HH
joi, 28.04.2011 at 21:26
Parcul este doar in imaginatia lui Hava, in realitate in santuri este curat, mult pavaj, iarba si arbori de care ne vom bucura cand vor fi maturi, adica peste 20-25 de ani, dar oricum nu poate fi numit parc
Dan Agrisan
sâmbătă, 30.04.2011 at 07:44
Da, iar ii da cu Parcul din vis 🙂
flo
duminică, 01.05.2011 at 16:52
un parc trebuie sa aiba copaci.multi copaci.si verdeata.multa verdeata.ala nu’i parc.alea is santurile cetatii fara copaci si fara verdeata doar pavate.parcul i doar in capu lu hava.multumesc pentru atentie