Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Trei bancheri din România, câștiguri uriașe: peste 1,3 milioane de euro anual. Salarii lunare de peste 100.000 de euro


Publicat

România are trei bancheri cu câş­ti­guri anuale de peste 1 mi­lion de euro – doi din top ma­nage­ment şi celălalt din supra­veghere potrivit unui raport al Autorității Bancare Europene (EBA).

România este la fel ca Malta, în timp ce Slovenia are un singur bancher în top, iar Grecia şi Bulgaria figurează cu câte doi bancheri milionari fiecare în cele mai recente statistici ale Autorităţii Bancare Europene (EBA) publicate în 2021 privind situaţia câştigurilor din 2019 si citate de Mediafax.

Şi în raportul anterior al EBA publicat în 2020 România figura tot cu trei bancheri milionari, în timp ce în raportul publicat în 2019 pentru 2017 România era prezentă cu doi bancheri în topul milionarilor în euro, ambii din top management.

România în coada clasamentului bancherilor milionari

Pe de altă par­te, în topul european al in­ter­me­dierii finan­cia­re, băncile din Româ­nia au cobo­rât spre coa­da clasamentului, având prin­tre cele mai scă­zute ponderi ale creditelor şi ale active­lor bancare în PIB, de 26-27%, respectiv 50%.

Slovenia, Grecia şi Bulgaria au cei mai pu­­ţini bancheri milionari în euro (1-2 din fiecare ţară), urmate de România şi Malta, cu câte trei bancheri milionari în euro, şi Un­garia, Cehia şi Finlanda – cu câte patru ban­cheri cu câştiguri anuale de peste 1 mil. euro fiecare.

La polul opus, cei mai mulţi bancheri milionari în euro sunt în Spania (163), Italia (241), Franţa (270), Germania (492) şi Marea Britanie (3.519).

Câștig de 131.000 de euro/ lună, 6550 euro/zi

Având în vedere remuneraţia medie anua­lă a celor doi bancheri din manage­ment din România, de peste 1,57 mil. euro, câş­ti­gul lunar ar fi de mai mult de 131.000 de euro, iar cel din fiecare zi lucrătoare din­tr-o lună ar ajunge la aproximativ 6.550 de euro.

Acesta înseamnă un câştig lunar al ce­lor doi bancheri din management de circa 10 ori mai mare decât salariul mediu net pe economie.

Pentru bancherul din România cu func­ţie în aria de supraveghere, salariul mediu anual a fost de aproape 1,36 mil. euro, câştigul lunar fiind în acest caz de peste 113.160 de euro.

Cel mai probabil câştigurile banche­ri­lor din România incluse în topul EBA au fost obţinute de bancheri din top manage­men­tul celor mai mari cinci bănci locale.

Cea mai mare parte a câştigului anual al celor doi bancheri din management, cel mai bine plătiţi din România, respectiv 68%, re­pre­zintă remuneraţia fixă.

Iar în cazul ban­cherului român milionar în euro care lucra în 2019 în supraveghere întregul câştig sa­larial a fost primit sub formă de remu­neraţie fixă.

Salariile bancherilor români din top management pornesc de la 30.000 de euro pe lună

Câştigurile bancherilor locali din top ma­nage­ment nu sunt cunoscute, dar palie­rul de pornire al salariilor este în jur de 30.000 de euro pe lună.

Dacă pentru angajaţii din top managementul bancar salariile au rămas la un nivel ridicat, angajaţii din întregul sistem bancar au coborât în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din economie.

Salariul mediu din băncile de pe piaţa locală este în jur de 5.000 de lei net/lună.

Comparativ cu anul 2008, salariul mediu net al bancherilor este mai mare cu circa 1.000 de lei. Anii de criză nu au adus o ajustare importantă a nivelului salariilor din bănci.

Bancherii-  angajaţii cel mai bine plătiți din economia românească

Bancherii continuă să fie cei mai bine platiți angajați din economia românească. Ultimii ani au adus profituri din ce în ce mai mari pentru sistemul bancar.

Sistemul bancar românesc, format din 34 de bănci, a încheiat anul 2020 cu un profit net de aproximativ 5,14 mld. lei, după ce în 2019 câştigul la nivelul sistemului bancar a ajuns la circa 6,4 mld. lei, în uşoară scădere faţă de vârful din 2018, de aproape 7 mld. lei.

BNR atenționare la cheltuielile băncilor cu personalul

BNR a atenţionat în rapoartele de stabilitate financiară că salarizarea inadecvată a dus la asumarea de riscuri excesive în trecut şi a transmis băncilor să fie atente la cheltuielile cu personalul.

În contextul crizei financiare şi economice mondiale din 2008/2009, nivelul câştigurilor managerilor din bănci a apărut ca o adevărată sfidare, situaţia nefiind specifică României.

În Vest, scandalurile privind politicile de bonusare din bănci s-au ţinut lanţ în primii ani ai crizei, pe piaţă circulând informaţii despre manageri de top care au preferat să recurgă la concedieri de personal pentru ca bonsurile conducerii să nu fie afectate.

Băncile mari din Uniunea Europeană sunt obligate să informeze autorităţile de reglementare câţi angajaţi ai instituţiilor de credit câştigă peste 1 milion de euro pe an, propunerea venind în 2011 de la EBA.

Obiectivul este de a descuraja bancherii să îşi asume riscuri excesive pentru a primi bonusuri mari.

Marea Britanie figurează în statisticile Autorităţii Bancare Europene cu cei mai mulţi bancheri milionari, respectiv cu 3.519 de bancheri cu salarii mai mari de un milion de euro, din care peste jumătate lucrează în investment banking în faimosul City londonez.

Însă, numărul bancherilor milionari a scăzut în Marea Britanie faţă de nivelul din 2018, de 3.614, în contextul Brexit.

Austria are 38 de bancheri cu salarii anuale peste pragul de un milion de euro, Ungaria şi Cehia au câte patru, iar Polonia are nouă bancheri cu salarii mai mari de un milion de euro/an în topul EBA.

Creşteri vizibile ale numărului de bancheri milionari în euro au fost observate în Italia, Franţa, Germania.

În total, în 2019 au fost raportate 4.963 de persoane cu venituri mari de peste 1 milion de euro anual.

La colectarea datelor au participat toate cele 28 de state membre ale UE din 2019 şi alte 3 state membre ale SEE.

sursa: MediafaxDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

DOCUMENT: Noi reguli de Black Friday și alte campanii. Amenzi de până la 35.000 lei pentru promoții false în magazine. PROIECT

Publicat

foto: pixabay/ un-perfekt

Guvernul vrea să împiedice comercianții să atragă consumatorii cu false reduceri de prețuri, de Black Friday sau alte campanii promoționale.

Astfel, se pregătește un proiect de hotărâre de guvern care prevede și noi amenzi, de până la 35.000 de lei, pentru magazinele contraveniente.

Propunerea oficială de hotărâre de guvern publicată, vineri, de Ministerul Economiei va modifica vechea HG  947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț, scrie hotnews.ro

Astfel, se va introduce un articol care stipulează:

Orice notificare de reducere a prețului trebuie să indice clar prețul aplicat anterior de comerciant (prețul anterior). Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

Firmele care vor încălca aceste reguli vor primi amenzi de la 7.000 lei la 35.000 lei.

Prevederile din noua lege care îi va face pe comercianți să nu mai anunțe reduceri de prețuri false

Totuși, în cazul „bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid”, așa cum sunt alimentele, de exemplu, prețul anterior va fi considerat cel mai scăzut preț practicat de comerciant în perioada ultimelor 10 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

De asemenea, în cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ.

Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț – mai prevede propunerea de HG.

Guvernanții vizează mai ales comerțul online.

„În lumea contemporană, piețele digitale devin rapid principalele piețe de consum. Evoluția rapidă a piețelor digitale reprezintă o mare provocare pentru legislația de protectie a consumatorilor” – spune Ministerul Economiei în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și să se aplică efectiv ȋncepând cu data de 28 mai 2022. Pentru asta e nevoie ca Guvernul să aprobe proiectul de la Ministerul Economiei și să-l publice în Monitorul Oficial.

Documentul poate fi văzut AICI: Proiect-HG-Consumatori

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Președintele României, Klaus Iohannis, la prezentarea noului Dacia Duster, la terenul de golf de la Pianu

Publicat

Președintele Klaus Iohannis participă sâmbătă, în județul Alba, la un eveniment organizat de compania Dacia Renault, la Terenul de Golf ”Paul Tomiță”.

Este vorba despre decernarea premiilor Cupei de Golf „Paul Tomiță” și prezentarea noului model de Dacia Duster, care va avea loc la Golf Club „Paul Tomiță”, Pianu de Jos, comuna Pianu.

Klaus Iohannis a venit la volanul unui automobil Dacia Spring electrică, iar după ce a salutat oficialitățile și jucătorii de golf a urcat la volanul unei mașini Dacia Duster pentru a face un testdrive.

”Este o mașină bună” a declarat Klaus Iohannis când a coborât din automobil după testdrive.

După ce a terminat testdrive-ul, Klaus Iohannis a urcat pe scenă alături de oficialități și reprezentații clubului pentru a participa la decernarea premilor pentru golf.

După ce s-au decernat premiile, Klaus Iohannis a mers pentru a vedea terenul de golf, însă nu a făcut declarații și pe alte subiecte.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un primar PNL din Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din Alba. Ar fi suferit de depresie

Publicat

Primarul unei comune din județul Vaslui s-a sinucis într-un spital privat din județul Alba. 

Potrivit surselor alba24.ro, primarul comunei Pogoana, din Vaslui, Cristian Spridon, s-a spânzurat cu un cablu, vineri, 17 septembrie, undeva în jurul orei 18.00.

Bărbatul în vârstă de 53 de ani era primar al comunei din partea PNL Vaslui.

De asemenea, bărbatul era și un cunoscut om de afaceri în județul Vaslui. Acesta avea mai multe ferme de pui.

Potrivit reporterilor de la Vremea Nouă, bărbatul ar fi suferit de o depresie și a venit în Alba pentru a se trata.

La fața locului s-a deplasat și un echipaj SMURD, dar bărbatul nu a mai putut fi salvat, fiind constatat decesul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Condamnare la Curtea de Apel Alba Iulia pentru trei profesori din Hunedoara care au bătut mai mulți elevi. Ce s-a întâmplat

Publicat

agresiune fetita

Curtea de Apel Alba Iulia a dat o decizie finală, într-un dosar în care un director de școală, un profesor, un secretar au fost judecați pentru purtare abuzivă. 

Școala gimanzială din Vața de Jos, județul Hunedoara, a fost în anul 2016 în centrul unui scandal care a ajuns la nivel național, după ce un elev de 12 ani le-a spus părinților că este bătut în timpul orelelor de către profesori. 

Parte a bătăilor la care erau supuși elevii se întâmplau într-o anexa a școlii unde se ținea cornul și laptele, denumită de elevi, ”camera de tortură”. 

În urma scandalului, un dosar penal a început și timp de mai bine de patru ani Coza Adriana Maria – director la data comiterii faptelor, Mihuț Adrian Victor – profesor de informatică, Coza Adrian Marinel – secretar au fost judecați la două instanțe de judecată.

În primă instanță, a fost judecat și șoferul microbuzului școlar, dar acesta a fost achitat.

Ce s-a întâmplat

Pe tot parcursul cercetării, dar și în timpul judecății cei trei au negat toate acuzațiile.

Însă, după zeci de ore de audieri, anchetatorii au reușit să strângă dovezi împotriva celor trei. Elevii care au fost bătuți au avut discuții și cu psihologi pentru a putea ajuta la caz, mai mult de atât a existat și o filmare făcută cu telefonul mobil de unul dintre elevi.

Ce au reținut anchetatorii:

”1. cu privire la inculpata Coza Adriana-Maria, că:

– Într-o zi din perioada februarie-martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, l-a lovit pe minorul S. cu palma peste cap și l-a numit „prost”, în altă zi din aceeași perioadă l-a lovit cu inelele de pe degete în zona capului și l-a numit „tâmpit”, iar în altă zi din aceeași perioadă l-a tras de perciuni;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe M. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă;

– Într-o zi din luna februarie sau martie 2016, în calitate de profesor și în timpul orelor de predare la disciplina matematică, a lovit pe D. cu palma peste cap și l-a dat cu capul de bancă.

2. cu privire la inculpatul  Coza Adrian-Marinel, că  într-o zi din  luna martie 2016, fiind secretar al școlii, a lovit în camera de alimente pe minoră A., de aproximativ două ori în zona gleznelor, cu piciorul.

4. cu privire la inculpatul Mihuț Adrian-Victor, că:

– Într-o zi din luna februarie 2016,  în calitate de profesor, în timpul orei de educație tehnologică,  a lovit pe minorul S. cu piciorul în picior și l-a numit „tâmpit” iar, într-o zi din luna martie 2016, în timpul orei de informatică, l-a lovit pe minorul S. cu catalogul în zona capului;

– Într-o zi din luna martie 2016, în calitate de profesor, în timpul orei de informatică, l-a obligat pe minorul  A. să își dea șase palme peste față, iar, într-o zi din aceeași lună a anului 2016, în timpul pauzei, a lovit pe minorul A. cu un cablu de calculator peste spate”, se arată în motivarea Judecătoriei Brad.

După ce au fost judecați la Brad, unde cei trei au primit amenzi penale, dosarul s-a mutat la Alba Iulia, la Curtea de Apel.

La Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 17 septembrie, magistrații instanței superioare au decis ca:

Adriana Coza să plătească de 7.133 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de trei elevi, aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Marinel Coza găsit vinovat pentru loviri sau alte violențe, față de un elev a fost condamnat la o amendă penală de 3.200 lei, aplicarea amenzii fiind, de asemenea, amânată pentru un termen de supraveghere de doi ani.

Adrian Mihuţ a primit o pedeapsă de 6.667 lei amendă penală pentru purtarea abuzivă faţă de doi elevi. De asemenea și în cazul său aplicarea amenzii urmând să fie amânată pe un termen de supraveghere de doi ani.

Pe lângă pedeapsa primită cei trei au fost obligați de magistrații Curții de Apel Alba Iulia să achite despăgubiri în valoare totală de 6.500 de lei către familiile elevilor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate