Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Blaj trimis la închisoare după ce a cumpărat o bicicletă furată. Justiția italiană i-a dat 485 de zile de detenție

Publicat

Un  tânăr de 24 de ani din Blaj, care a cumpărat în Italia o bicicletă furată, a fost condamnat la 485 de zile de închisoare cu executare, de către autoritățile italiene, pentru tăinuire.

Gheorghe V.S. a fost acuzat că a cumpărat sau a primit de la alte persoane o bicicletă care provenea dintr-un furt din anul 2014, din localitatea Abano Terme, bicicletă pe care acesta ar fi vrut să o vândă.

Pentru fapta de tăinuire, tânărul a fost condamnat în anul 2016, la 485 de zile de închisoare cu executare de o instanță din Italia, care a solicitat ca acesta să execute pedeapsa într-un penitenciar din România. 

Procesul din Italia s-a mutat în România, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde în urma unei acțiuni în instanță de recunoaștere a hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine, tânărul a fost judecat, condamnat și încarcerat la Penitenciarul Aiud.

Avocatul tânărului din Blaj a cerut ca solicitarea privind închisoarea cu executare să nu fie acceptată, deoarece Gheorghe V.S. nu ar fi avut parte de un proces echitabil în Italia, nefiind prezent la proces.

Mai mult, tânărul nu și-a cunoscut apărătorul din oficiu în timpul procesului din Italia, iar ”posibilitatea de a se prezenta în fața instanței i-a fost limitată prin faptul că nu a avut un domiciliu pe teritoriul italian și nu s-a făcut nici un minim de verificare pentru a se constata dacă se află pe teritoriul italian ori la domiciliul consemnat în acte”, se arată în motivarea magistraților de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Avocatul lui Gheorghe V.S. a precizat că ”intenția autorităților italiene nu a fost executarea unei pedepse în penitenciar. Ci, așa cum rezultă din nenumăratele ordine de suspendare, și autoritățile din Italia au urmărit executarea pedepsei într-o formă alternativă detenției.

Din acest punct de vedere, se poate constata existența unui minus al legislației române care nu permite aceste măsuri alternative.

Apărătorul arată că a solicitat recunoașterea pe cale incidentală necunoscând situația acelui ordin, întrucât nu i-a comunicat nimeni, niciodată, nimic.

La solicitarea persoanei condamnate, apărătorul solicită instanței pronunțarea unei măsuri alternative, chiar dacă această posibilitate nu este prevăzută de legea română, având în vedere că este vorba de o infracțiune care în România poate fi pedepsită chiar și cu o amendă, și ale cărei urmări au constat totuși în producerea unui prejudiciu modic” se mai arată în motivare.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia s-a constatat că: ”solicitarea apărătorului inculpatului de respingere a cererii în considerarea nerespectării dreptului la apărare în fața instanței italiene nu poate face obiectul analizei instanței române.

O astfel de cerere poate fi eventual motivată pe calea unei căi de atac ordinare sau extraordinare în fața instanței italiene. De altfel, a precizat că persoana condamnată a apelat la un apărător în Italia, care a formulat o cerere de anulare a condamnării, respinsă însă.

Instanța mai constată că a fost aplicată pedeapsă de 485 de zile închisoare, iar o astfel de pedeapsă corespunde atât ca și natură, cât și ca și durată cu pedeapsa ce ar fi putut fi aplicată persoanei condamnate dacă ar fi fost judecată în România pentru această infracțiune.

Astfel, nu se impune adaptarea pedepsei, potrivit art. 166 al. 8 din Legea nr. 302/2004.

Nici solicitarea subsidiară de aplicare a unei măsuri alternative, alta decât privarea de libertate ( amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere ) nu este admisibilă, atâta timp cât instanța italiană a aplicat o pedeapsă privativă de libertate.

Este adevărat că ordinul de executare a fost de două ori suspendat în 2017 și 2018, însă decretul de suspendare a fost de fiecare dată revocat, deoarece instanțele italiene au respins solicitările de aplicare a unor măsuri alternative la detenție”, se menționează în motivarea de la Curtea de Apel Alba Iulia.

În urma procesului, magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, în 23 iulie, recunoașterea pedepsei de 485 de zile de închisoare cu executare într-un penitenciar din România.

Potrivit IPJ Alba, în 6 august, polițiștii din Blaj l-au identificat și reținut pe un tânăr de 24 de ani, din municipiul Blaj, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei, emis la aceeași dată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, în vederea executării pedepsei.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia, tânărul de 24 de ani din Blaj a declarat că îi pare rău pentru ce s-a  întâmplat, însă el nu a avut niciodată intenția de a fura. 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate