Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Blaj trimis la închisoare după ce a cumpărat o bicicletă furată. Justiția italiană i-a dat 485 de zile de detenție

Publicat

Un  tânăr de 24 de ani din Blaj, care a cumpărat în Italia o bicicletă furată, a fost condamnat la 485 de zile de închisoare cu executare, de către autoritățile italiene, pentru tăinuire.

Gheorghe V.S. a fost acuzat că a cumpărat sau a primit de la alte persoane o bicicletă care provenea dintr-un furt din anul 2014, din localitatea Abano Terme, bicicletă pe care acesta ar fi vrut să o vândă.

Pentru fapta de tăinuire, tânărul a fost condamnat în anul 2016, la 485 de zile de închisoare cu executare de o instanță din Italia, care a solicitat ca acesta să execute pedeapsa într-un penitenciar din România. 

Procesul din Italia s-a mutat în România, la Curtea de Apel Alba Iulia, unde în urma unei acțiuni în instanță de recunoaștere a hotărârilor penale sau a altor acte judiciare străine, tânărul a fost judecat, condamnat și încarcerat la Penitenciarul Aiud.

Avocatul tânărului din Blaj a cerut ca solicitarea privind închisoarea cu executare să nu fie acceptată, deoarece Gheorghe V.S. nu ar fi avut parte de un proces echitabil în Italia, nefiind prezent la proces.

Mai mult, tânărul nu și-a cunoscut apărătorul din oficiu în timpul procesului din Italia, iar ”posibilitatea de a se prezenta în fața instanței i-a fost limitată prin faptul că nu a avut un domiciliu pe teritoriul italian și nu s-a făcut nici un minim de verificare pentru a se constata dacă se află pe teritoriul italian ori la domiciliul consemnat în acte”, se arată în motivarea magistraților de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Avocatul lui Gheorghe V.S. a precizat că ”intenția autorităților italiene nu a fost executarea unei pedepse în penitenciar. Ci, așa cum rezultă din nenumăratele ordine de suspendare, și autoritățile din Italia au urmărit executarea pedepsei într-o formă alternativă detenției.

Din acest punct de vedere, se poate constata existența unui minus al legislației române care nu permite aceste măsuri alternative.

Apărătorul arată că a solicitat recunoașterea pe cale incidentală necunoscând situația acelui ordin, întrucât nu i-a comunicat nimeni, niciodată, nimic.

La solicitarea persoanei condamnate, apărătorul solicită instanței pronunțarea unei măsuri alternative, chiar dacă această posibilitate nu este prevăzută de legea română, având în vedere că este vorba de o infracțiune care în România poate fi pedepsită chiar și cu o amendă, și ale cărei urmări au constat totuși în producerea unui prejudiciu modic” se mai arată în motivare.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia s-a constatat că: ”solicitarea apărătorului inculpatului de respingere a cererii în considerarea nerespectării dreptului la apărare în fața instanței italiene nu poate face obiectul analizei instanței române.

O astfel de cerere poate fi eventual motivată pe calea unei căi de atac ordinare sau extraordinare în fața instanței italiene. De altfel, a precizat că persoana condamnată a apelat la un apărător în Italia, care a formulat o cerere de anulare a condamnării, respinsă însă.

Instanța mai constată că a fost aplicată pedeapsă de 485 de zile închisoare, iar o astfel de pedeapsă corespunde atât ca și natură, cât și ca și durată cu pedeapsa ce ar fi putut fi aplicată persoanei condamnate dacă ar fi fost judecată în România pentru această infracțiune.

Astfel, nu se impune adaptarea pedepsei, potrivit art. 166 al. 8 din Legea nr. 302/2004.

Nici solicitarea subsidiară de aplicare a unei măsuri alternative, alta decât privarea de libertate ( amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea executării pedepsei sub supraveghere ) nu este admisibilă, atâta timp cât instanța italiană a aplicat o pedeapsă privativă de libertate.

Este adevărat că ordinul de executare a fost de două ori suspendat în 2017 și 2018, însă decretul de suspendare a fost de fiecare dată revocat, deoarece instanțele italiene au respins solicitările de aplicare a unor măsuri alternative la detenție”, se menționează în motivarea de la Curtea de Apel Alba Iulia.

În urma procesului, magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, în 23 iulie, recunoașterea pedepsei de 485 de zile de închisoare cu executare într-un penitenciar din România.

Potrivit IPJ Alba, în 6 august, polițiștii din Blaj l-au identificat și reținut pe un tânăr de 24 de ani, din municipiul Blaj, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei, emis la aceeași dată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, în vederea executării pedepsei.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Alba Iulia, tânărul de 24 de ani din Blaj a declarat că îi pare rău pentru ce s-a  întâmplat, însă el nu a avut niciodată intenția de a fura. 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționări COD GALBEN de furtuni în ALBA și alte județe din țară. Unde va fi caniculă

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. În Alte zone va fi caniculă.

COD GALBEN: miercuri, 17 august, orele 12.00 – 22.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În Moldova, local la munte, în Maramureș, Transilvania și nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40-60 l/mp.

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii restrânse și în restul țării.

COD GALBEN: miercuri-vineri (17, 18, 19 august) – caniculă, disconfort termic ridicat

Miercuri, joi și vineri (17, 18 și 19 august), în regiunile vestice și sudice, va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, cu valori mai ridicate vineri (19 august), spre 39-40 de grade în vest și sud-vest. Minimele nu vor coborî sub 18-21 de grade.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

JOI: Cetățenii din orașul Abrud rămân temporar fără apă potabilă, din cauza unor lucrări de cuplare la noua rețea de apă

Publicat

Pentru efectuarea lucrărilor de cuplare la noua rețea de apă potabilă din orașul Abrud, reabilitată prin programul POIM, operatorul Apa CTTA SA Alba anunță întreruperea furnizării apei potabile în această localitate în data de 18 august, între orele 08:30-16:00.

Cetățenii sunt rugați să-și asigure rezerva de apă necesară pe parcursul întreruperii. 

Potrivit reprezentanților Apa CTTA Alba, la reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care cetățenii sunt rugați să folosească apa numai în scop menajer.

„Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați Dispeceratului Alba Iulia la numărul de telefon 0258.834501, în vederea intervenției”, au mai transmis reprezentanții operatorului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Accesul vizitatorilor la Spitalul Județean din Alba Iulia este limitat pentru protecția pacienților. Programul de vizită

Publicat

Accesul vizitatorilor la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia este limitat pentru protecția pacienților, având în vedere persistența riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Potrivit reprezentanților instituției, aparținătorii au obligația să poarte echipament de protecție (mască, halat de vizitator, botoșei) și să respecte, în contextul epidemiologic, următorul program de vizită:

  • Luni – Vineri: 16:00 – 18:00
  • Sâmbătă – Duminică: 15:00 – 18:00

Este recomandat ca vizita în spital să nu depășească 15 minute. De asemenea, este posibil ca vizitatorilor să li se solicite să aștepte pentru a se evita supraaglomerarea saloanelor.

„Mulțumim aparținătorilor pentru înțelegere! Vă asigurăm că măsurile adoptate sunt, în primul rând, pentru protecția pacienților. De aceea, vă rugăm să respectați toate indicațiile personalului medical cu ocazia vizitei!”, au transmis reprezentanții SJU Alba Iulia.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Salvați Copiii România: 82% dintre elevi au asistat în calitate de martori la situații de bullying în școala în care învață

Publicat

Amenințarea cu violența fizică, umilirea, răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator, excluderea din grup sunt situații cu care copiii se confruntă frecvent în școlile din România: datele centralizate de Salvați Copiii România în urma consultării online a copiilor (iunie 2022) arată că 82% dintre elevi au asistat în calitate de martori la situații de bullying în școala în care învață, 73% în clasa în care învață, iar în grupul de prieteni 45%.

Impactul psiho-emoțional este cu atât mai puternic, cu cât copiii au ieșit vulnerabilizați din cei doi ani de pandemie: un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid.

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna iunie.

De asemenea, cercetările recente realizate de Save the Children la nivel internațional evidențiază faptul că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea. De la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputință, de singurătate și de frică de izolare de cei dragi.

În anul marcat de restricțiile sociale impuse de pandemie, printre care închiderea școlilor și trecerea la educația online, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale, în proporție majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.

Astfel:

  • Cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și anxietatea școlară (dificultățile de readaptare școlară).
  • Diminuarea concentrării la orele online, precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie și irascibilitate.
  • Imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Încă din 2016, Salvați Copiii România atrăgea atenția asupra extinderii fenomenului de bullying, dacă nu se iau măsuri complexe pentru reducerea violenței din școli.

Primul studiu național cu privire la fenomenul de bullying în școlile românești, lansat de Salvați Copiii în 2016, arăta că:

  • 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar;
  • 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi;
  • 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor.

În urma acestor analize de context, Organizația Salvați Copiii România a dezvoltat o serie de intervenții focusate, cu scopul de a diminua fenomenul bullying-ului, testând grupul de acțiune antibullying în școli și contribuind major la adoptarea normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice – bullying-ului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax