Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Urmele anticului Apulum, puse în valoare printr-o hartă digitală. Informaţii despre istoria oraşului Alba Iulia

Publicat

Alba Iulia spune povestea vechimii europene prin civilizația romană care a avut aici un spațiu important. În epoca romană, Apulum era cel mai important centru urban din Estul Imperiului Roman. În baza rezultatelor cercetărilor arheologice de până acum, pe raza municipiului au fost valorificate mai multe obiective de epocă romană. Descoperirile sunt sintetizate şi pe o hartă digitală.

Urmele castrului roman de la Apulum figurează pe „Ruta culturală europeană a împăraţilor romani şi a vinului de-a lungul Dunării”.

Totul a început când Împăratul Traian a hotărât stabilirea la Apulum (denumirea latină a oraşului Alba Iulia, provenit din numele dacic al aşezării Apoulon), la începutul secolului al II-lea d.Hr, a Legiunii a XIII-a Gemina. Decizia a fost sinonimă cu ridicarea unui castru roman.

O hartă digitală, cu 187 de puncte, sintetizează descoperirile de epocă romană majore din Alba Iulia, între 1786 şi 2016. Harta a fost realizată de istoricul Dr. T. Szabó Csaba, în cadrul proiectului „DMA- Digital Map of Apulum“. Scopul acestuia a fost de a pune pe hartă toate descoperirile și excavațiile care au un loc exact sau aproximativ. 
 

Semnificația culorilor pe hartă:

  • roșu – in situ sau poziție documentată
  • verde – eventual in situ sau poziție aproximativă
  • albastru – poziție secundară sau incertă

Istoricul apreciază că harta e cea mai completă din ce avem momentan disponibil pentru publicul larg. La baza realizării sale au stat Repertoriul Arheologic Naţional, Repertoriul Arheologic al Judeţului Alba, Istoria Comitatului Alba, scrisă de Cserni Béla şi zeci de articole din diferite reviste din România şi străinătate.

Primele descoperiri de epocă romană pe teritoriul actual al oraşului Alba Iulia datează de la sfârşitul secolului XVIII, iar ultimele sunt cele coordonate de arheologul Radu Ota de la Muzeul Naţional al Unirii, pe situl actualului muzeu „Museikon“ .

sursa: viziteazaalbaiulia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax