Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: 170 de ani de existență a Mitropoliei greco-catolice de Alba Iulia și Făgăraș. Conferință și Sfânta Liturghie

sfant

Publicat

În Blaj a fost marcată împlinirea a 170 de ani de la ridicarea Bisericii Române Unite de la demnitatea de Episcopie la cea de Mitropolie.

Luni s-a desfășurat conferința „170 de ani de existență a Mitropoliei de Alba Iulia și Făgăraș”. Marți de la ora 8.00 va fi oficiată Sfânta Liturghie, la Capela Arhiereilor din Blaj, unde este înmormântat Alexandru Șterca-Șuluțiu, primul Mitropolit al Bisericii.

În 26 noiembrie 1853, Papa Pius al IX-lea a promulgat Bula „Ecclesiam Christi”, prin care Biserica Greco-Catolică era ridicată la demnitatea de Mitropolie.

Episcopia de Alba Iulia și Făgăraș devenea Arhiepiscopie și primea, ca Episcopii sufragane, atât Eparhia de Oradea Mare, cât și nou înființatele Eparhii de Lugoj și de Gherla.

Începând de la această dată, din punct de vedere ecleziastic, Mitropolia de Alba Iulia și Făgăraș era subordonată direct Sfântului Scaun Apostolic al Romei.

170 de ani de existență a Mitropoliei greco-catolice de Alba Iulia și Făgăraș

La conferința de luni au fost prezenţi toţi episcopii greco-catolici şi Cardinalul Lucian Mureşan.

„Evocarea înaintaşilor care au trudit la propăşirea spirituală a neamului şi a bisericii reprezintă o datorie sufletească, la a cărei îndeplinire ne îndeamnă conştiinţa şi cuvintele Sfintei Scripturi. (…).

Privind retrospectiv la împrejurările istorice ale epocii, descoperim modul în care providenţa lui Dumnezeu a lucrat prin clerici şi laici, prin autorităţi bisericeşti şi de stat, în vederea înfăptuirii unui proiect care le oferea greco-catolicilor români o conducere unitară şi o deplină autonomie în raport cu ierarhia romano-catolică din Ungaria.

YouTube video

Se împlinea astfel vechea dorinţă a românilor uniţi de a avea propria organizare bisericească”, a spus, în cuvântul său, Cardinalul Lucian, potrivit Agerpres.

Bilanț al Mitropoliei, 1853-2005

El a explicat că prin Bula „Ecclesiam Christi”, prin care Biserica Greco-Catolică era ridicată la demnitatea de Mitropolie, din punct de vedere ecleziastic aceasta era subordonată direct Sfântului Scaun, fiind exclusă orice altă dependenţă jurisdicţională.

„Dacă facem un bilanţ al activităţii Mitropoliei de Alba Iulia şi Făgăraş din 1853 până în 2005, când Biserica Română Unită cu Roma a fost ridicată la statutul de episcopie majoră, putem constata că şi-a atins menirea dedicată de suveranul pontif”, a apreciat Cardinalul Lucian, potrivit sursei citate.

Înaltul ierarh a subliniat că statutul canonic de mitropolie a creat cadrul potrivit pentru păstrarea şi afirmarea identităţii catolice răsăritene şi româneşti. „Biserica greco-catolică a demonstrat cu prisosinţă că poţi să fii un bun catolic şi în acelaşi timp un bun român”.

Potrivit acestuia, întemeierea mitropoliei a impulsionat activitatea pastorală a Bisericii greco-catolice şi a condus la o adevărată înflorire a instituţiilor sale de învăţământ şi a aşezămintelor culturale.

Cardinalul Lucian a făcut o scurtă evocare şi a „mitropoliţilor vrednici, care şi-au îndeplinit misiunea arhierească cu dăruire totală şi cu sfinţenie”, începând cu Alexandru Şterca-Şuluţiu şi până la Alexandru Todea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate