ACTUALITATE
VIDEO: ASTEROIDUL gigant care a trecut pe lângă Pământ are un satelit, potrivit NASA. Traiectoria corpului ceresc, urmărită şi de Observatorul din Bârlad
Cercetătorii NASA au făcut publice imagini cu asteroidul de mari dimensiuni ce a trecut pe lângă Terra, în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, la 1,2 kilometri distanţă (aproape de trei ori distanța Pământ – Lună). Potrivit acestora, asteroidul 2004 BL86, cu dimensiunea de 325 de metri în diametru, ar avea şi un satelit.
Traiectoria asteroidului a fost înregistrată video şi de un observator din România, cel de la Bârlad.
Potrivit cercetătorilor NASA, imaginile în care apare luna mică (aproximativ 70 de metri în diametru), în apropierea asteroidului, au fost surprinse în momentul în care corpul ceresc era la 1,3 kilometri depărtare de Terra.
Cercetătorii spun că aproximativ 16% dintre asteroizi prezintă aceste detalii, adică sunt însoţiţi de alte corpuri cereşti mai mici. Datele radar au fost obţinute prin reţeaua de antene spaţiale din Goldstone, California, SUA.
Evenimentul astronomic a fost observat şi din România
Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui cu codul MPC L22, a observat în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, asteriodul 2004 BL86. „În urma acestor observaţii s-a realizat o imagine animată, unde se poate observa mişcarea asteroidului. Chiar şi la o expunere de 15 secunde, asteroidul apare ca o dâră luminoasă ce se deplasează foarte rapid”, transmite pentru Alba24, Dumitru Ciprian Vîntdevară, muzeograf la Planetariul şi Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.
Potrivit acestuia, este posibil ca Observatorul Astronomic din Bârlad să fie singurul observator public din România care a observat în noaptea de 26 spre 27 ianuarie asteroidul 2004 BL86.
Asteroidul a fost descoperit pe 30 ianuarie 2014 de Observatorul Astronomic Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR) – White Sands, New Mexico.
2004 BL86 este un asteroid apropiat Pământului şi este considerat potenţial periculos, mai precizează Dumitru Ciprian Vîntdevară.
În următorii 200 de ani, asteroidul nu se va mai apropia atât de mult de planeta noastră. Descoperirea şi urmărirea acestor corpuri cereşti este foarte importantă pentru astronomi şi de aceea ţările dezvoltate au investit foarte mult în construirea de observatoare astronomice, destinate cercetării în acest domeniu.
Reamintim că asteroidul nu a putut fi observat din România de către amatori, cu binocluri puternice sau telescop de cameră, cerul fiind acoperit de nori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.