Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO ”Aurul Mov” de la Ocna Mureș: Afacerea de succes a unei familii din Alba, care de cinci ani cultivă lavandă

Publicat

De peste cini ani, Lidia Olar plantează alături de soțul său lavandă, pe un teren din Ocna Mureș. Am întâlnit-o pe aceasta la un stand din șanturile Cetății Alba Carolina, cu ocazia evenimentului Târgul Grădinarului. Ne-a explicat care sunt proprietățile benefice ale plantei denumite și ”aurul mov” și ce produce după ce o culege de pe câmp. 

Planta puternic aromată, folosită încă din antichitate, în produse cosmetice este încă folosită și în prezent în produse naturale. 

Familia Olar cultivă lavandă pe 20 de arii, iar pe alte 40 salvie. Aceștia au făcut singuri butașii, primăvara i-au semănat, iar toamna i-au plantat pe câmp. Au început să culeagă mai bine din al doilea an de producție.

În timp, producția s-a dezvoltat și au început să producă și produse naturiste din lavanda pe care au cultivat-o. Aceștia au început să producă apă de lavandă, ulei de lavandă, odorizante de cameră, odorizante de mașini sau săculețe de lavandă pentru rafturile cu haine.

Mai mult de atât, aceștia au început să facă și aranjamente florale pentru diferite evenimente. Fac aranjamente pentru nunți, pentru cununii civile, sau pentru alte evenimente.

De asemenea, un buchet de lavandă cu flori nemuritoare poate fi un cadou perfect ne-a explicat femeia din Ocna Mureș.

Însă și într-o afacere care poate fi profitabilă, pot apărea piedici, iar una dintre ele este lipsa unei piețe de desfacere. Foarte multă lume s-a apucat de cultivat lavandă în ultimii ani, însă mulți dintre ei deja s-au lăsat, deoarece nu au unde să își vândă marfa, a precizat Lidia Olar.

Marea problemă pare a fi piața de desfacere, din cauza faptului că nu toate plafarele cumpără lavanda de la producători. Familia Olar a avut noroc deoarece aceștia au început cu salvia, pe care o vând la plafar, iar aceștia au început să le cumpere și lavanda.

Ce este lavanda

Lavanda este o plantă care face parte din familia Lamiaceae. Este originară din  nord-esstul Africii. Aceasta crește atât în sălbăticie, cât și în culturi organizate și este utilizată sub diverse forme de la ceaiuri și uleiuri până la produse cosmetice.

Genul include circa 40 (până la 60) de specii de plante anuale, plante ierboase, arbuști. Zonele native se întind de la Insulele Canare, nordul și estul Africii, sudul Europei și Mediterana, Arabia și India.

Deoarece formele cultivate sunt plantate în grădini din toată lumea, sunt uneori găsite și în sălbăticie, departe de mediul natural. Denumirea de lavandă este folosită uneori pentru a desemna parfumul extras din levănțică.

Cum se cultivă lavanda

În primul rând, potrivit specialiștilor, lavanda are nevoie de un sol compatibil. Solurile perfecte pentru a cultiva lavanda sunt cele moderat fertile, reavene si bine drenate.

Potrvit știriagricole.ro, lavanda este o specie de plantă cu rezistentă moderată la secetă, iar pe timpul verii este recomandată irigarea prin picurare.

Metoda cea mai ușoară prin care planta de lavandă se poate înmulți este prin intemediul butașilor. Aceștia se culeg în lunile aprilie mai, sau butașii lemnificați care sunt culeși în perioada lunilor iunie-august. Specialiștii susțin că productivitatea la hectar este mai bună pentru culturile de lavandă înființate din butași înrădăcinați decât cele realizate din culturile realizate din semințe.

Umiditatea este un alt factor important, iar aceasta trebuie menținută la circa 70-80%.

Lavanda se poate planta primăvara dar și toamna, însă agricultorii recoamndă ca o cultură de lavandă să fie făcută în lunile septembrie sau octombrie pentru a permite dezvoltarea butașilor peste iarnă. Atunci aceștia se fixează cel mai bine în pământ.

Distanța optimă pentru a planta lavanda este de 70 – 80 de centimetri distanță între plante și circa un metru între rânduri.

Proprietățile lavandei

Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care oferă alinare atât fizică cât și psihică ameliorând diverse probleme, cum ar fi arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții, stres sau tensiune nervoasă.

Își datorează acest uimitor spectru de vindecare conținutului sau chimic foarte complex.

Lavanda este în primul rând un bun calmant, ne-a explicat femeia. Apoi, apa de lavandă poate fi folosit ca și demachiant, dar și ca cicatrizant. De asemenea, poate fi folosit ca și tratament pentru acnee.

Apa de lavandă pe lângă un bun demachiant poate fi folosit ca și after-shave.

De asemenea, uleiul de lavandă poate fi folosit pentru a calma înțepăturile de insecte.

Mai mult de atât, lavanda poate ajuta la vindecarea rănilor, previne căderea părului, poate educe stările de anxietate și nervositate, ajută la inducerea stărilor de relaxare și mai mult de atât poate combate insomnia.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement