Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Construcția grădiniței din zona industrială a Ciugudului, blocată de un proces între primărie și constructor. Motivele


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFJa0MsMA=="></script></p>


Lucrările de construcție a Grădiniței cu program prelungit din zona industrială a comunei Ciugud bat pasul pe loc. După constatarea unor nereguli în proiect, constructorul a solicitat în instanță, printre altele, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor.

O primă soluție în acest sens a fost dată de Judecătoria Alba Iulia în data de 20 februarie, însă din cauza stării de urgență, hotărârea nu a rămas definitivă, astfel că data la care ar putea reîncepe lucrările este momentan incertă.  

Potrivit reprezentanților Primăriei Ciugud, contractul de lucrări a fost semnat la data de 28.12.2017, între Comuna Ciugud și SC Tobimar Construct SRL. Acest contract a făcut obiectul dosarului nr. 2385/107/2019 judecat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Ce spune Primăria Ciugud. „Acțiunea de chemare în judecată inițială a fost ulterior precizată de către reclamanta SC Tobimar Construct SRL, în sensul modificării acesteia și față de care, Comuna Ciugud și-a exprimat acordul doar cu privire la prelungirea contractului raportat la necesitatea finalizării obiectivului de investiții asumat.

Judecătoria Alba Iulia s-a pronunțat prin Sentința Civilă nr. 395/2020, însă, datorită Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență, potrivit căruia termenele de exercitare a căilor de atac se întrerup, până la această dată, hotărârea judecătorească nu a rămas definitivă.

Așadar, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești se va putea încheia actul adițional la contractul de lucrări încheiat cu SC Tobimar Construct SRL și pe cale de consecință se va proceda la continuarea lucrărilor.

Precizăm că, potrivit Sentinței civile nr. 395/2020 pronunțată în Dosar nr. 2385/107/2019, în sarcina Comunei Ciugud nu a fost instituită obligația de plată a unor sume de bani reprezentând  cheltuieli de judecată sau de altă natură”, au transmis reprezentanții Primăriei Ciugud pentru Alba24.ro.

Reamintim faptul că administrația locală din Ciugud a decis construcția unei grădinițe în apropierea fabricilor aflate în zona industrială a comunei, tocmai pentru ca părinții să își poată lua sau aduce copiii aproape de locul lor de muncă, fără a pierde prea mult timp pe drum.

Grădinița modernă va avea 180 de locuri și va fi funcțională de la 06:00 la 18:00.

Potrivit documentelor depuse la instanță, între Tobimar Construct SRL și Comuna Ciugud s-a încheiat un contract de lucrări în 28.12.2017, care a fost modificat prin actele adiționale nr. 1/07.05.2018, nr. 2/17.05.2019 și nr. 3/28.08.2019.

„Potrivit dispozițiilor art. 10.2, achizitorul (n.r. – Comuna Ciugud) este obligat ca la începerea lucrărilor sa obțină toate autorizațiile si avizele necesare executării lucrării. În același capitol 10, art. 10.4 s-a prevăzut obligația achizitorului să pună la dispoziția executantului întreaga documentație necesară pentru execuția lucrărilor contractante, fără plata, la termenele stabilite prin graficul de execuție a lucrărilor”, precizează instanța.

Primăria Ciugud a emis la data de 4 aprilie 2018 ordinul de începere a lucrărilor având ca obiectiv „Execuție lucrări pentru proiectul Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul comunei Ciugud prin construirea unei grădinițe cu program prelungit”.

La capitolul 5 art. 5.1 din contract s-a prevăzut durata execuției lucrărilor de 18 luni, începând cu data emiterii ordinului de începere a acestora, astfel că durata contractului se întindea până la data de 4 octombrie 2019.

Ce s-a întâmplat

O comisie de verificare a calității lucrărilor, compusă din responsabilul tehnic cu execuția din partea beneficiarului și dirigintele de șantier, a constatat în data de 9 noiembrie 2018 că armarea proiectată nu respectă condițiile legale privind proiectarea structurilor din beton (referitoare la armarea plăcilor pe reazemele marginale si a modului de îmbinare a grinzilor cu stâlpii din beton armat) și a oprit turnarea betonului.

Lucrarea a fost sistată din 9 noiembrie 2018 până la data de 1 aprilie 2019, respectiv timp de 4 luni și 22 de zile.

Tobimar Construct SRL a susținut în instanță că a fost în imposibilitatea continuării lucrărilor, lipsind documentele legale, iar reprezentanții beneficiarului (n.r. – Comuna Ciugud) nu au făcut demersuri în sensul remedierii celor constatate de către comisie.

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Ciugud au susținut în întâmpinare că societatea „a avut, încă de la început, la dispoziție întreaga documentație, inclusiv documentația tehnică, a cărui modificare o solicită acum”.

Judecătoria Alba Iulia a admis în parte cererea constructorului în data de 20 februarie 2020 și a dispus prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor.

Instanța a obligat Primăria Ciugud să permită accesul constructorului la obiectiv, pentru realizarea şi finalizarea contractului de achiziție. De asemenea, magistrații au respins cererea de obligare a Primăriei Ciugud la plata cheltuielilor de judecată, astfel că acestea au revenit în sarcina constructorului.

Solutia pe scurt dată de instanță:

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamanta SC Tobimar Construct SRL în contradictoriu cu pârâta Comuna Ciugud având ca obiect obligaţie de a face.

Dispune modificarea art 5.1 din contractul de lucrări nr 11874/28.12.2017, respectiv prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor.

Dispune întocmirea unui act adiţional care să prevadă modificarea duratei prevăzute la art. 5.1 din contract, respectiv prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii.

Obligă pârâta să permită accesul reclamantei la obiectivul „ Execuţie lucrări pentru proiectul Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul Comunei Ciugud prin construirea unei grădiniţe cu program prelungit” pentru realizarea şi finalizarea contractului de achizi?ie publică nr 11874/28.12.2017, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data recepţiei lucrărilor.

Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Pronunţată azi, data de 20 februarie 2020, şi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    joi, 07.05.2020 at 21:50

    Oare cine o fi fost desteptul ala de proiectant ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Primul zbor al unui tânăr pilot din județul Alba, pe o aeronavă militară. Andrei Klett: ”Mi-a depășit toate așteptările”

Publicat

Ministerul Apărării Naționale l-a prezentat pe Andrei Klett, un tânăr pilot din Sebeș, județul Alba, în timpul unor simulări de pregătire cu aeronava IAR-99 Standard, iar apoi în timpul primului său zbor. 

Andrei a fost unul dintre cei mai buni elevi ai Colegiului Național Militar ” Mihai Viteazul” Alba Iulia și apoi a învățat la Academia Forțelor Aeriene ”Henri Coandă”. În prezent este pilot la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”. 

„Unul din elementele principale pentru a deveni pilot este activitatea de simulare a zborului pe aeronava IAR-99 Standard și pe IAR-99 Șoim. După primul zbor pe aeronava IAR-99 Standard, pot să spun că toate așteptările mi-au fost depășite” – sublocotenent Andrei Klett.

La Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic absolvenții Academiei Forțelor Aeriene „Henri Coandă” de la Brașov se instruiesc în vederea obținerii brevetului de pilot militar.
Felicitări și cer senin!” au scris pe contul de Facebook al instituției, reprezentanții MApN.

IAR-99 Standard și IAR-99 Șoim sunt avioane românești de antrenament, capabile să asigure misiuni de atac la sol (CAS – close air support) precum și misiuni de recunoaștere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, în vizită la Alba Iulia, în contextul unor relații tensionate cu România

Publicat

Ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, se va afla astăzi la Alba Iulia, într-o vizită în România pe parcursul căreia va mai merge la București și Cluj-Napoca. Detaliile vizitei sale în oraș nu au fost făcute publice dar se pare că se va întâlni cu reprezentanți ai comunității maghiar și ai bisericii, 

Cu doar câteva ore înainte de întâlnirea de marți de la București cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, Szijjártó Péter a transmis un mesaj pe Facebook: „În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc”, în contextul unor relații recente tensionate între cele două țări.

Inițial, pe agenda ministrului ungar figurau doar vizite la Cluj Napoca și Alba Iulia, ulterior, pe cale diplomatică, stabilindu-se întâlnirea cu Bogdan Aurescu.

„Noi ne străduim să avem o relație bună cu toți vecinii noștri. În calitate de națiune cu peste o mie de ani, acordăm și așteptăm respect. În relația cu România, ultimele săptămâni nu au fost despre respectul reciproc, ci mai degrabă despre un schimb tăios de replici. Vom vedea ce reușim astăzi. Direcția București, apoi Cluj Napoca și Alba Iulia”, a scris marți dimineață, pe Facebook, Szijjártó.

Citește și: Cum a reacționat Ungaria la declarațiile președintelui României. Ministrul de Externe: ”Mai mult respect pentru maghiari”

Relațiile dintre cele două țări s-au tensionat după declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, prin care acesta a atacat dur UDMR și PSD pentru adoptarea tacită în Camera Deputaților a unui proiect de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc.

”Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale.

Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, a răspuns la momentul respectiv, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, într-un mesaj video postat pe contul său de Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online. Cum se va desfășura

Publicat

Examenul de certificare de la liceele tehnologice se susține printr-un proiect depus online, prevede un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial.

“Depunerea proiectului în vederea susținerii examenului de certificare, în format pdf, se realizează on-line, la adresa de e-mail a unității de învățământ, urmând a fi arhivat în format digital și păstrat 3 (trei) ani.

În cazul în care elevii nu au mijloacele necesare transmiterii proiectului în format pdf la adresa de e-mail a unității de învățământ, acesta va fi depus, fizic, la secretariatul unității de învățământ,” se arată în documentul citat de Edupedu.ro.

Citește și: BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a XII-a

“Pentru fiecare candidat se completează Fișa de evaluare a proiectului de către fiecare evaluator din comisia de examinare. Aprecierea se face prin acordarea unui punctaj, pentru fiecare indicator”.

“Președintele comisiei de examinare mediază situațiile în care apar diferențe mai mari de 3 puncte la unul sau la ambele criterii de evaluare din Fișa de evaluare. Hotărârea președintelui este definitivă”.

Vezi și: OFICIAL: Calendarul examenelor la BAC 2020. În ce zi se desfășoară fiecare probă și când vor fi afișate rezultatele

“Pentru fiecare candidat, punctajul final se calculează de către comisia de examinare ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor totale acordate de către cei 2 membri evaluatori ai comisiei de examinare și se consemnează în Fișa de evaluare, iar apoi se stabilește calificativul obținut, conform anexei nr. 2”, prevede ordinul citat.

Rezultatele finale pot fi: «admis», cu precizarea calificativului obținut pentru fiecare elev («Excelent», «Foarte bine», «Bine» sau «Satisfăcător»), «respins», «neprezentat». Cel neprezentat înseamnă că nu a depus proiectul.

Sursă: Edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

COVID-19 nu se răspândește prin apă: Piscinele, lacurile și marea sunt sigure. Ce trebuie să facem pe plajă

Publicat

Noul coronavirus nu trăieşte în apa din piscine, spun experţii în sănătate publică din Statele Unite. „Nu există dovezi că COVID-19 se poate transmite prin utilizarea piscinelor şi a căzilor”, a transmis Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din SUA.

„Cantitatea medie de clor dintr-o piscină va ucide virusul”, a spus Roberta Lavin, profesor de medicină la Universitatea din Tennessee’s College of Nursing.

De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că virusul este puţin probabil să se dezvolte în apa sărată a oceanelor şi mărilor. Similar, lacurile sunt considerate o zonă sigură pentru scăldat deoarece, deşi apa dulce nu are proprietatea de a ucide microbul, este puţin probabil ca acesta să fie asimilat dată fiind cantitatea mare de apă.

Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Acolo este de obicei multă lume, iar obiectele și spațiile folosite în comun (cum sunt toaletele, de exemplu) pot fi periculoase. Asta pentru că virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate.

Din acest motiv, este important ca persoanele care aleg să facă plajă în această perioadă în zone, să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate