Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Construcția grădiniței din zona industrială a Ciugudului, blocată de un proces între primărie și constructor. Motivele


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFJa0MsMA=="></script></p>


Lucrările de construcție a Grădiniței cu program prelungit din zona industrială a comunei Ciugud bat pasul pe loc. După constatarea unor nereguli în proiect, constructorul a solicitat în instanță, printre altele, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor.

O primă soluție în acest sens a fost dată de Judecătoria Alba Iulia în data de 20 februarie, însă din cauza stării de urgență, hotărârea nu a rămas definitivă, astfel că data la care ar putea reîncepe lucrările este momentan incertă.  

Potrivit reprezentanților Primăriei Ciugud, contractul de lucrări a fost semnat la data de 28.12.2017, între Comuna Ciugud și SC Tobimar Construct SRL. Acest contract a făcut obiectul dosarului nr. 2385/107/2019 judecat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.

Ce spune Primăria Ciugud. „Acțiunea de chemare în judecată inițială a fost ulterior precizată de către reclamanta SC Tobimar Construct SRL, în sensul modificării acesteia și față de care, Comuna Ciugud și-a exprimat acordul doar cu privire la prelungirea contractului raportat la necesitatea finalizării obiectivului de investiții asumat.

Judecătoria Alba Iulia s-a pronunțat prin Sentința Civilă nr. 395/2020, însă, datorită Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență, potrivit căruia termenele de exercitare a căilor de atac se întrerup, până la această dată, hotărârea judecătorească nu a rămas definitivă.

Așadar, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești se va putea încheia actul adițional la contractul de lucrări încheiat cu SC Tobimar Construct SRL și pe cale de consecință se va proceda la continuarea lucrărilor.

Precizăm că, potrivit Sentinței civile nr. 395/2020 pronunțată în Dosar nr. 2385/107/2019, în sarcina Comunei Ciugud nu a fost instituită obligația de plată a unor sume de bani reprezentând  cheltuieli de judecată sau de altă natură”, au transmis reprezentanții Primăriei Ciugud pentru Alba24.ro.

Reamintim faptul că administrația locală din Ciugud a decis construcția unei grădinițe în apropierea fabricilor aflate în zona industrială a comunei, tocmai pentru ca părinții să își poată lua sau aduce copiii aproape de locul lor de muncă, fără a pierde prea mult timp pe drum.

Grădinița modernă va avea 180 de locuri și va fi funcțională de la 06:00 la 18:00.

Potrivit documentelor depuse la instanță, între Tobimar Construct SRL și Comuna Ciugud s-a încheiat un contract de lucrări în 28.12.2017, care a fost modificat prin actele adiționale nr. 1/07.05.2018, nr. 2/17.05.2019 și nr. 3/28.08.2019.

„Potrivit dispozițiilor art. 10.2, achizitorul (n.r. – Comuna Ciugud) este obligat ca la începerea lucrărilor sa obțină toate autorizațiile si avizele necesare executării lucrării. În același capitol 10, art. 10.4 s-a prevăzut obligația achizitorului să pună la dispoziția executantului întreaga documentație necesară pentru execuția lucrărilor contractante, fără plata, la termenele stabilite prin graficul de execuție a lucrărilor”, precizează instanța.

Primăria Ciugud a emis la data de 4 aprilie 2018 ordinul de începere a lucrărilor având ca obiectiv „Execuție lucrări pentru proiectul Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul comunei Ciugud prin construirea unei grădinițe cu program prelungit”.

La capitolul 5 art. 5.1 din contract s-a prevăzut durata execuției lucrărilor de 18 luni, începând cu data emiterii ordinului de începere a acestora, astfel că durata contractului se întindea până la data de 4 octombrie 2019.

Ce s-a întâmplat

O comisie de verificare a calității lucrărilor, compusă din responsabilul tehnic cu execuția din partea beneficiarului și dirigintele de șantier, a constatat în data de 9 noiembrie 2018 că armarea proiectată nu respectă condițiile legale privind proiectarea structurilor din beton (referitoare la armarea plăcilor pe reazemele marginale si a modului de îmbinare a grinzilor cu stâlpii din beton armat) și a oprit turnarea betonului.

Lucrarea a fost sistată din 9 noiembrie 2018 până la data de 1 aprilie 2019, respectiv timp de 4 luni și 22 de zile.

Tobimar Construct SRL a susținut în instanță că a fost în imposibilitatea continuării lucrărilor, lipsind documentele legale, iar reprezentanții beneficiarului (n.r. – Comuna Ciugud) nu au făcut demersuri în sensul remedierii celor constatate de către comisie.

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Ciugud au susținut în întâmpinare că societatea „a avut, încă de la început, la dispoziție întreaga documentație, inclusiv documentația tehnică, a cărui modificare o solicită acum”.

Judecătoria Alba Iulia a admis în parte cererea constructorului în data de 20 februarie 2020 și a dispus prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor.

Instanța a obligat Primăria Ciugud să permită accesul constructorului la obiectiv, pentru realizarea şi finalizarea contractului de achiziție. De asemenea, magistrații au respins cererea de obligare a Primăriei Ciugud la plata cheltuielilor de judecată, astfel că acestea au revenit în sarcina constructorului.

Solutia pe scurt dată de instanță:

„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamanta SC Tobimar Construct SRL în contradictoriu cu pârâta Comuna Ciugud având ca obiect obligaţie de a face.

Dispune modificarea art 5.1 din contractul de lucrări nr 11874/28.12.2017, respectiv prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor.

Dispune întocmirea unui act adiţional care să prevadă modificarea duratei prevăzute la art. 5.1 din contract, respectiv prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii.

Obligă pârâta să permită accesul reclamantei la obiectivul „ Execuţie lucrări pentru proiectul Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul Comunei Ciugud prin construirea unei grădiniţe cu program prelungit” pentru realizarea şi finalizarea contractului de achizi?ie publică nr 11874/28.12.2017, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data recepţiei lucrărilor.

Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Pronunţată azi, data de 20 februarie 2020, şi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    joi, 07.05.2020 at 21:50

    Oare cine o fi fost desteptul ala de proiectant ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ambasada României la Beirut, avarii minore după explozia care a spulberat o parte din oraș. 73 de morți și 3500 de răniți

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, în urma exploziilor produse marţi seară, imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar intreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de 4 august în zona portuară a oraşului Beirut şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate.

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar intreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

”Până la acest moment, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară”, arată MAE.

Două explozii succesive, extrem de puternice, au zguduit marți Beirutul, în urma cărora, potrivit unor bilanțuri provizorii, cel puțin 37 de persoane au murit și circa 3.700 sunt rănite, scrie AFP.

Imaginile difuzate pe rețelele sociale arată o primă explozie urmată de o a doua, care a provocat un imens nor de fum.

Bilanțul parțial de marți vorbește despre 73 de morți și 3.700 de răniți în explozii. Autoritățile au anunțat că spitalele din Beirut și împrejurimi nu fac față.

„Este o catastrofă în toate sensurile termenului”, a afirmat Hamad Hassan, în fața ziariștilor, în timp ce vizita un spital din capitală.

Ministrul de Interne a declarat că exploziile s-au produs la un depozit unde era stocat azotat de amoniu.

Ambasada Statelor Unite din Beirut îndeamnă persoanele aflate în zona deflagrației să „rămână în case și să poarte măști dacă au acces la ele”, în condițiile în care există informații că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Afaceristul care i-ar fi dat ”mega” șpaga de un milion de euro, fostului director de la Apele Române, este din Alba

Publicat

Omul de afaceri care i-ar fi dat un milon de euro mită fostului director general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Victor Sandu, este din județul Alba.

Este vorba despre C. S. Emanoil, ce deține o firmă de construcții, care până în 2018 a avut punctul de lucru în Blaj, dar între timp și-a schimbat denumirea și s-a mutat cu sediul social în Bistrița-Năsăud, potrivit bistritabusiness.ro.

De asemenea a mai deținut o firmă în județul Alba, tot la Blaj, în care era asociat 95%, dar pe care a închis-o.

Procurorii DNA au dat publicității un comunicat în care au anunțat că luni, Sandu a fost reținut pentru 24 de ore, alături de un omul de afaceri căruia nu i-au dat numele, dar, cererea de arestare preventivă a celor doi este vizibilă pe portalul instanțelor de judecată.

Ce s-ar fi întâmplat, potrivit procurorilor DNA

” (…) Sandu Victor, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.

Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.

Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor.

Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul de la DNA.

Sursele junaliștilor de la bihoreanul.ro susțin că firma bărbatului din Alba nu a avut contracte directe cu ABA Crişuri, ci a subcontractat lucrări în Bihor, chiar şi la a treia mână, adică de la firme angajate de titularii contractelor de execuţie. De altfel, pe site-ul ABA Crişuri nu este publicat niciun contract de lucrări cu firma respectivă.

Astăzi, cei doi au fost prezentați magistraților de la Tribunalul Bacău, cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au respins cererea procurorilor.

Sandu și omul de afaceri din Alba au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

(…) respinge ca neîntemeiata cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Sandu Victor şi C. S. Emanoil(…) dispune luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile începând cu data de 04.08.2020 pâna la data de 02.10.2018, inclusiv faţă de inculpaţii: – Sandu Victor, c(…) şi – C. S. Emanoil, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, (…)” se arată în minuta pe scurt de la Tribunalul Bacău.

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Spadă celtică ornamentată cu foiță de aur, descoperită la Aiud, simbol al unei confrerii de războinici prezente în Transilvania

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia deține în colecțiile sale un important artefact apaţinând epocii celtice din Transilvania (sec. IV-III a. Chr.), iar ornamentele ei ar putea fi semnul unei confrerii de războinici.

Unele elemente ornamentale, cum este cazul perechilor de dragoni afrontaţi care sunt figuraţi şi pe spada de la Aiud, au cunoscut o răspândire europeană largă, ceea ce a determinat avansarea ipotezei că simbolurile respective au reprezentat „insigne” ale unei confrerii de războinici întinse de la un capăt la altul al Europei temperate. 

Este vorba despre o spadă de fier care a fost descoperită în anul 1912 în parcul oraşului Aiud, alături de alte obiecte care au făcut parte din inventarele unor morminte (probabil de incineraţie) distruse de intervenţiile de amenajare a zonei efectuate în anul respectiv.

Spada este din fier şi se păstrează împreună cu o parte din teacă. Ea a fost îndoită ritual în momentul depunerii sale în groapa mormântului.

Partea superioară a tecii, în partea dinspre mâner, a fost ornamentată pe partea ei anterioară, cea vizibilă.

Astfel, breteaua care ranforsează teaca în partea sa superioară a fost modelată sub forma a două cercuri concentrice în relief. Apoi, deasupra şi sub această bretea, a fost executat prin incizie un decor cu motive vegetale şi cu imaginile a doi dragoni sau grifoni afrontaţi, cu gurile larg deschise, dispuşi de o parte şi de alta a nervurii mediane longitudinale a tecii.

De asemenea, partea superioară a tecii a fost decorată suplimentar cu o foiţă de aur care acoperea breteaua de ranforsare, dar probabil şi întregul decor incizat. Ornamentul de aur se mai păstrează astăzi doar pe alocuri.

Lungimea totală a spadei este de 73 cm, din care 12 cm reprezintă mânerul. Lăţimea spadei este de 5 cm. Diametrul cercurilor de pe breteaua de ranforsare măsoară 2,7 cm.

Spada, în general, a constituit una dintre cele mai importante arme ale panopliei elitei războinice din vremea la care ne referim. Nu este întâmplător faptul că într-un număr mare de situaţii ele au fost îndoite (distruse ritual) în momentul depunerii lor în morminte.

Unii cercetători au considerat că astfel de atitudini au avut raţiuni practice, dictate de necesitatea depunerii pieselor respective în gropile unor morminte de incineraţie care aveau un diametru mai mic decât lungimea spadelor.

Însă o privire generală asupra complexelor funerare de incineraţie ilustrează faptul că gropile sepulcrale erau în general ovale sau rectangulare, cu dimensiuni suficient de mari pentru a permite depunerea unei spade fără ca lama acesteia să fie îndoită. Prin urmare, explicaţia îndoirii spadelor trebuie căutată în domeniul spiritual.

Spada, ca armă simbolică şi însoţitoare a războinicului era investită cu puteri magice şi constituia prelungirea braţului acestuia în luptă. Uneori arma însăşi era percepută ca având un „suflet” propriu. Este suficient în acest sens să ne amintim de celebra spadă Excalibur a legendarului rege Arthur.

Rolul simbolic important jucat de spade este sugerat şi de ornamentarea tecilor acestora. În mediul celtic sunt documentate numeroase spade decorate cu motive specifice artei La Tène, unele dintre aceste ornamente simbolice fiind caracteristice în special anumitor regiuni, de unde şi denumirile atribuite de către istoricii de artă diverselor „curente” stilistice (spre exemplu „stilul săbiilor ungare” etc.).

În alte situaţii, unele elemente ornamentale, cum este cazul perechilor de dragoni afrontaţi care sunt figuraţi şi pe spada de la Aiud, au cunoscut o răspândire europeană largă, ceea ce a determinat avansarea ipotezei că simbolurile respective au reprezentat „insigne” ale unei confrerii de războinici întinse de la un capăt la altul al Europei temperate.

Toate aceste ornamente ilustrează încă o dată importanţa pe care o aveau spadele în ansamblul panopliei. Investită cu astfel de puteri magice, uneori spada depusă în mormânt era distrusă ritual prin îndoire, adică era „ucis” spiritul ei odată cu cel care a folosit-o.

În alte situaţii însă spadele au cunoscut o utilizare îndelungată şi au fost transmise urmaşilor odată cu puterile magice şi simbolice cu care armele respective erau investite. Una dintre spadele celebre din acest punct de vedere a fost descoperită în necropola celtică de la Pişcolt. Ea a fost ornamentată succesiv în trei etape diferite. În prima etapă a fost realizat un decor tipic „stilului săbiilor ungare”. În a doua etapă, în partea superioară a tecii au fost incizaţi doi dragoni afrontaţi. În sfârşit, în cea de a treia etapă, a fost aplicat un ornament ajurat longitudinal. Aceste ornamente succesive demonstrează o utilizare îndelungată a armei în discuţie. Ele s-au datorat probabil nevoii de a reînnoi, de mai multe ori, eficacitatea magică a imaginilor de pe teaca spadei.

Spada de la Aiud este importantă şi pentru faptul că a fost ornamentată cu o foiţă subţire de aur. Astfel de ornamente sunt rare în întreaga lume celtică. Pe de altă parte, un coif descoperit la Apahida, lângă Cluj-Napoca, datat în aceeaşi perioadă, a fost decorat la rândul său pe calotă prin aceeaşi tehnică. De aceea, nu ar fi exclus ca piesele în discuţie să ateste exploatarea aurului transilvănean în epoca respectivă. Această ipoteză va trebui însă verificată prin analize metalografice viitoare.

În concluzie, spada celtică de la Aiud aflată în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia constituie un martor important al societăţii şi spiritualităţii celtice din Transilvania în sec. IV-III, constituind în anumite privinţe un unicat printre artefactele de acest fel de pe plan european.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș în zona ”Trei Poduri”. Două mașini s-au ciocnit

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți, 4 august, în jurul orei 19.00, pe sensul de mers Alba Iulia- Sebeș, în zona giratoriului de  la ”Trei Poduri”.  Traficul este blocat.

UPDATE: în jurul orei 20.00, traficul în zonă a fost reluat.

Potrivit IPJ Alba, în accident au fost implicate două autovehicule și două persoane ar fi fost rănite ușor. Cauza probabilă ar fi o pătrundere pe sens opus.

La fața locului au intervenit pompierii de la ISU Alba, pentru acordarea de prim ajutor. Potrivit acestora în urma impactului dintre cele două automobile, au rezultat două victime (un bărbat și o femeie), conștiente și cu răni ușoare. Acestea au fost transportate la spital.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate