Actualitate
VIDEO: Construcția grădiniței din zona industrială a Ciugudului, blocată de un proces între primărie și constructor. Motivele
Lucrările de construcție a Grădiniței cu program prelungit din zona industrială a comunei Ciugud bat pasul pe loc. După constatarea unor nereguli în proiect, constructorul a solicitat în instanță, printre altele, prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor.
O primă soluție în acest sens a fost dată de Judecătoria Alba Iulia în data de 20 februarie, însă din cauza stării de urgență, hotărârea nu a rămas definitivă, astfel că data la care ar putea reîncepe lucrările este momentan incertă.
Potrivit reprezentanților Primăriei Ciugud, contractul de lucrări a fost semnat la data de 28.12.2017, între Comuna Ciugud și SC Tobimar Construct SRL. Acest contract a făcut obiectul dosarului nr. 2385/107/2019 judecat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia.
Ce spune Primăria Ciugud. „Acțiunea de chemare în judecată inițială a fost ulterior precizată de către reclamanta SC Tobimar Construct SRL, în sensul modificării acesteia și față de care, Comuna Ciugud și-a exprimat acordul doar cu privire la prelungirea contractului raportat la necesitatea finalizării obiectivului de investiții asumat.
Judecătoria Alba Iulia s-a pronunțat prin Sentința Civilă nr. 395/2020, însă, datorită Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență, potrivit căruia termenele de exercitare a căilor de atac se întrerup, până la această dată, hotărârea judecătorească nu a rămas definitivă.
Așadar, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești se va putea încheia actul adițional la contractul de lucrări încheiat cu SC Tobimar Construct SRL și pe cale de consecință se va proceda la continuarea lucrărilor.
Precizăm că, potrivit Sentinței civile nr. 395/2020 pronunțată în Dosar nr. 2385/107/2019, în sarcina Comunei Ciugud nu a fost instituită obligația de plată a unor sume de bani reprezentând cheltuieli de judecată sau de altă natură”, au transmis reprezentanții Primăriei Ciugud pentru Alba24.ro.
Reamintim faptul că administrația locală din Ciugud a decis construcția unei grădinițe în apropierea fabricilor aflate în zona industrială a comunei, tocmai pentru ca părinții să își poată lua sau aduce copiii aproape de locul lor de muncă, fără a pierde prea mult timp pe drum.
Grădinița modernă va avea 180 de locuri și va fi funcțională de la 06:00 la 18:00.
Potrivit documentelor depuse la instanță, între Tobimar Construct SRL și Comuna Ciugud s-a încheiat un contract de lucrări în 28.12.2017, care a fost modificat prin actele adiționale nr. 1/07.05.2018, nr. 2/17.05.2019 și nr. 3/28.08.2019.
„Potrivit dispozițiilor art. 10.2, achizitorul (n.r. – Comuna Ciugud) este obligat ca la începerea lucrărilor sa obțină toate autorizațiile si avizele necesare executării lucrării. În același capitol 10, art. 10.4 s-a prevăzut obligația achizitorului să pună la dispoziția executantului întreaga documentație necesară pentru execuția lucrărilor contractante, fără plata, la termenele stabilite prin graficul de execuție a lucrărilor”, precizează instanța.
Primăria Ciugud a emis la data de 4 aprilie 2018 ordinul de începere a lucrărilor având ca obiectiv „Execuție lucrări pentru proiectul Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul comunei Ciugud prin construirea unei grădinițe cu program prelungit”.
La capitolul 5 art. 5.1 din contract s-a prevăzut durata execuției lucrărilor de 18 luni, începând cu data emiterii ordinului de începere a acestora, astfel că durata contractului se întindea până la data de 4 octombrie 2019.
Ce s-a întâmplat
O comisie de verificare a calității lucrărilor, compusă din responsabilul tehnic cu execuția din partea beneficiarului și dirigintele de șantier, a constatat în data de 9 noiembrie 2018 că armarea proiectată nu respectă condițiile legale privind proiectarea structurilor din beton (referitoare la armarea plăcilor pe reazemele marginale si a modului de îmbinare a grinzilor cu stâlpii din beton armat) și a oprit turnarea betonului.
Lucrarea a fost sistată din 9 noiembrie 2018 până la data de 1 aprilie 2019, respectiv timp de 4 luni și 22 de zile.
Tobimar Construct SRL a susținut în instanță că a fost în imposibilitatea continuării lucrărilor, lipsind documentele legale, iar reprezentanții beneficiarului (n.r. – Comuna Ciugud) nu au făcut demersuri în sensul remedierii celor constatate de către comisie.
De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Ciugud au susținut în întâmpinare că societatea „a avut, încă de la început, la dispoziție întreaga documentație, inclusiv documentația tehnică, a cărui modificare o solicită acum”.
Judecătoria Alba Iulia a admis în parte cererea constructorului în data de 20 februarie 2020 și a dispus prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor.
Instanța a obligat Primăria Ciugud să permită accesul constructorului la obiectiv, pentru realizarea şi finalizarea contractului de achiziție. De asemenea, magistrații au respins cererea de obligare a Primăriei Ciugud la plata cheltuielilor de judecată, astfel că acestea au revenit în sarcina constructorului.
Solutia pe scurt dată de instanță:
„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată şi precizată de reclamanta SC Tobimar Construct SRL în contradictoriu cu pârâta Comuna Ciugud având ca obiect obligaţie de a face.
Dispune modificarea art 5.1 din contractul de lucrări nr 11874/28.12.2017, respectiv prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor.
Dispune întocmirea unui act adiţional care să prevadă modificarea duratei prevăzute la art. 5.1 din contract, respectiv prelungirea duratei stabilită în contract cu durata de 6 luni şi 22 zile necesară finalizării efective a lucrărilor, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii.
Obligă pârâta să permită accesul reclamantei la obiectivul „ Execuţie lucrări pentru proiectul Dezvoltarea serviciilor socio-educative la nivelul Comunei Ciugud prin construirea unei grădiniţe cu program prelungit” pentru realizarea şi finalizarea contractului de achizi?ie publică nr 11874/28.12.2017, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii şi până la data recepţiei lucrărilor.
Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Pronunţată azi, data de 20 februarie 2020, şi pusă la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 07.05.2020 at 21:50
Oare cine o fi fost desteptul ala de proiectant ?