Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Daniel Breaz rectorul UAB, interviu despre admiterea la Universitatea din Alba Iulia. Locuri, specializări, beneficii

Publicat

YouTube video

Daniel Breaz, rectorul Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a oferit detalii despre înscriere și locurile disponibile la admitere.

Într-un interviu pentru DCNnews, Breaz spune că „înscrierea depinde de specializare. În momentul de față, cu siguranță, la toate specializările, vorbim despre media la examenul de Bacalaureat, iar la unele specializări vocaționale avem câteva probe practice sau specifice specializării respective.

Dar media la Bacalaureat reprezintă un procent mare sau 100% la unele specializări la admiterea unui student la Universitatea noastră.

Avem locuri la buget, avem și locuri cu plată. În momentul de față avem 1134 de locuri bugetate la programele de licență, masterat, doctorat și ne apropiem de aproape 3000 cu locurile propuse cu taxă la specializările pe care noi le avem în momentul de față în Universitate.

Dar vin aici și vreau să fac o completare. De foarte multe ori lumea se sperie și vrea să intre doar la locul bugetat. Universitățile românești au taxe extrem de mici în momentul de față.

Sunt undeva în jur de 3000 de lei pe an. Noi avem și specializări unde taxa este de 2.400 lei, avem și specializări de masterat unde e 3.200 de lei taxa pe an, în funcție de specificul fiecărei specializări.

Admitere UAB: Poți trece de la buget la taxă sau de la taxă la buget

Dar, ce oferim ca Universitate aici? O reierarhizare  după fiecare an a celor care sunt studenți, astfel încât cel care a intrat anul acesta primul pe listă la un loc bugetat, poate anul viitor e la locul cu taxă. Încurajăm învățarea, încurajăm studenții să învețe, să se pregătească. Este o competiție continuă.

Pe lângă bursele pe care ei le pot obține pot să și ajungă de la un loc cu taxă, la un loc subvenționat după un an și să termine restul anilor pe locuri bugetate. De asemenea, cine a intrat pe locul bugetat poate să continue pe un loc cu taxă.

Nu vreau să descurajez, ci să încurajez să-și urmeze visul și să urmeze specializarea pe care o consideră potrivită pentru viitorul lor, pentru viitoarea lor dezvoltare profesională. Adică să nu fie un criteriu numărul de locuri subvenționate sau cu taxă. Criteriul să fie ceea ce-și dorește fiecare, pentru că atunci vine cu drag la școală, se pregătește, este practic dornic să învețe.

Mi-ar părea rău ca un criteriu să fie cel al locurilor subvenționate sau al taxei, cât de mare este ea. E un criteriu care nu ar trebui să conteze”, a declarat Daniel Breaz, în exclusivitate pentru DC NEWS

Breaz, către companii, despre pregătirea studenților: Nu ”trebuie să faceți ceva”. Trebuie să FACEM

”Vreau să vă spun că sunt de 10 ani aproape rector al acestei universități. La începutul perioadei mele de rectorat, în primul mandat, aveam foarte multe discuții cu angajatorii și îmi spuneau de multe ori că studenții, tinerii, nu sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere practic.

”Trebuie să faceți ceva” și eu am spus că ”nu trebuie să faceți ceva, ci trebuie să facem ceva, împreună”.

Trebuie ca atunci când un tânăr vine și avem un parteneriat de practică, acest parteneriat chiar să fie unul real și chiar să ținem de ceea ce specifică parteneriatul, nu să vină tânărul în compania respectivă și să i se semneze rapid fișa de practică, a stat 5 minute și apoi pleacă în vacanță.

A văzut poate două minute compania respectivă. Evident că atunci tinerii nu au contact cu realitatea care îi va aștepta peste 3-4 ani de zile, în funcție de programul de studiu.

Am discutat toate aceste aspecte cu angajatorii, au înțeles, au crescut chiar perioada de practică pe perioada verii.

Studenții fac practică, iar asta este un lucru extraordinar și aici putem să discutăm despre un învățământ universitar dual, coroborat între universitate, pregătire teoretică și practică, cu o pregătire doar practică”, a declarat Daniel Breaz.

Parteneriatele cu companiile- pachetele de beneficii pentru studenți

„Sunt parteneriate și sunt pachete oferite pentru studenți, pentru că o companie care dorește să se dezvolte trebuie să își creeze și o bază de resurse umane.

Și atunci vin cu propuneri pentru studenți, eu spun extrem de atractive, dacă stau și compar cu perioada în care am fost student, nu aveam asemenea propuneri.

Dacă vii și propui o bursă, dau un exemplu concret, de 2.000 de lei, net pe lună, pentru un student, doar să vină peste vară, 3 luni de zile, maxim 6 ore pe zi, să facă practică în companie, ceea ce este un lucru extraordinar și neapărat necesar, pentru că atunci ei sunt puși la punct cu tehnologia, atunci viitorii absolvenți știu exact ce înseamnă piața muncii, știu exact ceea ce îi așteaptă.

Deci oferindu-le o astfel de bursă pe o perioadă de 4 ani de zile și pe o perioadă de 3 ani de zile, depinde de specializare, și pe urmă să le oferi și un loc de muncă bine și chiar foarte bine plătit la nivelul actual din România este un lucru extraordinar”, a declarat Daniel Breaz

„Se tot discută de partea de dualitate, colaborarea universitate – companie, universitate – instituție publică, dar aici funcționează foarte bine în special cu companiile private, care pot și își permit și au posibilitatea și cadrul legislativ să utilizeze anumite fonduri în aceste scopuri.

Sunt selectați studenți, bineînțeles, trebuie să își și dorească studenții respectivi să semneze acest parteneriat, care din nou spun, nu îi obligă ca după finalizarea studiilor să se angajeze neapărat în compania respectivă.

Burse de la companii pe perioada studenției

Singura obligație este ca pe perioada studiilor, atunci când li se oferă această bursă netă de 2.000 de lei pe lună, reprezintă un salariu peste minimul pe economie actualmente în România, doar ca să te pregătești și să faci practică ca specialist pe perioada vacanței de vară și pe urmă să ai și oportunitatea de a rămâne în cadrul companiei respective, pe o poziție importantă pentru un absolvent, este un lucru foarte bun”, a explicat Daniel Breaz.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Alba Iulia City Race 2022. Sute de alergători au luat startul la competiția de alergare, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Sute de sportivi și alergători din toate colțurile țării au luat startul sâmbătă, 1 octombrie, în Cetatea Alba Carolina, în cadrul celei de-a șaptea ediții a competiției de alergare Alba Iulia City Race. 

Competiția trebuia să înceapă la ora 10,00 dar din cauza unor probleme tehnice startul a fosta amânat cu 20 de minute.

Evenimentul sportiv își propune să combine alergarea pe șosea cu alergarea pe teren variat în capitala istorică a României.

De la ora 10:00 a fost programat startul pentru sportivii și alergătorii de Semimaraton Star Transmission 21 km și Cros Star Assembly 10 km, iar de la ora 10:15 pentru cei de la Cursa Populară 5 km și Family Run. De la ora 14:00 se va da startul la Kids Race, cursa copiilor.

Festivitatea de premiere pentru cursele Semimaraton Star Transmission, Cros Star Assembly și Cursa Populară va avea loc în jurul orei 15:30.

Traseele curselor sunt tocmai cele care fac ca această competiție să fie unică. Acestea sunt o îmbinare echilibrată între asfalt și teren variat, totodată o provocare atât pentru atleții de plat cât și pentru alergătorii montani.

Toate traseele trec printre cele două impunătoare catedrale, continuând prin porțile IV, V și VI care străjuiesc cetatea pe latura sa vestică, dar vor parcurge și sanțurile din zona interioară a Cetății Alba Carolina care oferă o perspectivă unică pentru toți concurenții.

Zona de start/sosire se va situa chiar în inima Cetății Alba Carolina în imediata vecinătate a 3 importante edificii, Sala Unirii, Muzeul Național al Unirii și statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, cel care realiza cea dintâi unire a tuturor românilor.

Finish-ul se va face într-un mod triumfal și emoționant specific Cetății Alba Carolina, prin Poarta a III-a, cea mai mare și mai impunătoare dintre porțile cetății, un adevărat simbol al orașului Alba Iulia.

Participanții la traseele de cros, semimaraton și maraton vor alerga și pe una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din România, denumită de pasionații acestui sport „Transalpina de Mamut”.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ANM: Avertizare meteo cod galben de instabilitate atmosferică în Alba și alte 14 județe până în 2 octombrie. HARTA

Publicat

p

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă la ora 10,00 o avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferică pentru zilele de 1 octombrie – ora 17,00 până duminică, 2 octombrie- ora 6,00, în Alba și alte 14 județe.

Meteorologii anunță că local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

ANM: Atenționare meteorogică COD GALBEN

 • Intervalul : 1 octombrie, ora 17:00 – 2 octombrie, ora 06:00
 • Zonele afectate : conform textului și hărții;
 • Fenomene : instabilitate atmosferică temporar accentuată;

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și la munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Notă: Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi noaptea pe arii restrânse și în centrul, sudul și sud-estul țării.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secția de ortopedie a Spitalului Județean din Alba Iulia va fi modernizată și dotată. Licitație pentru servicii de proiectare

Publicat

Secția de ortopedie și traumatologie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia urmează să fie modernizată și dotată. Reprezentanții instituției au lansat vineri o licitație pentru servicii de proiectare. 

Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia a lansat vineri, 30 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de proiectare pentru elaborare proiect PTh+DDE „Modernizare și dotare Secția Ortopedie și Traumatologie”.

Valoarea totală este estimată la 119.900 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, zona care se va reabilita prin proiect este situată la etajul I al corpurilor de clădire C+D – Secția Ortopedie și Traumatologie.

În vederea asigurării confortului în special al pacienților și implicit și al personalului medical prin asigurarea unui climat interior corespunzător cerințelor actuale din punct de vedere sanitar se vor reface în totalitate finisajele și instalațiile.

Obiectivele proiectului vizează:

 • Modernizarea și extinderea instalației de fluide medicale. Se va moderniza și extinde instalația de fluide medicale astfel încât să corespundă normelor în vigoare.
 • Montare instalație de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu. Se va monta o instalație de detectare, semnalizare și avertizare la incendiu care în prezent nu există.
 • Montare instalații supraveghere video, televiziune, wireless point acces, iluminat împotriva panicii. Amplasare de frigidere și televizoare în saloane.
 • Înlocuirea integrală a instalațiilor sanitare, termice și electrice. Se vor înlocui integral instalațiile sanitare, termice și electrice la nivelul etajului I, corp C+D al clădirii. Se va înlocui alimentarea cu energie electrică a nivelului I.
 • Asigurarea climatizării. Prin proiect se va asigura climatizarea zonelor principale (saloane, cabinete, săli de tratament, sala mese etc.)
 • Modernizarea și extinderea instalației de apelare asistentă. Se va moderniza și extinde instalația de apelare asistentă astfel încât să corespundă normelor legale în vigoare.
 • Modernizarea instalației de stingere incendiu. Prin implementarea proiectului se va moderniza (înlocuirea integrală a cutiilor de hidranți existente) instalația de stingere incendiu interioară.
 • Modernizarea și reabilitarea integrală a spațiilor. Prin proiect se vor executa recompartimentări, refacerea integrală a finisajelor, înlocuirea tâmplăriilor interioare astfel încât să fie respectate normativele în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Purceluș salvat de un tânăr, după ce a căzut dintr-o mașină, în zona unei intersecții aglomerate din Alba Iulia

Publicat

Un purceluș care a căzut vineri dintr-un autovehicul, în zona unei intersecții aglomerate din Alba Iulia, a fost salvat dintre mașini de un tânăr. 

Potrivit unor martori, purcelul a căzut dintr-un autovehicul, în zona intersecției semaforizate dintre Calea Moților, B-dul Revoluției 1989 și B-dul Republicii (zona Stadion)

Un tânăr care se afla în zonă la o terasă a reușit să îl prindă și să îl scoată dintre mașini.

Imaginile inedite cu purcelușul au fost surprinse de mai mulți cetățeni aflați la acel moment în zonă și publicate mai apoi pe rețeaua de socializare Facebook.

sursa foto: Facebook (Lucian U., Ana M.)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax