Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Daniel Breaz rectorul UAB, interviu despre admiterea la Universitatea din Alba Iulia. Locuri, specializări, beneficii


Publicat

Daniel Breaz, rectorul Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a oferit detalii despre înscriere și locurile disponibile la admitere.

Într-un interviu pentru DCNnews, Breaz spune că „înscrierea depinde de specializare. În momentul de față, cu siguranță, la toate specializările, vorbim despre media la examenul de Bacalaureat, iar la unele specializări vocaționale avem câteva probe practice sau specifice specializării respective.

Dar media la Bacalaureat reprezintă un procent mare sau 100% la unele specializări la admiterea unui student la Universitatea noastră.

Avem locuri la buget, avem și locuri cu plată. În momentul de față avem 1134 de locuri bugetate la programele de licență, masterat, doctorat și ne apropiem de aproape 3000 cu locurile propuse cu taxă la specializările pe care noi le avem în momentul de față în Universitate.

Dar vin aici și vreau să fac o completare. De foarte multe ori lumea se sperie și vrea să intre doar la locul bugetat. Universitățile românești au taxe extrem de mici în momentul de față.

Sunt undeva în jur de 3000 de lei pe an. Noi avem și specializări unde taxa este de 2.400 lei, avem și specializări de masterat unde e 3.200 de lei taxa pe an, în funcție de specificul fiecărei specializări.

Admitere UAB: Poți trece de la buget la taxă sau de la taxă la buget

Dar, ce oferim ca Universitate aici? O reierarhizare  după fiecare an a celor care sunt studenți, astfel încât cel care a intrat anul acesta primul pe listă la un loc bugetat, poate anul viitor e la locul cu taxă. Încurajăm învățarea, încurajăm studenții să învețe, să se pregătească. Este o competiție continuă.

Pe lângă bursele pe care ei le pot obține pot să și ajungă de la un loc cu taxă, la un loc subvenționat după un an și să termine restul anilor pe locuri bugetate. De asemenea, cine a intrat pe locul bugetat poate să continue pe un loc cu taxă.

Nu vreau să descurajez, ci să încurajez să-și urmeze visul și să urmeze specializarea pe care o consideră potrivită pentru viitorul lor, pentru viitoarea lor dezvoltare profesională. Adică să nu fie un criteriu numărul de locuri subvenționate sau cu taxă. Criteriul să fie ceea ce-și dorește fiecare, pentru că atunci vine cu drag la școală, se pregătește, este practic dornic să învețe.

Mi-ar părea rău ca un criteriu să fie cel al locurilor subvenționate sau al taxei, cât de mare este ea. E un criteriu care nu ar trebui să conteze”, a declarat Daniel Breaz, în exclusivitate pentru DC NEWS

Breaz, către companii, despre pregătirea studenților: Nu ”trebuie să faceți ceva”. Trebuie să FACEM

”Vreau să vă spun că sunt de 10 ani aproape rector al acestei universități. La începutul perioadei mele de rectorat, în primul mandat, aveam foarte multe discuții cu angajatorii și îmi spuneau de multe ori că studenții, tinerii, nu sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere practic.

”Trebuie să faceți ceva” și eu am spus că ”nu trebuie să faceți ceva, ci trebuie să facem ceva, împreună”.

Trebuie ca atunci când un tânăr vine și avem un parteneriat de practică, acest parteneriat chiar să fie unul real și chiar să ținem de ceea ce specifică parteneriatul, nu să vină tânărul în compania respectivă și să i se semneze rapid fișa de practică, a stat 5 minute și apoi pleacă în vacanță.

A văzut poate două minute compania respectivă. Evident că atunci tinerii nu au contact cu realitatea care îi va aștepta peste 3-4 ani de zile, în funcție de programul de studiu.

Am discutat toate aceste aspecte cu angajatorii, au înțeles, au crescut chiar perioada de practică pe perioada verii.

Studenții fac practică, iar asta este un lucru extraordinar și aici putem să discutăm despre un învățământ universitar dual, coroborat între universitate, pregătire teoretică și practică, cu o pregătire doar practică”, a declarat Daniel Breaz.

Parteneriatele cu companiile- pachetele de beneficii pentru studenți

„Sunt parteneriate și sunt pachete oferite pentru studenți, pentru că o companie care dorește să se dezvolte trebuie să își creeze și o bază de resurse umane.

Și atunci vin cu propuneri pentru studenți, eu spun extrem de atractive, dacă stau și compar cu perioada în care am fost student, nu aveam asemenea propuneri.

Dacă vii și propui o bursă, dau un exemplu concret, de 2.000 de lei, net pe lună, pentru un student, doar să vină peste vară, 3 luni de zile, maxim 6 ore pe zi, să facă practică în companie, ceea ce este un lucru extraordinar și neapărat necesar, pentru că atunci ei sunt puși la punct cu tehnologia, atunci viitorii absolvenți știu exact ce înseamnă piața muncii, știu exact ceea ce îi așteaptă.

Deci oferindu-le o astfel de bursă pe o perioadă de 4 ani de zile și pe o perioadă de 3 ani de zile, depinde de specializare, și pe urmă să le oferi și un loc de muncă bine și chiar foarte bine plătit la nivelul actual din România este un lucru extraordinar”, a declarat Daniel Breaz

„Se tot discută de partea de dualitate, colaborarea universitate – companie, universitate – instituție publică, dar aici funcționează foarte bine în special cu companiile private, care pot și își permit și au posibilitatea și cadrul legislativ să utilizeze anumite fonduri în aceste scopuri.

Sunt selectați studenți, bineînțeles, trebuie să își și dorească studenții respectivi să semneze acest parteneriat, care din nou spun, nu îi obligă ca după finalizarea studiilor să se angajeze neapărat în compania respectivă.

Burse de la companii pe perioada studenției

Singura obligație este ca pe perioada studiilor, atunci când li se oferă această bursă netă de 2.000 de lei pe lună, reprezintă un salariu peste minimul pe economie actualmente în România, doar ca să te pregătești și să faci practică ca specialist pe perioada vacanței de vară și pe urmă să ai și oportunitatea de a rămâne în cadrul companiei respective, pe o poziție importantă pentru un absolvent, este un lucru foarte bun”, a explicat Daniel Breaz.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2021, sesiunea a doua: Peste 500 de candidați înscriși în ALBA. MODELE de SUBIECTE, reguli și calendarul examenului

Publicat

examen

Peste 500 de candidați din Alba s-au înscris la a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2021, ce se va desfășura în perioada 16-31 august. Rezultatele finale vor fi cunoscute în 3 septembrie.

Este vorba despre 515 candidați din seria curentă și absolvenți din anii trecuți din județ. Dintre aceștia, 152 sunt înscriși la Centrul de examen Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, 111 la centrul de la Colegiul Național ”Titu Maiorescu” Aiud, 110 la centrul de la Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni, 84 la centrul de la Colegiul Național ”Inochentie Micu Clain” Blaj și 84 la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș.

Pentru a promova Bacalaureatul, candidații trebuie să obțină cel puțin nota 5 la fiecare dintre probele scrise și cel puțin media 6. De asemenea, trebuie să aibă echivalate/recunoscute probele de competențe lingvistice și digitale.

Înscrierile la a doua sesiune de Bacalaureat 2021 s-au făcut în perioada 19-26 iulie. Pot participa la această sesiune tinerii care nu au luat media 6 la examenul de Bacalaureat din iunie sau în perioadele anterioare și cei care au promovat sesiunea de corigențe.

Vezi MODELE de SUBIECTE pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

SUBIECTELE și BAREMELE la BACALAUREAT 2021 de la PRIMA SESIUNE:

BACALAUREAT 2021 – SUBIECTELE și BAREMELE la proba scrisă de Limba și literatura ROMÂNĂ:

Profil real/tehnologic

SUBIECT ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

BAREM ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

Profil uman/pedagogic

SUBIECT ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

BAREM ROMÂNĂ BACALAUREAT 2021

BACALAUREAT 2021 – SUBIECTELE și BAREMELE la proba scrisă obligatorie – profil/specializare:

MATEMATICĂ

Matematică – Mate/Info

SUBIECT Matematică Mate-Info Bacalaureat 2021

BAREM Matematică Mate-Info Bacalaureat 2021

Matematică – Științe ale Naturii

SUBIECT Matematică Științe-Nat Bacalaureat 2021

BAREM Matematică Științe-Nat Bacalaureat 2021

Matematică – Tehnologic

SUBIECT Matematică Mate-Tehn Bacalaureat 2021

BAREM Matematică Mate-Tehn Bacalaureat 2021

Matematică – Pedagogic

SUBIECT Matematică Mate-Ped Bacalaureat 2021

BAREM Matematică Mate-Ped Bacalaureat 2021

ISTORIE

Subiect Istorie Bacalaureat 2021

Barem Istorie Bacalaureat 2021

Vezi și BACALAUREAT 2021: BAREMELE pentru SUBIECTELE la proba la alegere, pe discipline

CALENDAR BACALAUREAT 2021 – sesiunea august-septembrie 2021:

19-26 iulie 2021: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

16 august 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

17 august 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

18 august 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

19 august 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

23-31 august: Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

31 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00-18.00)

1-3 septembrie 2021: Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2021: Afișarea rezultatelor finale

Echivalarea/recunoașterea competențelor

Candidaţii care solicită recunoaşterea/echivalarea unor probe susţinute în anii anteriori sau sesiunile anterioare completează:

  • partea I şi partea a II-a din cererea de înscriere

Candidaţii care, în cel puţin una din clasele a IX-a – a XII-a, au obţinut premii individuale la concursuri/olimpiade şcolare internaţionale, recunoscute de către Ministerul Educaţiei și Cercetării la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de Bacalaureat, şi care solicită echivalarea probei scrise respective, completează?

  • partea I şi partea a III-a din cererea de înscriere

Candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere internaţională a competenţelor lingvistice şi care solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum:

Candidaţii care au obţinut o certificare cu recunoaştere europeană a competenţelor digitale şi solicită recunoaşterea şi echivalarea acestora cu proba D completează cererea de înscriere, precum și

Vezi BACALAUREAT 2021: OFICIAL, metodologia de echivalare a competențelor. Grilele pentru recunoașterea acestora

La prima sesiune de Bacalaureat 2021, rata de promovare a fost de 74,94%, au fost cinci medii de 10, 267 note de 10, 486 medii între 9 ș 9,99, 539 medii între 8,00 și 8,99, 368 de medii sunt între 7,00 și 7,99, 354 medii între 6,00 și 6,99 (anterior 318). 575 de candidați (113 cu medii) au picat examenul. La trei licee din Alba, promovabilitatea a fost zero.

REGULI la EXAMEN – BACALAUREAT 2021, sesiunea a doua:

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Campanie gratuită de sterilizări pentru câini la Alba Iulia, organizată de Asociația ”Prietenii lui Azor”

Publicat

Asociația ”Prietenii lui Azor” organizează în perioada 23-31 august o campanie de sterilizare gratuită pentru căței. 

Potrivit reprezentaților asociației, sterilizarea se va realiza la Caponiera din Cetatea Alba Carolina, în spatele Bibliotecii Batthyaneum.

Pentru cei interesați să își sterilizeze gratuit câinele, asociația a pus la dispoziție numărul de telefon: 0725 935 090.

Sterilizarea se va realiza în baza unei programări care se va realiza la numărul de telefon mai sus afișat.

Mai exact, cei care vor să își sterilizeze câinele, trebuie să trimită un mesaj la numărul de telefon pus la dispoziție de asociație, iar apoi un reprezentat va la contact cu persoana interesată.

Costurile pentru sterilizările animalelor sunt suportate de Primăria Municipiului Alba Iulia.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ATENȚIONARE: FAN Courier avertizează cu privire la o nouă tentativă de fraudă în numele companiei. Cum procedează infractorii

Publicat

FAN Courier avertizează clienţii asupra unei noi tentative de fraudare a datelor personale, prin intermediul mesajelor de tip SMS.

Compania recomandă tuturor celor care primesc astfel de mesaje şi au în derulare o comandă prin curier să nu dea curs solicitării primite, să nu acceseze linkul de la finalul mesajului primit şi să sesizeze organele de poliţie.

Oamenii sunt abordați pe baza unor anunțuri, iar infractorii încearcă să obțină de la ei datele bancare.

Li se spune că pentru a le livra banii pentru produsul vândut, trebuie să își introducă datele bancare pe un link. Evident, imediat ce au făcut acest lucru, sunt lăsați fără bani.

În imagine se poate observa conversația unui vânzător avizat, care a fost abordat de infractori, și modul în care acesta a răspuns: ”Găsești fraierul în altă parte”.

Imaginile au fost postate pe Facebook.

Reprezentanții Fan Courier, avertizează cetățenii să nu dea curs unor asemenea încercări.

”Atunci când avem o comandă în derulare, clienţii noştri primesc un mesaj tip SMS pe telefonul mobil care indică statusul comenzii, data şi intervalul orar când urmează să efectuăm livrarea.

Recent, am primit informaţii despre o nouă metodă de fraudare a datelor personale, prin intermediul SMS, care implică tranzacţiile derulate prin platforma OLX.

Concret, fraudatorii transmit prin intermediul telefonului mobil un mesaj similar mesajelor noastre de informare şi cer clienţilor să acceseze un link pentru a primi banii.

Atragem atenţia tuturor că orice încercare de solicitare a datelor bancare prin intermediul unui link este o încercare de fraudă.

La vânzarea unui produs, clientul primeşte banii doar prin firma de curierat, plata făcându-se doar ramburs la primirea expediţiei.

FAN Courier nu are niciun sistem prin care cumpărătorii pot plăti online, singura modalitate de plată cu cardul este prin POS în sediile FAN Courier”, a declarat Daniela Catrinoiu, Chief Information Officer FAN Courier, citată de ziarul Adevărul.

Potrivit echipei de Cyber Security a FAN Courier, compania colaborează deja cu instituţiile competente pentru a limita riscurile acestor atacuri cibernetice şi va pune la dispoziţia organelor de anchetă toate informaţiile necesare pentru a elimina riscul fraudei prin intermediul mesajelor de tip SMS.

FAN Courier recomandă clienţilor care primesc un astfel de mesaj să contacteze cumpărătorul şi/sau platforma OLX, pentru o verificare suplimentară a statusului comenzii.

”Este imperios necesar să acordaţi o atenţie sporită oricărei solicitări prin care vi se cere să introduceţi datele personale sau datele cardului bancar, pe un site.

Asiguraţi-vă că navigaţi pe pagiona reală a companiei şi nu pe un site fals. Nu uitaţi că atunci când urmează să primiţi bani în cont de la cineva, vi se cer doar codul bancar şi suma pe care doriţi să o primiţi de la persoana care va efectua transferul”, atrag de asemenea atenţia specialiştii din cadrul echipei de Cybersecurity din cadrul FAN Courier.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apel pentru donare de sânge, la Centrul de Transfuzie din Alba Iulia. O pacientă cu arsuri are nevoie urgentă de grupa A pozitiv

Publicat

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Alba fac apel la cei care vor să vină în ajutorul bolnavilor să se prezinte la sediul din Alba Iulia şi să doneze sânge. Potrivit acestora, o pacientă din județul Alba în stare gravă, cu arsuri, internată la un spital din Timișoara, are nevoie de sânge și plasmă grupa A pozitiv sau negativ.

„Pentru a-i putea expedia întreaga cantitate de componente sanguine avem nevoie de un număr mare de donatori.

De asemenea, mulți alți bolnavi cu afecțiuni grave (cancer, leucemie, traumatisme, hemoragie digestivă, intervenții chirurgicale dificile, etc.) au nevoie zilnic de transfuzie de sânge pentru a fi salvați.

Vă așteptăm la donare”, au scris reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba, pe pagina de Facebook.

Program Centrul de Transfuzie Sanguină Alba:

Luni – Vineri, 7:30 – 12:00

Telefon: 0258.834050

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate