Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: Daniel Breaz rectorul UAB, interviu despre admiterea la Universitatea din Alba Iulia. Locuri, specializări, beneficii

Publicat

YouTube video

Daniel Breaz, rectorul Universităţii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a oferit detalii despre înscriere și locurile disponibile la admitere.

Într-un interviu pentru DCNnews, Breaz spune că „înscrierea depinde de specializare. În momentul de față, cu siguranță, la toate specializările, vorbim despre media la examenul de Bacalaureat, iar la unele specializări vocaționale avem câteva probe practice sau specifice specializării respective.

Dar media la Bacalaureat reprezintă un procent mare sau 100% la unele specializări la admiterea unui student la Universitatea noastră.

Avem locuri la buget, avem și locuri cu plată. În momentul de față avem 1134 de locuri bugetate la programele de licență, masterat, doctorat și ne apropiem de aproape 3000 cu locurile propuse cu taxă la specializările pe care noi le avem în momentul de față în Universitate.

Dar vin aici și vreau să fac o completare. De foarte multe ori lumea se sperie și vrea să intre doar la locul bugetat. Universitățile românești au taxe extrem de mici în momentul de față.

Sunt undeva în jur de 3000 de lei pe an. Noi avem și specializări unde taxa este de 2.400 lei, avem și specializări de masterat unde e 3.200 de lei taxa pe an, în funcție de specificul fiecărei specializări.

Admitere UAB: Poți trece de la buget la taxă sau de la taxă la buget

Dar, ce oferim ca Universitate aici? O reierarhizare  după fiecare an a celor care sunt studenți, astfel încât cel care a intrat anul acesta primul pe listă la un loc bugetat, poate anul viitor e la locul cu taxă. Încurajăm învățarea, încurajăm studenții să învețe, să se pregătească. Este o competiție continuă.

Pe lângă bursele pe care ei le pot obține pot să și ajungă de la un loc cu taxă, la un loc subvenționat după un an și să termine restul anilor pe locuri bugetate. De asemenea, cine a intrat pe locul bugetat poate să continue pe un loc cu taxă.

Nu vreau să descurajez, ci să încurajez să-și urmeze visul și să urmeze specializarea pe care o consideră potrivită pentru viitorul lor, pentru viitoarea lor dezvoltare profesională. Adică să nu fie un criteriu numărul de locuri subvenționate sau cu taxă. Criteriul să fie ceea ce-și dorește fiecare, pentru că atunci vine cu drag la școală, se pregătește, este practic dornic să învețe.

Mi-ar părea rău ca un criteriu să fie cel al locurilor subvenționate sau al taxei, cât de mare este ea. E un criteriu care nu ar trebui să conteze”, a declarat Daniel Breaz, în exclusivitate pentru DC NEWS

Breaz, către companii, despre pregătirea studenților: Nu ”trebuie să faceți ceva”. Trebuie să FACEM

”Vreau să vă spun că sunt de 10 ani aproape rector al acestei universități. La începutul perioadei mele de rectorat, în primul mandat, aveam foarte multe discuții cu angajatorii și îmi spuneau de multe ori că studenții, tinerii, nu sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere practic.

”Trebuie să faceți ceva” și eu am spus că ”nu trebuie să faceți ceva, ci trebuie să facem ceva, împreună”.

Trebuie ca atunci când un tânăr vine și avem un parteneriat de practică, acest parteneriat chiar să fie unul real și chiar să ținem de ceea ce specifică parteneriatul, nu să vină tânărul în compania respectivă și să i se semneze rapid fișa de practică, a stat 5 minute și apoi pleacă în vacanță.

A văzut poate două minute compania respectivă. Evident că atunci tinerii nu au contact cu realitatea care îi va aștepta peste 3-4 ani de zile, în funcție de programul de studiu.

Am discutat toate aceste aspecte cu angajatorii, au înțeles, au crescut chiar perioada de practică pe perioada verii.

Studenții fac practică, iar asta este un lucru extraordinar și aici putem să discutăm despre un învățământ universitar dual, coroborat între universitate, pregătire teoretică și practică, cu o pregătire doar practică”, a declarat Daniel Breaz.

Parteneriatele cu companiile- pachetele de beneficii pentru studenți

„Sunt parteneriate și sunt pachete oferite pentru studenți, pentru că o companie care dorește să se dezvolte trebuie să își creeze și o bază de resurse umane.

Și atunci vin cu propuneri pentru studenți, eu spun extrem de atractive, dacă stau și compar cu perioada în care am fost student, nu aveam asemenea propuneri.

Dacă vii și propui o bursă, dau un exemplu concret, de 2.000 de lei, net pe lună, pentru un student, doar să vină peste vară, 3 luni de zile, maxim 6 ore pe zi, să facă practică în companie, ceea ce este un lucru extraordinar și neapărat necesar, pentru că atunci ei sunt puși la punct cu tehnologia, atunci viitorii absolvenți știu exact ce înseamnă piața muncii, știu exact ceea ce îi așteaptă.

Deci oferindu-le o astfel de bursă pe o perioadă de 4 ani de zile și pe o perioadă de 3 ani de zile, depinde de specializare, și pe urmă să le oferi și un loc de muncă bine și chiar foarte bine plătit la nivelul actual din România este un lucru extraordinar”, a declarat Daniel Breaz

„Se tot discută de partea de dualitate, colaborarea universitate – companie, universitate – instituție publică, dar aici funcționează foarte bine în special cu companiile private, care pot și își permit și au posibilitatea și cadrul legislativ să utilizeze anumite fonduri în aceste scopuri.

Sunt selectați studenți, bineînțeles, trebuie să își și dorească studenții respectivi să semneze acest parteneriat, care din nou spun, nu îi obligă ca după finalizarea studiilor să se angajeze neapărat în compania respectivă.

Burse de la companii pe perioada studenției

Singura obligație este ca pe perioada studiilor, atunci când li se oferă această bursă netă de 2.000 de lei pe lună, reprezintă un salariu peste minimul pe economie actualmente în România, doar ca să te pregătești și să faci practică ca specialist pe perioada vacanței de vară și pe urmă să ai și oportunitatea de a rămâne în cadrul companiei respective, pe o poziție importantă pentru un absolvent, este un lucru foarte bun”, a explicat Daniel Breaz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax