Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO INTERVIU cu Ilie ”Omul Șoselelor” la Alba Iulia: Cum sunt văzuți șoferii români de TIR în UE. Cât îi afectează cursele lungi

Publicat

Ilie Matei este o voce a șoferilor profesioniști din România, a șoferilor de camion. A fost prezent la Alba Iulia, în acest weekend, la festivalul camioanelor din România, eveniment ce a avut loc în Șanțurile Cetății Alba Carolina. 

Cunoscut în online ca ”Omul Șoeselelor”, Ilie are în jurul său o comunitate de peste 56.000 de persoane care îl urmăresc pe Facebook. Vorbește despre viața de șofer de TIR, cu bune, cu rele însă nici nu se abate din a critica șoferii de camion care fie greșesc, fie pun într-o lumină proastă comunitatea.

Dacă nu ești din breaslă și îl vezi pe stradă, Ilie este un om din popor. Are o familie, copii și un loc de muncă. Însă la evenimentele de profil, precum cel de la Alba Iulia, Ilie se face remarcat în public. Sta la discuții cu alți șoferi, face poze, ca un influencer, însă un influencer în lumea șoferilor profesioniști.

Am stat de vorbă cu el pentru a afla cum sunt văzuți șoferii români în Europa, dar și în afara granițelor europene. De asemenea, Ilie a vorbit și despre un subiect care nu este destul de analizat sau luat în seama: stresul de după o cursă lungă a șoferilor.

Cum a influențat tehnologia, munca șoferului profesionist

Șoferul profesionist de TIR lucrează de ani buni cu tehnologia. Mai exact este ajutat de tehnologie, cursele sunt la un click distanță, dispecerii găsesc cele mai bune rute, iar GPS-ul îi ajută chiar și în cele mai aglomerate zone de tranzit.

Însă, acest fapt are și un revers al medaliei a explicat Iilie: Cursele lungi. Curse care sunt de 2, 3 luni, în care șoferii merg dintr-o cursă în alta. De asemenea, tehnolgia le asigură și o singuranță șoferilor.

Iar asta a dus la apariția a sute, mii de șoferițe de camion, ceea ce înseamnă că sunt condiții mult mai bune de muncă, pentru șoferii de TIR.

Românii pe locul cinci ca flotă în Europa. Locul trei în transportul internațional

Ilie a spus în timpul interviului că România ocupă locul 5 ca flotă în Europa, și locul trei în transportul internațional.

În transportul european sunt, români”undeva între 120.000 și 150.000 de mii de oameni. Asta angrenează și personalul TESA, plus șoferi în teren. Vorbim de oameni angrenați cu contracte românești.

Cum sunt văzuți șoferii români în Europa

În baza ARR apar 300.000 de atestate. Ceea ce spune că cel puțin 100.000 lucrează pe contracte străine. Suntem destui și suntem primiți și priviți foarte bine în toate țările Europene, deoarece românii oferă servicii de calitate.

Șoferii români oferă servicii de calitate în toate europene. Chiar dacă erau probleme în trecut cu Germania sau Olanda, în acest moment, Germania și Olanda primesc șoferi profesioniști români cu brațele deschise.

Pentru că oamenii oferă servicii profesioniste”, a declarat Ilie Matei.

A fost o perioadă de evoluție. La început ne priveau cu suspiciune. Într-adevăr mai avem colegi care mai greșesc, să spun așa să nu fiu foarte dur, și mai strică reputația șoferilor români, însă 99% dintre ei sunt șoferi profesioniști și dau totul pentru job-ul asta”, a mai spus Ilie.

Partea nevăzută și neștiută a profesiei de șofer profesionist

Pe lângă beneficiile financiare pe care șoferii de camion le câștigă există și o parte mai puțin știută. Ce a stresului care iese la suprafață după o cursă lungă.

Ilie spune că ceea ce câștigă șoferii de TIR, plătesc cu o parte din tinerețea lor, cu lipsa vieții sociale.

De asemenea a mai spus că cel mai important este ca aceștia să aibă susținerea familiei.

”Soțiile, iubitele, oamenilor care lucrează în meseria asta trebuie să fie foarte înțelegătoare. Familia trebuie să aibe răbdare cu el. Gândește-te că sunt oameni care pleacă o lună, o lună și jumătate, două de acasă. Eu mereu am spus că după o lună orice om care este departe de familia lui, începe să aibe mici probleme psihice. Și au niște reacții, sunt nervoși, sunt recalcitranți.

Dar trebuie înțeleși, întotdeauna susținerea vine din partea familiei”, a mai declarat la Alba Iulia, Ilie Matei.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nicu

    duminică, 04.08.2024 at 20:54

    peste tot la fel sunt de nesimțiți? ați claxonat în astea 2 zile n-ati avea odihna între curse!!!!
    Codul rutier ce zice cu privire la folosirea claxonul? dar despre claxoanele neomologate?

    cine ii deșteptul de la primărie care aduna toți disperații sa facă zgomot în orașul nostru? sa-i adune la el în casa sa-i facă gălăgie un weekend întreg!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement