Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Istoria ”Bisericii grecilor” din Alba Iulia, construită prin contribuția negustorilor aromâni

Publicat

„Biserica grecilor” este unul dintre cele patru lăcașuri de cult ridicate pentru românii din „Orașul de Jos” în secolul al XVIII-lea.

Denumirea de „Biserica grecilor” face trimitere la contribuția negustorilor aromâni la ridicarea ei. Între ctitori s-ar afla și numele preotului Nicolae Raț, ultimul duhovnic al lui Horea și Cloșca.

În documente se mai menționează și calitatea de biserică „neunită”, adică ortodoxă, spre deosebire de lăcașurile greco-catolice.

Nevoia ridicării lăcașului de cult pare să aibă legătură cu preluarea Bisericii ortodoxe din actualul cartier Lipoveni de către uniți, după 1760.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, la momentul construcției, „Biserica grecilor” se afla la marginea orașului Alba Iulia, în câmp. Pe măsură ce au fost construite noi și noi case și urbea s-a extins, lăcașul de cult a ajuns să aibă o poziție centrală.

Planul edificiului este de biserică-sală. Turnul cu două intrări se deosebește de al celorlalte Biserici ortodoxe din Orașul de Jos, în sensul că nu dă impresia de masivitate, ci de armonie deplină cu corpul bisericii.

  • Biserica a fost ridicată între anii 1782-1784, după edictul de toleranță din 1781. Biserica a fost sprijinită financiar de-a lungul timpului de comunitatea negustorilor aromâni, ceea ce i-a adus și supranumele de „biserica grecilor”. Biserica a fost reparată în anii 1893, 1901, 1938 și pictată de Nicolae Nițulescu în 1956. Din pictura veche s-au păstrat fragmente doar în altar, redescoperite cu ocazia restaurării din anii 2006-2009.
  • Din patrimoniul bisericii fac parte actul de danie din anul 1799, iconostasul sculptat în lemn de tei cu icoanele realizate de Simion Silaghi Zugravu, cărți de cult cu primele însemnări ale donatorilor, trei candele de argint din anul 1786, un impresionant epitaf, lucrat în fir de mătase, din secolul al XIX-lea.

În interior, pe una dintre ușile altarului, se află o imagine mai puțin obișnuită, cu arhidiaconul Ștefan prezentând macheta bisericii. Iconostasul este unul grandios, cu elemente tipic baroce.

Biserica, cu hramul „Buna Vestire”, păstrează o parte din patrimoniul de secol XVIII: actul de danie din anul 1799, cărți de cult cu primele însemnări ale donatorilor, trei candele de argint din anul 1786, icoana împărătească datată în 1793.

Merită amintit și un impresionant epitaf lucrat în fir de mătase din secolul al XIX-lea.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax