Eveniment
VIDEO: Lipsa de cvorum – manevra prin care PSD vrea să blocheze declanșarea alegerilor ANTICIPATE. Declarația lui Marcel Ciolacu
Parlamentarii PSD vor boicota ședința de plen programată luni, în care ar fi trebuit să fie dat votul pentru respingerea Guvernului Orban 2, iar această manevră poate arunca în aer strategia liberalilor pentru declanșarea alegerilor anticipate.
Liderii PSD au votat în unanimitate în ședința CEx să nu participe la votul de învestitură motivând că așteaptă hotărârea judecătorilor CCR, care trebuie să se pronunțe luni pe sesizarea PSD conform căreia propunerea din nou a lui Ludovic Orban ar fi neconstituțională.
„Luni vom fi prezenți la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de învestire. Așteptăm răspunsul CCR dacă este constituțional, chiar dacă este demis, același premier demis rămas interimar să fie desemnat din nou”, a spus Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD.
Boicotul PSD va face posibil ca în plenul reunit al Parlamentului să nu fie cvorum de ședință și astfel votul să fie blocat și amânat pentru o dată ulterioară.
Astfel, va fi prelungit calendarul pentru anticipate, iar manevra PSD face parte dintr-un joc prin care se încearcă erodarea PNL și desfășurarea alegerilor la termen.
Ședința de plen poate fi ținută doar în condițiile în care sunt 233 de parlamentari prezenți în sală. Potrivit Digi24, în acest moment, PNL se bazează pe cei 107 parlamentari ai partidului, la care se adaugă cei 40 de parlamentari ai USR, 30 de la UDMR și posibil cei 19 deputați și senatori ai PMP.
În această situație, liberalilor le lipsesc cel puțin 37 de parlamentari, iar în condițiile în care nu vor fi prezenți în sală nici cei de la Pro România și ALDE, sunt șanse mici să fie cvorum de ședință.
Boicotul PSD se bazează pe ultimele sondaje potrivit cărora PRO România și ALDE nu vor mai putea intra în parlament, în cazul unor alegeri anticipate.
Mutarea de pe tabla de șah a politicii românești, pune în dificultate PNL, liderii liberali fiind nevoiți să regândească strategia pentru declanșarea alegerilor anticipate.
Liberalii mizează pe faptul că CCR va trebui să anunțe decizia, iar votul în plen are ca termen final ziua de marți, ceea ce nu ar da peste cap calendarul pentru anticipate.
În cazul în care nu vor reuși, s-ar putea repeta scenariul din timpul guvernării Cioloș, în care PSD retras de la putere timp de un an și-a consolidat poziția și a reușit la alegerile parlamentare să să-și zdrobească opoziția și să obțină cele mai multe mandate în parlament.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News