Eveniment
VIDEO: Palatul Justiției din Alba Iulia, locul în care s-a ales guvernul provizoriu al Transilvaniei
Ridicat în anul 1908, Palatul Justiției din Alba Iulia a reprezentat la acea vreme o reușită estetică, dar și o prezență impozantă pentru peisajul arhitectural al orașului.
Planurile Palatului, de formă hexagonală, cu două curți interioare, au fost realizate la Budapesta. Arhitectural și stilistic, clădirea este încadrată secessionismului, varianta germană a Art Nouveau-ului, ce se traduce prin forme armonioase, parțial inspirate din clasicism și accent pe funcționalitate. În cazul Palatului amplasat în actuala Piață Ion I.C. Brătianu, partea cea mai impresionantă este fațada sudică.
Palatul a avut, în timp, destinații diferite, cele mai multe din sfera juridică. Aici au funcționat: Tribunalul, Judecătoria Mixtă, Parchetul și chiar Penitenciarul. După reorganizarea administrativă din 1968 și reapariția Județului Alba, clădirea a fost folosită de instituțiile județului. Tot aici a funcționat și Primăria Municipiului Alba Iulia. După 1990, au rămas în acest edificiu Curtea de Apel, Prefectura Județului Alba și Consiliul Județean Alba.
Palatul a găzduit și evenimente majore. Unul dintre cele mai importante a avut loc în 2 decembrie 1918, când aici s-a ales guvernul provizoriu al Transilvaniei. Tot atunci, s-a stabilit și componența delegației care urma să plece la București pentru a-i înmâna regelui Ferdinand decizia de unire a Transilvaniei cu România.
sursa: Alba Iulia, consultant Tudor Roșu, editor Nicu Neag
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
duminică, 21.04.2019 at 16:33
Dar si in vremea rebeliunii leguonare cand prim pretorul Hanza a fost aruncat in cap de la etaj pe treptele edificiului.