Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Palatul Justiției din Alba Iulia, locul în care s-a ales guvernul provizoriu al Transilvaniei

Publicat

YouTube video

Ridicat în anul 1908, Palatul Justiției din Alba Iulia a reprezentat la acea vreme o reușită estetică, dar și o prezență impozantă pentru peisajul arhitectural al orașului.

Planurile Palatului, de formă hexagonală, cu două curți interioare, au fost realizate la Budapesta. Arhitectural și stilistic, clădirea este încadrată secessionismului, varianta germană a Art Nouveau-ului, ce se traduce prin forme armonioase, parțial inspirate din clasicism și accent pe funcționalitate. În cazul Palatului amplasat în actuala Piață Ion I.C. Brătianu, partea cea mai impresionantă este fațada sudică.

Palatul a avut, în timp, destinații diferite, cele mai multe din sfera juridică. Aici au funcționat: Tribunalul, Judecătoria Mixtă, Parchetul și chiar Penitenciarul. După reorganizarea administrativă din 1968 și reapariția Județului Alba, clădirea a fost folosită de instituțiile județului. Tot aici a funcționat și Primăria Municipiului Alba Iulia. După 1990, au rămas în acest edificiu Curtea de Apel, Prefectura Județului Alba și Consiliul Județean Alba.

Palatul a găzduit și evenimente majore. Unul dintre cele mai importante a avut loc în 2 decembrie 1918, când aici s-a ales guvernul provizoriu al Transilvaniei. Tot atunci, s-a stabilit și componența delegației care urma să plece la București pentru a-i înmâna regelui Ferdinand decizia de unire a Transilvaniei cu România.

sursa: Alba Iulia, consultant Tudor Roșu, editor Nicu Neag

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    duminică, 21.04.2019 at 16:33

    Dar si in vremea rebeliunii leguonare cand prim pretorul Hanza a fost aruncat in cap de la etaj pe treptele edificiului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax