Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Președintele CSM, la Alba Iulia. Ce spune despre valul de pensionări ale judecătorilor și procurorilor din țară

Publicat

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Grădinaru, a vorbit, vineri, la Alba Iulia, despre valul de pensionări în rândul magistraților, în contextul reformei prin care aceștia ar putea, în viitor, să se pensioneze abia după vârsta de 65 de ani.

”Cea mai mare problemă, din punctul nostru de vedere, este stabilirea unei vârste minime de pensionare. S-a vorbit de 60, chiar și de 65 de ani, pe lângă condiția de vechime pe care o avem în magistratură. Ceea ce sperie pe mulți colegi”, a spus președintele CSM, întrebat de reporterul Alba24 privind principalele motive pentru care criza lipsei magistraților se acutizează.

Grădinaru spune că, ”după 25 de ani de magistratură, mulți constată că au obosit, este o profesie în care uzura este foarte mare. Mă refer în special la instanțele încărcate. Sigur că nu-și doresc să mai stea încă 15 ani în magistratură. Odată cu vârsta apar și alte probleme, privind sănătatea și chiar și puterea de muncă. Este justificată opinia noastră, să nu se introducă o astfel de vârstă”.

Dispariția pensiilor speciale

Întrebat de Alba24, dacă discuțiile legate de o posibilă dispariție a pensiilor speciale pot determina magistrații să se pensioneze mai repede, președintele CSM a răspuns că a fost creată o stare de incertitudine.


”Da, cu siguranță, asta s-a întâmplat și anul trecut. Din păcate, dacă era o decizie politică de luat, în privința adoptării acestei legi privind pensionarea, trebuia să se fi făcut deja. Prelungirea acestor discuții a adus această stare de incertitudine și a creat premisele ca judecătorii și procurorii care îndeplineau condiția de vechime să ia decizia să se pensioneze.

Cel mai rău au făcut însă unele declarații făcute de anumite persoane care ocupă funcții publice care transmit semnale de amenințare, în sens larg, în ceea ce privește creșterea vârstei de pensionare. Pe acest fond, primim semnale de la instanțe și parchete”, a declarat Grădinaru.

Acesta s-a referit și la un comunicat publicat vineri de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

”Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, venind în întâmpinarea îngrijorărilor provocate de informațiile apărute în ultima perioadă în spațiul public referitoare la mărirea vârstei de pensionare a magistraților, îndeamnă procurorii să acționeze cu prudența specifică profesiei, având în vedere că proiectul de lege privind modificarea condițiilor de pensionare își urmează transparent calea parlamentară, în acest moment neexistând riscul unor modificări legislative intempestive”, a comunicat, vineri, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Deficitul de personal de la Curtea de Apel Alba Iulia

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Daniel Grădinaru, a fost prezent la Alba Iulia, vineri, cu ocazia prezentării bilanțului Curții de Apel pe anul 2022.

La Curtea de Apel Alba Iulia și în instanțele subordonate, la finalul anului 2022, erau 73 de posturi vacante de judecători, dintr-un total de 80 de posturi neocupate de personal din sistem, în aria acesteia.

Vezi și A crescut numărul dosarelor privind drepturi de pensii, la instanțele Curții de Apel Alba Iulia. Situația cauzelor penale

Anul trecut, s-au pensionat 21 de judecători, la  mai multe instanțe: Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba, Judecătoria Deva, Judecătoria Hunedoara, Judecătoria Petroșani, Tribunalul Sibiu, Judecătoria Sibiu și Judecătoria Mediaș. Este unul dintre motivele numărului mare de posturi vacante, potrivit reprezentanților instanței.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Codru

    sâmbătă, 18.02.2023 at 04:40

    despre ce încărcătură de dosare este vorba cand 8 milioane de romani sunt plecati iar un tsra au ramas numai pensionarii care nu creaza probleme si apoi dosarele de pensii nu prezinta dificultate

  2. pilu

    sâmbătă, 18.02.2023 at 13:13

    Să mulţumim, ca în reclama tv, partidelor PSD şi PNL, care sunt interesate de slăbirea din toate temeliile ale justiţiei, pentru a putea să-şi facă de cap (ştiţi la ce mă refer) că doar d”aia au ajuns la cârma ţării. O adunătură de neaveniţi.

  3. Gelu

    marți, 21.02.2023 at 09:34

    Daca se vor recalcula pensiile magistratilor in conformitate cu contributia lor si vor scade acestea de la 20 000 de lei la 3-4.000 multi se vor dori sa se intoarca chiar daca ,,se simt uzati,,. Asta ar trebui sa se faca cat mai curand si atunci nu vor mai fi zeci de posturi vacante nici in magistratura, nici in politie si nici in alte sectoare unde acum se pensioneaza multi.

  4. Rusinos

    miercuri, 22.02.2023 at 07:40

    Vîrsta anormal de scazută in domenii in care doar praful dosarelor nerezolvate ani in sir poate fi considerata conditie grea de munca, nu poate sta la baza unor venituri salariale/pensii atit de mari ! Unora ar trebui sa le crape obrazul de rusine și sa le tremure miinile cind înșfacă astfel de venituri ,,ilicite moral” ! Trebuie sa fi lipsit de bun simt sa stai fata in fata cu muncitorii sau specialistii cu 5 sau 6 ani de studii superioare, pensionati la doar nici un sfert din pensiile voastre.
    Primiti astfel de venituri ascunzind ceva, ca de merite nu poate fi vorba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement