Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO: Sfinții Apostoli Petru și Pavel, uciși la Roma, din porunca împăratului Nero. Care a fost momentul convertirii lor

Publicat

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, uciși la Roma, din porunca împăratului Nero. Creștinii îi prăznuiesc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel în fiecare an, la data de 29 iunie. Motivul comemorării lor în aceeași zi îl constituie faptul că amândoi au fost omorâți la Roma, din porunca împăratului Nero. Sfântul Petru a fost răstignit cu capul în jos, conform dorinței sale, iar Sfântului Pavel s-a tăiat capul. 

Preotul Ovidiu Panaite a explicat pentru Alba24 care a fost momentul convertirii lor.

„Ceea ce este foarte important în viețuirea lor este momentul convertirii lor. Pentru că dacă mergem către momentul în care a fost chemat la apostolie Sfântul Apostol Petru vom vedea acolo o întâlnire între el și Mântuitorul Iisus Hristos. Trebuie precizat lucrul acesta că Sfântul Apostol Petru făcea parte dintr-o familie simplă, se ocupau cu pescuitul și de asemenea aceasta era principala îndeletnicire a familiei lui.

Era originar de undeva din Betsaida Galileei. Acolo se întâlnește cu Mântuitorul Iisus Hristos, care îl cheamă pe Sfântul Apostol Petru și spune în felul următor: „Din momentul acesta haide după mine și te voi face pescar de oameni”.

Surprinzător este cuvântul Evangheliei care ne spune în felul următor că „din momentul acesta”, trece foarte repede peste această expresie „din momentul acesta”. Din acel moment ei au părăsit toate cele ce ei aveau acolo, preocuparea de a-și îngriji familia și toate celelalte și l-au urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Dacă este să vedem pe mai departe întreaga activitate a Sfântului Apostol Petru îl vedem că el face parte din cercul intim al Domnului. (…) De numele lui se leagă acea mărturisire, momentul în care Hristos i-a întrebat: <Cine zic oamenii că sunt eu?> Sfântul Apostol Petru vine și finalizează această mărturisire zicând că <Tu ești Hristosul, Fiul Dumnezeului celui viu!>.

Pe mai departe întâlnim și slăbiciunea umană în același Apostol Petru, pentru că el se va lepăda de trei ori de Mântuitorul Iisus Hristos, dar va fi reprimit în colegiul apostolilor. Finalul vieții lui îl găsim undeva în Roma, când a fost martirizat în timpul persecuției inițiate de împăratul Nero în anul 67. A fost răstignit pe o cruce, dar la cererea lui, cu capul în jos. Și așa și-a dat viața în data de 29 iunie, anul 67.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, uciși la Roma, din porunca împăratului Nero

În același timp trebuie să avem în vedere și personalitatea Sfântului Apostol Pavel.

Sfântul Apostol Pavel era originar dintr-o cetate care rivaliza la vremea respectivă cu Alexandria Egiptului. Era originar din cetatea Tars, Cilicia. Făcea parte dintr-o familie care avea preocupări cărturărești, preocupări intelectuale, motiv pentru care cunoștea foarte bine legea Vechiului Testament.

Sfântul Apostol Pavel vedem după aceea că a prins o foarte mare ură împotriva creștinilor. De reținut că el înainte purta numele de Saul și atunci vorbim de etapa aceasta istorică, Saul era cel care îi prigonea pe creștini. A plecat cu scrisori care-l îndreptățeau să-i prigonească pe creștinii din Damasc. De asemenea, el a participat chiar și la martirajul Sfântului Apostol Ștefan. Îl vedem acolo că zice Evanghelia că avea grijă de hainele iudeilor care îl ucideau cu pietre pe Ștefan.

Spune Evanghelia că el a plecat către cetatea Damascului cu scrisori de împuternicire pentru a-i persecuta pe creștini, dar în drumul acesta spre Damasc se întâmplă ceva. Dintr-odată, fără de veste din cer a venit o lumină și în același timp un glas care i-a zis lui „Saule, Saule, greu îți este să dai cu piciorul în țepușă. Saule, Saule de ce mă prigonești?” Și atunci Saul l-a întrebat „Cine ești tu Doamne?”. Aceeași voce s-a mărturisit pe sine și a zis în felul următor „Eu sunt Iisus Hristos pe care tu îl prigonești”.

În momentul acela Saul a orbit dar vedem că s-a transformat în ceea ce înseamnă Marele Apostol, apostol care poartă numele de Apostolul Neamurilor. De unde îi vine numele, de la faptul acesta că el a propovăduit neamurilor păgâne, în contrast cu Sfântul Apostol Petru, cel care se adresa mai mult iudeilor.

Și Sfântul Apostol Pavel a avut parte de același sfârșit. În timpul împăratului Nero, la Roma, în data de 29 iunie, anul 67. Dar pentru că el se bucura de faptul că era cetățean roman, fiind interzis ca cetățenii romani să fie răstigniți, acesta a fost decapitat.

Să avem parte de rugăciunile lor”, a spus preotul Ovidiu Panaite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement