Connect with us
Publicitate

Actualitate

VIDEO: Un asteroid vechi de milioane de ani poartă numele unui speolog albaiulian. Marius Paniti a făcut descoperirea în peșterile din Caraș-Severin

YouTube video

Publicat

Un asteroid vechi de câteva milioane de ani descoperit în peșterile din Caraș-Severin poartă numele unui inginer chimist din Alba Iulia. Este vorba despre asteroidul Astrid-Paniti, denumit aşa după Marius Petru Paniti, bărbatul care a făcut descoperirea epocală, în iunie 2012. Omul de știință s-a întors în orașul în care s-a născut pentru a dezvălui în premieră ce înseamnă de fapt prezența acestuia.

Potrivit lui Marius Paniti, analizele chimice efectuate la NASA asupra compușilor acestuia au arătat că meteoritul este format din roci condrite și acondrite, cele mai vechi roci care au existat vreodată în Univers: „Vorbim de cel mai mare meteorit căzut vreodată pe Terra și descoperit şi vorbim de cea mai dură rocă ce intră la calitatea de pietre prețioase, peste topaz și sub rubin, smarald și safir. Putem spune că ne-a picat o comoară în curte, acum depinde de oamenii politici să decidă cum procedăm în continuare”.

Paniti a dezvăluit că o cantitate infimă din această rocă este vândută pe piața neagră la peste 60 de dolari, ceea ce înseamnă că descoperirea sa nu este altceva decât o adevărată comoară.

Omul de știință a identificat acest meteorit în cursul anului 2012, în două peșteri situate pe raza județului Caraș-Severin. Prima descoperire a avut loc în 16 iunie în localitatea Carașova, cheile Carașova, în peștera de după Cârșa, iar cea de a doua în 26 septembrie în peștera de sub Cetatea din aceeași zonă: „Datează de acum 90-160 de milioane de ani, se pare că este anterior asteroidului care a dus la dispariția dinozaurilor. Atunci noi aveam Marea Tetis, iar în aceasta s-a prăbușit asteroidul. În urmă cu 2 săptămâni, am determinat că în această mare asteroidul a avut o cădere tangențială și nu de sus în jos, așa cum ne-am gândit, ceea ce explică faptul că acesta s-a împrăștiat în mai multe părți, în momentul impactului. Eu am cercetat doar două peșteri, dar urmează să vedem unde anume mai găsim astfel de fragmente. În urma prăbușirii asteroidului, proporțiile cataclismice au fost imense și cu siguranță au depășit dimensiunea unui tsunami. Rocile împrăștiate s-au dus prin apă și au lovit fundul mării”.

Speologul a dus inițial probe din meteorit la două laboratoare din Timişoara: laboratorul Facultății de Fizică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și laboratorul SC PRO AIR CLEAN SRL. Concluzia analizelor a fost că este vorba despre o rocă feldspatică, adică o rocă de scoarță planetară. Duritatea, însă, a acestei roci nu este întâlnită la nici un tip de rocă de pe Terra, ceea ce i-a făcut pe specialiști să creadă că e vorba despre un meteorit. Mai mult, mostre din acesta au fost trimise la NASA, iar, în urmă cu câteva zile, Paniti a primit și răspunsul: „Prin colonesul Jim Price, acum 4 zile am primit scrisoarea prin care mi-a confirmat ce tip de meteoriți am găsit. O parte din ea o să o pot arăta o alta nu, deoarece este confidențială”.

Marius Petru Paniti s-a născut la Alba Iulia și a absolvit Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan”. Ulterior, acesta s-a specializat ca inginer chimist, în cadrul Politehnicii din Timișoara la TSO (tehnice silicaților și a compușilor oxidici).

Vedeți mai jos ce povesteşte omul de știință albaiulian despre descoperirea senzațională de la Caraș-Severin. Consultați www.asteroid-astrid-paniti.info pentru imagini foto-video cu asteroidul Astrid-Paniti.

YouTube video

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate