Eveniment
VIDEO: Un nou protest al păgubiților din țeapa imobiliară Parc Residence Alpha din Alba Iulia. Ce probleme indică păgubiții
Un nou protest al păgubiților din afacerea Parc Residence Alpha a avut loc joi, 1 august 2024. Mai multe persoane care au luat apartamente vândute de fostul avocat și subprefect PSD de Alba, Ovidiu Jidveian, au protestat.
Protestul a avut loc în fața cabinetului de insolvență al administratorului judiciar, Jurj Liliana Mariana.
Cei care au protestat au avut și un manifest pe care l-au citit. Cel care a citit manifestul este unul dintre păgubiți, Adrian Ciortea.
Aceștia au transmis reporterilor alba24.ro manifestul pe care l-au și citit în fața cabinetului administratorului judiciar.
Redăm mai jos, manifestul întocmit de păgubiții din cazul Parc Residence Alpha.
Manifestul păgubiților Parc Residence Alpha
„Împotriva modului neprofesionist în care administratorul judiciar Jurj Liliana Mariana, cu “sprijinul” comitetul creditorilor societății prejudiciaza intereselor creditorilor dar protejează intereselor inculpatului debitor Jidveian Ovidiu Viorel și a altor persoane din anturajul acestuia, persoane care au profitat și uneori chiar au contribuit la săvârsirea infracțiunilor care ne-au prejudiciat.
Considerăm ca administratorul judiciar nu apară interesele creditorilor, iși desfașoară activitatea prin ocrotirea debitorilor și prejudicierea intereselor creditorilor,
Astfel cu rea credință și credem și cu intenție infractională, doamna Jurj Liliana Mariana, administrator judiciar, a înșelat creditorii SC PARC RESIDENCE ALPHA SRL prezentându-le existența unui investitor dispus să acopere toate datoriile către păgubiți și care dispune de suma de 11 milioane de euro.
În acest sens, cu rea credința, administratorul judiciar a prezentat o persoană lipsită de venituri consistente pe care a prezentat-o în mod mincinos ca fiind persoana care va investi 11 milioane de euro.
În realitate însă, persoana pe care Jurj Liliana a prezentat-o nu dispune de sume de bani, este un simplu angajat din Belgia, nu deține calitatea de acționar sau administrator la nici o firmă din Belgia.
A fost o minciună a domnei Jurj Liliana Mariana făcută cu intenția directă de a înșela creditorii societății PARC RESIDENCE ALPHA. Cum își permite aceasta persoană să mintă și să înșele peste 150 de creditori și familiile lor?
– cu rea credință sau neglijență profesională, numita Jurj Liliana Mariana nu și-a îndeplinit obligația legală de maximizare a averii debitorului.
Deși bilanțul pe anul 2023 arată clar că SC PARC RESIDENCE ALPHA SRL are creanțe de încasat de 264.101 euro (295.863 lei furnizori debitori, 469.337 lei avansuri, 555.308 lei TVA de recuperat) administratorul judiciar nu a analizat și nu a clarificat aceste sume și nu a întreprins nici o acțiune administrativă sau juridică pentru readucerea în patrimoniul firmei a acesteor sume.
În schimb a pretins ca fiecare creditor sa avanseze noi sume de bani ignorand total obligațiile sale legale de recuperare a creanțelor societății. De la numirea sa în 1.11.2023 până în prezent, administratorul judiciar nu a facut nimic în interesul insolvenței.
-cu rea credință și mari probleme de educație, doamna Jurj Liliana Mariana se comporta agresiv cu creditorii, apeland la jigniri incalificabile.
Este de notorietate ca în cadrul unei adunari a creditorilor domnișoara Jurj și-a permis să declare că unii creditori (i-a și nominalizat) iși vor primi bani doar peste cadavrul ei, o expresie descalificantă prin care se înțelege ca d-ra Jurj a facut o declarație publică conform careia dânsa nu intenționează să aplice legea ci va face distribuiri de sume după preferințele personale!
– Cu rea credintă, doamna Jurj Liliana a anulat adunarea generala a creditorilor din data de 15.07.2024, folosind pretextul lipsei de cvorum deși acest cvorum era îndeplinit, dar pentru a justifica anularea adunarii generale a omis (probabil intenționat) numarărea unor voturi prin corespondența și a inclus în calculul cvorumului și creditorii fără drept de vot pentru a ridica pragul cvorumului.
Această anulare este în favoarea numitei Jidveian Olga pe care toți creditorii o acuza că, în calitatea ei de asociat majoritar, a contribuit la înșelaciunea prin care creditorii au fost practice jefuiși de milioane de euro.
Doamna Administrator Judiciar s-a opus vehement consultării actelor contabile în toate situațiile în care i-am cerut acest lucru. Mai mult, a declarat în fața judecătorului că ar exista unii creditori care doresc confidențialitatea acestor documente.
Ne întrebăm dacă această atitudine nu ascunde, de fapt, o încercare de a proteja pe cineva, ceea ce nu ar trebui să se întâmple într-o procedură de insolvență. Deși comitetul creditorilor ar fi putut, conform legii, să ne sprijine în obținerea acestor acte, aceștia, fie din rea-credință, fie din ignorare a responsabilităților lor, nu ne-au oferit ajutorul necesar.
– Referitor la reprezentații creditorilor care ar trebui să reprezinte interesul celor pagubiți observam o lipsă totală de implicare parcă menită să sprijine acțiunile eronate și cel mai probabil în afara legii ale administratorului Judiciar.
Ni se pare ca acești reprezentanți ai creditorilor urmăresc niște interese doar de ei știute dar care nu coincid cu ale pagubiților adică tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, un plan de reorganizare echilibrat etc.
În acelasi timp când ne uitam către același comitet observam posibile conexiuni cu alte insolvențe cu răsunet de exemplu Piatra Albini și avem impresia că și în cazul Park Residence exista un plan asemanator, bine pus la punct prin care cel mai probabil o sa fim prejudiciați.
Subliniem aici posibilele puncte comune: neatragerea răspunderii tuturor celor vinovați și omiterea recuperarii prejudiciului, spălarea de bani în offshoruri, în afara țării ( Cipru sau alte locuri), prescrierea faptelor prin diferite întarzieri etc”, au transmis în timpul protestului, reprezentații păgubiților.
Reporterii alba24.ro i-au solicitat administratorului judiciar, Jurj Liliana Mariana, un punct de vedere referitor la cele spuse de păgubiți.
Ce spune administratorul judiciar, Jurj Liliana Mariana
„Societatea a cărei administrator judiciar sunt, are înscriși în tabelul creditorilor întocmit în cadru] procedurii insolvenței un număr de 206 creditori.
La protest, au participat 8 din 206 printre care și persoane care nu dețin calitatea de creditor.
În calitate de administrator judiciar am obligația de a informa creditorii cu privire la posibili investitori care își manifestă interesul în această insolvență.
Acuzațiile lansate în spatiul public nu sunt fondate, probate și nici nu corespund adevărului.
Adunarea generală din 15.07.2024 nu a fost anulată ci reconvocată pentru data de 05.08.2024, prin aceasta nu s-a creat niciun prejudiciu creditorilor și nicio favoare asociatului majoritar.
Actele contabile prevăzute de legea 85/2014 se află la dosarul cauzei.
În plus prin Sentința nr.166/F/2024 pronunțată de Tribunalul Alba a fost respinsă cererea unor creditori privitoare la consultarea altor acte contabile.
Toate prevederile legale au fost și sunt respectate în procedura insolvenței SC PARC RESIDENCE ALPHA SRL. Orice nemulțumire a creditorilor poate fi soluționată în cadrul legal prevăzut de Legea 85/2014”, se menționează într-un răspuns transmis pentru Alba24 de către Cabinetul Individual de Insolvenţă Jurj Liliana-Mariana, prin practician în insolvență Jurj Liliana Mariana.
Țeapa imobiliară Parc Residence Alpha
Remainim că Ovidiu Jidveian este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave, delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și șase infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Anchetatorii au emis un comunicat de presă în care au prezentat schema prin care Jidveian a acționat. De asemenea, aceștia fac cercetări și într-un dosar penal distinct, pe numele unui notar din oraș și al fiului acestuia, anchetați pentru fals în acte.
Comunicatul oficial al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj Napoca
”Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (avocat în cadrul Baroului Alba) pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (245 acte materiale), delapidare în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și față de o persoană juridică (dezvoltator imobiliar), pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave (239 acte materiale) și 6 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Cum a acționat Jidveian
În perioada 2019 – octombrie 2023, suspectul persoană fizică a promis spre vânzare un număr total de 263 de spații locative sau comerciale, deși Primăria Municipiului Alba Iulia autorizase executarea unui proiect imobiliar conținând doar 41 de apartamente, cu spații comerciale și de alimentație publică, care urmau a fi amplasate în două corpuri de clădire.
Astfel, s-a conturat suspiciunea că, prin inducerea în eroare a unui număr de 201 promitenți cumpărători, suspectul persoană fizică (în cele mai multe ocazii acționând în realizarea obiectului de activitate al dezvoltatorului imobiliar) a reușit să determine persoane vătămate să achite sumele totale de 31.486.821,24 lei și 5.508.377,1 euro acesta fiind valoarea prejuidiului total estimat în dosarul penal.
Transferuri de bani
Din raportul de constatare întocmit în cauză rezultă că, în perioada martie 2019 – octombrie 2023, din conturile dezvoltatorului imobiliar au fost transferate, prin multiple operațiuni, suma totală de 36.272.353 lei și 29.999,92 euro către conturile personale ale suspectului persoană fizică, transferurile fiind efectuate cu frecvență aproape zilnică sau săptămânală, la scurt timp după încasarea de către societate a prețurilor vizând spațiile locative/ comerciale promise celor 201 promitenți cumpărători.
Banii folosiți pe platforme de tranzacționare din Cipru și Belize
Marea majoritate a acestor sume de bani au fost folosite de către suspectul persoană fizică în mod speculativ, pe platforme de tranzacționare specializate în instrumente financiare derivate, operate de către brokeri cu sediile în Cipru și Belize.
Acești brokeri pun la dispoziție contracte pentru diferență (CFD-instrumente financiare derivate) pentru toate tipurile de active (măsuri, acțiuni, indici bursieri, cryptomonede).
Suspecților și s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile penale, iar prin ordonanța procurorului din 30.05.2024 a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a suspectului persoană fizică.
Precizăm că în această cauză au fost efectuate în ziua de 29 mai 2024 două percheziții domiciliare și activități de ridicare de înscrisuri și date informatice de la mai multe peresoane și birouri notariale.
Un notar și fiul său, cercetați penal în dosar
De asemenea, într-un al doilea dosar penal procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de o persoană fizică (notar public) pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), fals intelectual în formă continuată (105 acte materiale) și complicitate la exercitarea fără drept a profesiei
și față de o persoană fizică (fără calitate specială) pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată (105 acte materiale), complicitate la fals intelectual în formă continuată (105 acte materiale) și exercitarea fără drept a profesiei.
În ordonanța procurorului se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Pentru ce sunt cercetați notarul și fiul său
În perioada iulie 2020 – august 2023, persoana fizică fără calitate specială (cu sprijinul moral și material al suspectului notar public) a exercitat în mod obișnut activități specifice profesiei de notar public (stabilirea identității părților, luarea consimțământului ș.a. în 105 ocazii distincte) fără a deține calitatea de notar public.
În acest context s-a reținut suspiciunea că suspectul notar public ar fi falsificat intelectual, cu ocazia întocmirii lor, încheierile de autentificare aferente unui număr de 57 de promisiuni de vânzare-cumpărare, precum și alte 48 diverse încheieri de autentificare, deși suspectul nu a interacționat în ocaziile respective cu părțile contractante.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 01.08.2024 at 11:57
Măi oamenilor, voi credeţi că acea domnişoară a fost pusă să vă mulţumească ? Vise, taică vise, asta face parte şi ea din joc, joc făcut de cine nu veţi afla prea curând. Încă mafia veghează şi veghează bine.
Ovidiu Muntean
joi, 01.08.2024 at 14:09
Remainim
Ovidiu Muntean
joi, 01.08.2024 at 14:10
au fost practice jefuiși de milioane de euro.