Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Vladimir Putin a anunțat anexarea teritoriilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

YouTube video

Publicat

Preşedintele rus Vladimir Putin semnează vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.

Moscova declară că regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ocupate în mare proporţie sau parţial de trupele ruse sau de forţe proruse, fac parte din Rusia.

Vladimir Putin – declarații

  • Oamenii au ales, o alegere definitivă
  • Aceasta e voința a milioane de oameni
  • Este dreptul lor la autodeterminare
  • Legile Rusiei se vor aplica pentru noii cetățenii
  • După revoluția din Rusia au fost create granițe care nu existau
  • Cei care au murit în Ucraina sunt eroi, sunt eroii unei Rusii mărețe, așa că vă cer un moment de reculegere
  • Guvernul URSS s-a destrămat fără să țină cont de dorința a milioane de ruși
  • O parte din elită a decis să dizolve URSS și oamenii s-au trezit prizonieri în țări pe care nu le cunoștea
  • Timp de opt ani oamenii din Donbas au fost amenințați de genocid
  • Vreau ca toți cei de la Kiev și tot Vestul și să audă dorința oamenilor din Donbas și Zaporijie, care vor deveni cetățeni ai Rusiei pentru totdeauna

UPDATE: Rusia a declarat vineri patru provincii ucrainene (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie) ca fiind parte a teritoriului său, a anunţat într-un discurs preşedintele rus Vladimir Putin, care a cerut Ucrainei ”să înceteze imediat ostilităţile” şi să revină la masa tratativelor.

”Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele”, a promis liderul de la Kremlin, acuzând Occidentul că duce în ”război hibrid” împotriva Rusiei. ”Îndemnăm regimul de la Kiev să înceteze imediat atacurile, toate ostilităţile şi să revină la masa negocierilor”, a cerut Putin în discursul susţinut în faţa membrilor guvernului, ai parlamentului şi altor reprezentanţi ai statului rus.

Lideri proruşi din cele patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse după invazia începută pe 24 februarie urmează să semneze la Moscova tratatele de alipire a acestora la Federaţia Rusă, în urma unor aşa-zise referendumuri desfăşurate în acele provincii. Trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie, potrivit Agerpres.

Disponibilitatea reluării negocierilor de pace cu Ucraina

Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea reluării negocierilor de pace cu Ucraina, dar a subliniat că statutul regiunilor anexate „nu va face obiectul discuţiilor”, întrucât „au făcut o alegere definitivă”. „Occidentul trebuie să ştie că locuitorii acestor regiuni vor fi mereu cetăţenii noştri”, a precizat liderul de la Kremlin, potrivit Mediafax.

„Armata ucraineană trebuie să înceteze imediat ostilităţile. Ne vom proteja teritoriile prin toate mijloacele posibile şi vom face totul pentru garantarea securităţii populaţiei noastre”, a atras atenţia Vladimir Putin.

Liderul de la Kremlin a amintit Statele Unite că au creat „un precedent” prin utilizarea armelor nucleare împotriva Japoniei la finalul celui de-al II-lea Război Mondial.

La ceremonia de semnare a documentelor de anexare, desfăşurată la Kremlin, sunt prezenţi sute de oficiali ruşi, inclusiv parlamentari, dar şi liderii administraţiilor separatiste proruse din sud-estul Ucrainei.

La finalul ceremoniei, Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a regiunilor ucrainene împreună cu Evgheni Baliţki, liderul din Zaporojie, cu omologul acestuia din Herson, Vladimir Saldo, precum şi cu preşedinţii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, Denis Puşilin şi Leonid Pasecinik.

Acuzații la adresa națiunilor occidentale

Putin, a acuzat, vineri, naţiunile occidentale, în discursul rostit cu ocazia anexării a patru regiuni din sud-estul Ucrainei, că vrea să destrame Rusia şi să formeze naţiuni mai mici, liderul de la Kremlin denunţând „ordinea mondială unipolară” dominată de Statele Unite.

„După destrămarea Uniunii Sovietice, Occidentul a decis că noi trebuie să suportăm ordinele sale. În 1991, Occidentul credea că Rusia nu îşi va reveni, că Rusia nu se va relansa după acea lovitură. În anii 1990, am avut o perioadă îngrozitoare, dar Rusia a rezistat atunci, a devenit mai puternică şi şi-a ocupat locul bine-meritat”, a declarat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde şi postului Sky News.

„Dar acum Occidentul caută noi oportunităţi să ne lovească şi au visat mereu să ne destrame statul în naţiuni mai mici care să se lupte unele cu altele. Occidentul are standarde duble, chiar triple. Occidentul nu vrea să accepte că există o ţară atât de mare în lume, cu un teritoriu atât de mare, cu bogăţii naturale şi resurse, cu oameni care nu pot şi nu vor să accepte ordinele nimănui. Noi vom continua să ne apărăm valorile”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Kremlin: atacurile asupra oricăror părți din regiunile anexate, acte de agresiune asupra Rusiei

Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai transmis reporterilor că Rusia va încorpora ”de jure” în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei.

Întrebat de jurnalişti dacă un atac al Ucrainei asupra teritoriilor ucrainene despre care Rusia pretinde că sunt ale sale va fi considerat un atac asupra Rusiei, Peskov a răspuns: ”Nici nu poate fi altceva”.

Deşi Rusia controlează aproape întregul Lugansk, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre regiunea Doneţk, controlată de ruşi doar în proporţie de 60%. Întrebat ce se va întâmpla cu teritoriul care nu se află sub control rusesc, Peskov a răspuns: ”Urmează să fie eliberat”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că întreaga regiune Doneţk va deveni parte a Rusiei.

”În ceea ce priveşte (frontierele) regiunilor Herson şi Zaporojie, mai trebuie clarificat”, a adăugat Peskov.

Pe de altă parte, într-un răspuns la criticile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, Kremlinul a insistat asupra legalităţii ”referendumurilor” de anexare din cele patru regiuni ucrainene. ”Partea rusă va continua să-şi apere poziţia şi va prezenta toate argumentele care demonstrează într-un mod fără echivoc că întreg procesul s-a desfăşurat în cadrul dreptului internaţional”, a susţinut Peskov, rugat fiind să comenteze declaraţia lui Guterres, care a condamnat referendumurile.

Secretarul general al ONU a respins ferm joi planurile Moscovei de a anexa teritorii ucrainene controlate de trupele ruse şi a subliniat că acest demers ”nu trebuie acceptat” şi reprezintă ”o escaladare periculoasă” a conflictului.

”Orice decizie de a proceda la anexarea regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie nu va avea nicio valoare legală şi merită să fie condamnată”, a insistat Guterres, care a subliniat fără echivoc că anexările încalcă scopurile şi principiile Naţiunilor Unite şi ”sunt în contradicţie cu tot ceea ce se presupune că trebuie să apere comunitatea internaţională”.

Potrivit Kremlinului, situaţia creată în Ucraina ”are precedente în istoria recentă”, o aluzie străvezie la Kosovo, remarcă EFE.

Declarație comună a Consiliului European de respingere a anexării la Rusia a regiunilor ucrainene

Consiliul european a adoptat, vineri, o Declarație comună prin care se respinge ferm și este condamnată anexarea de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, potrivit Mediafax.

„Astăzi (vineri – n.r.), am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson”, spune președintele României, Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui Iohannis, Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile „ilegale, orchestrate de Rusia”, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat formal vineri anexarea regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporijie şi Herson, situate în sud-estul Ucrainei, şi a cerut Administraţiei de la Kiev să înceteze „imediat” ostilităţile, avertizând că armata rusă va risposta prin toate mijloacele posibile.

surse: agerpres.ro, g4media.ro, mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate