Actualitate
Votul prin corespondență, aplicat la alegerile parlamentare de anul viitor. Care este PROCEDURA pentru românii din străinătate
Românii din afara țării vor putea vota prin corespondenţă, la alegerile parlamentare de anul viitor. Ministrul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, a explicat ce paşi trebuie să urmeze cei care vor să-i trimită opţiunea electorală în plic.
Românii din străinătate care vor să voteze la parlamentare trebuie să anunţe la reprezentanţele diplomatice ale ţării noastre şi vor fi înscrişi în Registrul electoral. Apoi, vor primi prin poştă buletinele de vot, însoţite de plicul în care îşi vor trimite opţiunile electorale înapoi în ţară. Plicurile trebuie livrate cu cel puţin trei zile înainte de data votării.
„Se înscriu din timp în Registrul electoral. Perioada este de la 1 aprilie 2016 până la 48 de ore după începerea campaniei electorale. Cetățenii români trebuie să încarce de pe net o aplicație, să trimită copie după buletin, pașaport și după actul care certifică rezidența în țara respectivă, vor trimite actele la ambasadă și se vor înscrie în Registrul electoral. Odată cu înregistrarea, vor prrimi din partea AEP plicul și apoi pot vota și trimite plicul înapoi”, a explicat ministrul Dan Stoenescu la Digi24.
Totodată, românii din diaspora care nu au vrut sau nu au reuşit să îndeplinească aceste proceduri vor vota la secţiile organizate de ambasade şi consulate.
Dan Stoenescu a mai precizat că Ministerul Afacerilor Externe va înfiinţa, anul viitor, mai multe secții de votare în străinătate. Cetăţenii români care locuiesc în afara ţării vor fi informaţi în legătură cu noua procedură de vot prin intermediul unor sesiuni de informare organizate de MAE şi Autoritatea Electorală Permanentă.
Deocamdată, legea votului prin corespodenţă se aplică doar la alegerile parlamentare de anul viitor. Autorităţile vor decide, în funcţie de cum vor decurge lucrurile, dacă legea poate fi aplicată şi în alegerile prezidenţiale şi europarlamentare sau dacă trebuie făcute alte reglementări. Ministrul Dan Stoenescu apreciază că legea votului prin corespondență este „perfectibilă”, dar mingea este în terenul Parlamentului.
Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni își explică scandalul votului din diaspora de anul trecut prin faptul că misiunile noastre diplomatice „nu aveau capacitatea să răspundă nevoilor românilor”. „Chestiunile întâmplate în anii trecuți nu se vor mai întâmpla, dacă românii cunosc foarte bine această lege a votului prin corespondență”, a asigurat ministrul.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News