Actualitate
Votul prin corespondenţă. Cum ar putea fi aplicat, din 2016, pentru românii din străinătate şi din ţară
Cetăţenii români cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate ar putea vota la alegerile parlamentare şi la cele prezidenţiale, prin corespondenţă. Sunt prevederi dintr-un proiect de lege înregistrat la Senat. Votul prin corespondenţă ar putea fi extins şi pentru românii din ţară care nu pot ajunge la urne în ziua scrutinului.
Iniţiativa legislativă privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul electoral a fost înregistrată miercuri la Senat pentru dezbatere şi ar putea fi adoptată, cu amendamente, la începutul săptămânii viitoare.
Potrivit propunerii, toţi cetăţenii români cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi vor putea exercita acest drept prin corespondenţă, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, la cele pentru Preşedintele României şi la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.
Iniţiatorii proiectului de lege arată că românii de peste graniţe trebuie să îşi poată exercita dreptul de vot în conformitate cu standardele internaţionale şi europene în materie, după modelul celor 54 de state care folosesc deja acest sistem.
Votul prin corespondenţă s-ar putea aplica prima dată în 2016, când sunt programate alegerile parlamentare. Totuşi, pentru ca măsurile să intre în vigoare, este nevoie ca proiectul de lege să fie adoptat de Senat şi apoi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Potrivit proiectului de lege, alegătorul român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi va putea exercita dreptul de vot prin corepondenţă o singură dată la fiecare tur de scrutin, având la dispoziţie două variante pentru a se înscrie în Registrul Electoral:
– prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau resedinţa unde locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate
– prin intermediul formularului electronic pus la dispoziţie online de către AEP, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţa unde locuieşte, precum şi a unei cereri scrise, semnate şi datate.
Perioadele de înscriere în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă vor fi între 1 martie şi 30 iunie a anului în care au loc alegerile, pentru scrutinul la Senat şi Camera Deputaţilor; între 1 martie şi 30 iunie a anului în care au loc alegerile, pentru cele prezidenţiale şi între 30 noiembrie anul anterior şi 1 februarie anul în care se desfăşoară alegerile europarlamentare.
Pentru exercitarea votului prin corespondenţă, alegătorii vor avea nevoie de un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător; un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz; certificatul de alegător; instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot.
Compania Naţionala „Poşta Română” va trebui să asigure trimiterea plicurilor exterioare către alegători până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor.
AEP a anunţat marţi că votul prin corespondență ar putea fi extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară, care din motive obiective nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului, în funcție de deciziile politice și de evaluarea impactului implementării acestui tip de vot alternativ cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016.
Un proiect de lege asemănător a fost adoptat de senatori în aprilie, privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News