Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Votul prin corespondenţă. Cum ar putea fi aplicat, din 2016, pentru românii din străinătate şi din ţară


Publicat

vot corespondentaCetăţenii români cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate ar putea vota la alegerile parlamentare şi la cele prezidenţiale, prin corespondenţă. Sunt prevederi dintr-un proiect de lege înregistrat la Senat. Votul prin corespondenţă ar putea fi extins şi pentru românii din ţară care nu pot ajunge la urne în ziua scrutinului.

Iniţiativa legislativă privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul electoral a fost înregistrată miercuri la Senat pentru dezbatere şi ar putea fi adoptată, cu amendamente, la începutul săptămânii viitoare.

Potrivit propunerii, toţi cetăţenii români cu drept de vot, care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi vor putea exercita acest drept prin corespondenţă, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, la cele pentru Preşedintele României şi la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Iniţiatorii proiectului de lege arată că românii de peste graniţe trebuie să îşi poată exercita dreptul de vot în conformitate cu standardele internaţionale şi europene în materie, după modelul celor 54 de state care folosesc deja acest sistem.

Votul prin corespondenţă s-ar putea aplica prima dată în 2016, când sunt programate alegerile parlamentare. Totuşi, pentru ca măsurile să intre în vigoare, este nevoie ca proiectul de lege să fie adoptat de Senat şi apoi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Potrivit proiectului de lege, alegătorul român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi va putea exercita dreptul de vot prin corepondenţă o singură dată la fiecare tur de scrutin, având la dispoziţie două variante pentru a se înscrie în Registrul Electoral:

– prin cerere scrisă, datată şi semnată, depusă personal sau transmisă prin poştă către misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă, la care anexează o copie a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau resedinţa unde locuieşte, precum şi o copie a actului de identitate

– prin intermediul formularului electronic pus la dispoziţie online de către AEP, la care anexează câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricărui înscris oficial emis de către statul străin din care rezultă adresa de domiciliu sau reşedinţa unde locuieşte, precum şi a unei cereri scrise, semnate şi datate.

Perioadele de înscriere în Registrul electoral cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă vor fi între 1 martie şi 30 iunie a anului în care au loc alegerile, pentru scrutinul la Senat şi Camera Deputaţilor; între 1 martie şi 30 iunie a anului în care au loc alegerile, pentru cele prezidenţiale şi între 30 noiembrie anul anterior şi 1 februarie anul în care se desfăşoară alegerile europarlamentare.

Pentru exercitarea votului prin corespondenţă, alegătorii vor avea nevoie de un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător; un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz; certificatul de alegător; instrucţiunile privind exercitarea dreptului de vot.

Compania Naţionala „Poşta Română” va trebui să asigure trimiterea plicurilor exterioare către alegători până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor.

AEP a anunţat marţi că votul prin corespondență ar putea fi extins și implementat treptat și pentru cetățenii cu drept de vot din țară, care din motive obiective nu se pot prezenta la urne în ziua scrutinului, în funcție de deciziile politice și de evaluarea impactului implementării acestui tip de vot alternativ cu ocazia alegerilor parlamentare din anul 2016.

Un proiect de lege asemănător a fost adoptat de senatori în aprilie, privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ABRUD

Roșia Montană, într-un documentar realizat de ARTE în Transilvania. Difuzarea reportajului a blocat siteul unei afaceri locale

Publicat

Canalul de televiziune franco-german ARTE a difuzat vineri seară un reportaj despre Transilvania în care a inclus și Roșia Montană.

Porțiunea din reportaj care prezintă localitatea din Alba, începe cu mocănița care trece prin sărăcia din cartierul Dăroaia și continuă cu prezentarea localității istorice Roșia Montană, galeriile romane, situația din trecut cu proiectul minier cu cianură de distrugere a localității, iar în final se prezintă afacerea locală și socială Made in Roșia Montană.

Reportajul poate fi văzut AICI.

Este vorba despre o afacere cu șosete, căciuli, fulare și multe altele din lână merinos, realizate de mână de femeile din comună.

”Reportajul are un impact foarte mare internațional, cu siguranță anul 2021 va aduce mult mai mulți turiști în Roșia Montană și sper ca autoritățile locale să înțeleagă că trebuie să facă ceva în direcția turismului în Roșia Montană.

Site-ul www.madeinrosiamontana.com a picat imediat după reportaj, sute de oameni încercau să se conecteze simultan la site, dar între timp s-a rezolvat problema, iar comenzi din Elveția, Austria, Germania, Franța au început să apară” a scris pe contul său de Facebook, Tică Darie, inițiatorul afacerii, un tânăr care s-a stabilit acolo în urmă cu câțiva ani.

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Care sunt proiectele noului primar al Abrudului, Cristian Albu, la început de mandat

Publicat

Noul primar din Abrud, Cristian Albu (PNL), își începe mandatul pentru următorii patru ani. 

Alba24 i-a solicitat lui acestuia să își prezinte principalele proiecte și priorități pentru perioada imediat următoare. 

Acesta a răspuns că va continua proiectele începute de fostul primar și a adăugat că Abrudul va avea o bază de agrement cu bazin de înot, iar locurile de joacă pentru copii vor fi modernizate și repuse în funcțiune.

Răspunsul primarului Cristian Albu, legat de proiectele la început de mandat: 

Gestionarea și punerea în practică a următoarelor proiecte, deja semnate:

Sănătate: modernizarea și refuncționalizarea clădirilor din cadrul spitalului orășenesc;

Finalizarea lucrarilor de infrastructură începute.

Modernizarea și punerea în valoare a centrulului istoric și a clădirilor monumentale din centru.

Construirea unei baze de agrement (bazin de înot), modernizarea și refuncționalizarea spațiilor de joacă pentru copii și a parcurilor.

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

Proiect de repunere pe șine a Mocăniței de pe Valea Arieșului. Ar lega Câmpeni și Abrud de Turda, pe un traseu de 110 kilometri

Publicat

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România și reprezentanții mai multor asociații din județele Cluj și Alba au lansat un proiect de revitalizare a Mocăniței de pe Valea Arieșului.

Președintele Societății ”Avram Iancu”, Tiberiu Groza, a declarat pentru Cluj24.ro că rolul Mocăniței a fost unul extrem de important pentru viața economică și socială a localităților de pe Valea Arieșului de la înființarea liniei înguste de cale ferată până în 1998 când s-a închis activitatea pe traseul Turda – Câmpeni-Abrud.

”Revitalizarea Mocăniței de pe Valea Arieșului este doar primul pas pentru revitalizarea vieții economice, sociale, turistice și culturale din această zonă. Mocănița ar fi un obiectiv prin care să fie atrași numeroși turiști”, a spus Groza.

Potrivit acestuia, proiectul prevede atragerea de fonduri europene pentru reconstrucția liniei înguste de cale ferată și pentru alte investiții.

Traseul Mocăniței este de 110 km

Traseul Mocăniței de pe Valea Arieșului are o lungime de 110 km și ar lega Turda, din județul Cluj, de Câmpeni și Abrud, județul Alba.

”Acum sunt funcționali 10 km la Sălciua și alți 10 km între Câmpeni și Abrud. Noi estimăm că în 10 ani acest proiect poate deveni viabil, important este să îl începem. Primăriile de pe traseu vor investi, iar dacă oamenii din zonă vor vedea că vin turiști își vor amenaja pensiuni, vor oferi bucătărie tradițională și meșteșuguri. În final, se stopează depopularea zonei Munților Apuseni”, a explicat președintele Societății ”Avram Iancu”.

Articol complet pe: Cluj24.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cel mai tânăr primar din județul Alba a depus jurământul. Iulia Stănilă și-a preluat mandatul în comuna Șpring

Publicat

Cel mai tânăr primar din Alba, este Iulia Stănilă, a depus jurământul și și-a preluat mandatul.

La cei 29 de ani ai săi, aceasta a câștigat funcția de primar al comunei Șpring, reușind să îl învingă pe primarul în funcție de 16 ani, Daniel Rusu. 

,,Jur să respect Constituția și legile țării și să fac, cu bună credință, tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Șpring. Așa să-mi ajute Dumnezeu!” a scris aceasta pe contul ei de Facebook, unde a adăugat și câteva fotografii de la ceremonie.

Iulia  s-a născut în 1991, în satul Șpring. La vârsta de 14 ani a plecat la studii în Alba-Iulia, apoi în Sibiu, unde a urmat Facultatea de Jurnalistică din cadrul Universității ,,Lucian Blaga”.

Timp de aproape 5 ani a locuit împreună cu soțul ei în București, unde a lucrat ca și consultant pentru fonduri europene, la o companie de profil.

Aceasta a afirmat că modelul ei este primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, care a reușit să își ridice comunitatea cu ajutorul fondurilor europene și a performanței în administrație.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate