Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vouchere de 5000 de euro. Când vor fi acordate, ce se poate cumpăra cu acestea și acte necesare pentru obținerea lor


Publicat

euro

Vouchere de până la 5.000 de euro vor fi eliberate pentru beneficiari în două-trei săptămâni, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. Aceste vouchere vor putea fi utilizate de persoane cu dizabilități, pentru a-și achiziţiona echipamente asistive.

Este vorba de un program finanţat din fonduri europene în valoare totală de 23,5 milioane de euro.

„Casa Naţională de Sănătate decontează anumite lucruri care ajută persoanele cu dizabilităţi şi nu vorbim doar de cărucioare cu rotile, putem achiziţiona ochelari mai performanţi cu cameră de luat vederi sau o proteză mai performantă. Acest proiect asigură un voucher pentru achiziţionarea de tehnologie asistivă. Avem ordin de ministru în transparenţă decizională acum, pe care îl voi da, s-au aprobat toate manualele beneficiarului, toate procedurile, s-au terminat toate discuţiile cu Comisia Europeană, deci probabil în maximum 2-3 săptămâni vom începe să eliberăm acele vouchere. Am depus acel contract de finanţare, suntem pe final. Vom anunţa public, pentru că nu vreau să îi pun pe drumuri”, a spus Marius Budăi, citat de dcnews.ro.

În aprilie, ministrul de atunci al Fondurilor europene, Rovana Plumb, anunța că minimum 7.000 de persoane cu dizabilităţi vor primi vouchere cu o valoare de până la 5.000 de euro fiecare pentru a-şi putea achiziţiona echipamente asistive, precum cititor pentru nevăzători, fotoliu rulant activ, proteză audio, elevator, produse asistive pentru desen şi scriere, produse manipulatoare robotizate. Ea a adăugat că în cadrul aceluiaşi proiect există o a doua componentă, care vizează angajatorii.

“Pentru amenajarea locului de muncă special pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi, subvenţionăm angajatorii cu 2.250 de lei pe lună”, a completat Plumb.

 

Ministrul Muncii a precizat că programul privind tehnologia asistivă se adresează persoanelor cu dizabilităţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani.

Vouchere de 5000 de euro – detalii din procedura de acordare (proiect):

Persoana cu handicap depune la registratura sau la adresa de e-mail a DGASPC un dosar care cuprinde:

a) cererea pentru acordarea voucherului; 

b) certificatul de încadrare în grad de handicap și Anexa acestuia;  

c) recomandarea medicului specialist privind tipul de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces;

d) acordul privind participarea la măsurile pentru stimularea ocuparii forței de muncă acordate de către AJOFM/AMOFM în conditiile legii stabilite în functie de nevoile individuale; 

e) angajamentul  persoanei cu dizabilităţi (Anexa nr. 2 la Metodologie) referitor la obligația de a nu înstrăina produsul achiziţionat în baza voucherului, de a depune toate eforturile pentru a se angaja și de a transmite la DGASPC/ANPD (inclusiv electronic) chestionarul de evaluare a impactului, întocmit în 3 exemplare; angajamentul, întocmit în trei exemplare, se va înregistra în mod distinct la registratura DGASPC. 

În situația în care, dosarul privind solicitarea de acordare a voucherului nu cuprinde documentele menționate, precum și în situația în care, la sediul DGASPC se prezintă persoane cu dizabilități care solicită informații despre acordarea voucherului, DGASPC va asigură informarea și va pune la dispoziție  o cerere privind acordul persoanei cu dizabilități de a fi inclus în Lista cu persoanele cu dizabilitati care pot fi inregistrate in baza de date a AJOFM/AMOFM in vederea furnizarii serviciilor de informare, consiliere, profilare şi mediere (Anexa nr. 3b la Metodologie). Cererea va cuprinde acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Lista cu persoanele cu dizabilitati care pot fi inregistrate in baza de date a AJOFM/AMOFM in vederea furnizarii serviciilor de informare, consiliere, profilare şi mediere, care se transmite, săptămânal, în fiecare zi de vineri, în format electronic, AJOFM/AMOFM.

După înregistrarea cererilor de acordare a voucherelor, acestea sunt repartizate personalului desemnat din cadrul DGASPC, cu atribuții în acest sens, care analizează nevoia de sprijin astfel cum se evidențiază aceasta în cererea persoanei cu dizabilități privind acordarea vocherului, verificând conformitatea documentelor și urmărind corelarea informațiilor, astfel:

a) toate rubricile din documentele mențioante (cerere, recomandare medicala privind acordarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces se completează obligatoriu;

b) certificat de handicap este în termen de valabilitate; 

c) informațiile referitoare la produsul asistiv cuprinse în Recomandarea privind acordarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces (denumirea şi tipul de tehnologii/dispozitive asistive/tehnologii de acces) trebuie să fie în concordanță cu cele menționate în LISTA tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare;

d) angajamentul persoanei cu dizabilități este întocmit conform modelului, datat și semnat

e) Acordul prevazut la art.3 alin.(1) lit.d, datat și semnat, însoțit de Planul individual din care reiese că au fost efectuate cel puțin două activități din care una este de mediere

Dacă în urma analizei se constată îndeplinirea cerințelor menționate, solicitarea se înregistrează într-un registru special numit – Registrul privind acordarea voucherelor, prevăzut în Anexa nr.5 la Metodologie, care cuprinde următoarele informații:

a) numele și prenumele solicitantului; 

b) seria și nr. documentului de identitate;

c) domiciliul solicitantului; 

d) nr. și termen de valabilitate al certificatului de încadrare în grad de handicap;

e) nr, denumire și adresa unității medicale care a eliberat recomandarea privind acordarea de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces;

f) nr. de înregistrare al acordului prevazut la art.3 alin.(1) lit.d); 

g) nr. de înregistrare Angajament.

Comunicarea către persoana cu dizabilități privind înregistrarea cererii în Registrul privind acordarea voucherelor se realizează în termen de 7 zile lucrătoare de la înregistrarea acesteia la Registratura DGASPC.  

În situația în care se constată neîndeplinirea condițiilor menționate, persoana cu dizabilități este înștiințată în termenul prevăzut mai sus.

În termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării tablourilor centralizatoare ale solicitărilor privind acordarea voucherelor, la Registratura ANPD, personalul cu atribuții în acest după verificarea conformității informațiilor primite, tipărește și transmite voucherele către DGASPC.

Pentru fiecare solicitant, ANPD transmite către DGASPC un exemplar al voucherelui, însoțit de chestionarulul de evaluare a impactului.

Voucherele se transmit DGASPC însoțite de un document centralizator care va fi întocmit pentru aceiași solicitanți menționați în tabloul centralizator al solicitărilor privind acordarea voucherelor. 

Voucherul este utilizat exclusiv de către persoana îndreptăţită în baza actului de identitate, o singură dată, în perioada de valabilitate a voucherului, doar la operatorii economici – furnizori/ producători de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces prevăzuţi în lista disponibilă pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, www.anpd.gov.ro. 

După alegerea produsului de la Furnizorii/producătorii de tehnologii şi dispozitive asistive şi tehnologii de acces menționați, în schimbul voucherului, între operatorul economic și posesorul voucherului  se încheie  documentul care atestă transferul dreptului de proprietate al produsului, în condiţiile legii, fără a depăşi valoarea maximă a acestuia.

Dacă valoarea produsului achiziţionat este mai mare decât cea a voucherului, diferenţa este suportată de persoana îndreptăţită sau reprezentantul legal al acesteia, după caz.

surse: mmuncii.ro, dcnews.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Încă un pas în criza depozitării gunoaielor din Alba Iulia. Platforma temporară de transfer se va construi pe șoseaua de centură

Publicat

gunoi alba iulia

Criza depozitării temporare a deșeurilor menajere din Alba Iulia pare să fi luat sfârșit. După ce s-a încercat construirea unei platforme în zona cartierului Partoș și chiar la Galda de Jos, aceasta va fi realizată în cele din urmă pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Potrivit memoriului tehnic depus la APM Alba, platforma va costa 310.000 de lei și va avea o suprafață de 1.720 mp. 

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire platformă stocare temporară deșeuri menajere și împrejmurire, amplasare modul control”, propus a fi amplasat în județul Alba, localitatea Alba Iulia, Șoseaua de centură, titular SC Polaris M Holding SRL.

Prin proiect se dorește realizarea unei platforme care va deservi ca stocare temporară a deșeurilor menajere din  municipiul Alba Iulia, pe o perioadă limitată la un an.

Potrivit memoriului tehnic, valoarea estimativă a lucrărilor este de 310.000 de lei, perioada de execuție propusă fiind de o lună.

Platforma va deservi ca stocare temporară a deșeurilor menajere din municipiul Alba Iulia, pe o perioadă limitată la 1 – 2 ani. Este o platformă betonată cu dimensiuni de 100 x 17,2 metri și o suprafață de 1.720,00 mp.

Platforma va avea o infrastructură din sorturi și pietriș cilindrat cu grosime de 50 cm, și o fundație tip radier, placa BA elicopterizată cu grosime de minim 20 cm. Către spatele platformei și parțial în laterale se va face un zid din BA, continuare platformă, cu funcțiune de protecție și închidere cu înălțime de 150 cm, iar platforma va avea o pantă constantă de maxim 1%, cu scurgere către zona de acces. Va fi echipată cu sursă apă pentru curățare/spălare platformă.

Apele contaminate de pe platformă vor fi colectate în rigolă deschisă poziționată pe toată lungimea laturii de acces, rigola carosabilă cu dimensiuni de 60 x 80 cm și care va deversa apele contaminate în bazin vidanjabil subteran cu capacitate utilă de 27 mc și dimensiuni de 340 x 340 x 420 cm, echipat cu gură vizitare și vidanjare. Apele contaminate vidanjate vor fi preluate de către stația de epurare a municipiului.

Platforma va fi echipată și cu modul control, adică o cabină prefabricată cu dimensiuni de 150 x 150 x 240 cm, confecționată din panouri tip sandwich cu fețe de fibra de sticlă culoare alb și termoizolație spumă poliuretanică, uși și ferestre cabină de pază confecționate din profil de aluminiu vopsit în câmp electrostatic, culoare alb, geam securizat cu o grosime de 4 mm., vizibilitate pe trei laturi, cu pardoseala confecționată din pal ignifugat protejat cu vopsea pe bază de ulei; montare pe radier beton cu o grosime de minim 10 cm, prevăzută la interior cu șuruburi ce se înfiletează în diblurile de beton, prevăzută cu siguranțe automate, prize, întrerupătoare, și tablou branșare la rețea curent.

Împrejmuirea va avea lungimea de 238 m și va fi cu fundații izolate BA (1 m adâncime: 0.6 x 0.6), structură metalică zincată (stâlpi metalici zincați, 4 x 4 cm, 220 cm din care încastrarea va fi de 55 cm) și închidere din panouri bordurate zincate cu dimensiuni de 250 x 156 cm.

Pe amplasament se vor amenaja pentru acces la platformă alei pietonale și auto din sorturi și balast cilindrat – caracter temporar în suprafață de 1.000 mp. Se vor amenaja spații verzi – amenajate, pentru restul de suprafață, inclusiv plantații de protecție arbori și arbuști;

Platforma propusă pentru stocare temporară deșeuri menajere va fi iluminată cu 4 stâlpi de iluminat (stâlpi galvanizați, cu o înălțime de 6 m, echipați cu consolă simplă de 1.5 m și cabluri electrice de alimentare).

Suprafața totală a terenului este de 6.540 mp, din care suprafața platformei de stocare temporară va fi de 1.720 mp.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Român scandalagiu, imobilizat de poliția spaniolă în aplauzele spectatorilor

Publicat

Poliția spaniolă a imobilizat și arestat un cetățean român care a început să facă scandal când a fost legitimat. Scena a fost filmată, iar „spectatorii” au apludat intervenția polițiștilor, scrie Știri Diaspora, care preia un articol publicat miercuri de El Comercio.

Românul, care cerșește de obicei la intrarea unui supermarket din Aviles (Asturia), a fost găsit miercuri pe stradă fără o justificare și fără declarație asupra lui, scrie presa spaniolă. El a început să devină „obraznic“ când a fost legitimat, astfel că polițiștii au apelat la forță pentru a-l imobiliza și duce în arest.

Polițiștii au reușit să-l pună la pământ și să-l imobilizeze pe bărbat, în timp ce prietenul său încerca să aplaneze conflictul. Românul a fost băgat în mașina polițiștilor și dus la secția de poliție, în aplauzele cetățenilor care au asistat, de la ferestre, la scenă.

Potrivit El Comercio, românul este cunoscut în zonă ca cerșetor în fața unui supermarket din apropiere.

Un scandal cu poliția a avut loc și la București, când un polițist a fost filmat bătând un bărbat pe stradă. Agentul este cercetat, însă sindicatul polițiștilor susține că bărbatul bătut este cel care l-a atacat pe polițist, secvență care nu apare în filmare.

Vezi și VIDEO: Tânăr prins pe stradă după ora 22.00, BĂTUT de polițiștii Secției 9 din București. Reacția Poliției Române

sursa: stiridiaspora.ro, elcomercio.es

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Poliția Română, precizări despre deplasarea populației pentru a cumpăra miel de Paște

Publicat

Poliţia Română face câteva precizări pentru populaţie în contextul apropiatelor sărbători pascale. Într-o postare pe pagina de Facebook, Poliţia Română arată că cetăţenii pot merge să îşi cumpere carne de miel pentru Paşte, dar recomandă să aibă la ei cartea de identitate şi declaraţia pe proprie răspundere.

 • Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declarație?

„Da, poți merge să-ți cumperi produsele necesare. Nu uita să ai la tine cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifezi punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, îți recomandăm să mergi singur, nu cu toată familia și să te asiguri că agentul economic de la care iți cumperi mâncarea este autorizat și respectă toate condițiile igienico – sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu (vezi comunicatele ANSVSA) și nu uita să ceri documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură”, au transmis reprezentanții Poliției Române.

 • Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel, să vină să mi-l aducă acasă?

„Da, poate veni, dar reamintește-i să dețină, asupra sa, documentele necesare conform ordonanțelor militare și să-ți aducă documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță, factură”, mai transmit polițiștii.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Peste 2.400 de combinezoane și 59.000 de măști, distribuite în județul Alba pentru cei din prima linie a luptei cu COVID-19

Publicat

Noi echipamente de protecţie, peste 2.400 de combinezoane şi 59.000 de măşti chirurgicale, sunt distribuite în județul Alba către personalul medical şi echipajele operative aflate în teren, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Potrivit reprezentanților Prefecturii Alba, în urma achiziţiei combinezoanelor de protecţie de către de statul român, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, au fost alocate pentru judeţul Alba 2.410 bucăţi:

 • 250 buc. pentru Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba;
 • 30 buc. pentru Direcţia de Sănătate Publică Alba;
 • 2.100 buc. pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia;
 • 10 buc. pentru Centrul de Transfuzii Alba Iulia;
 • 20 buc. pentru Spitalul Municipal Blaj.

Totodată, Dante International SA (eMAG) a donat către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență un număr de 4.150.000 de măști chirurgicale cu trei pliuri. Acestea au fost repartizate prin Ordinul nr. 74549 din 6 aprilie 2020, emis de către Comandantul Acţiunii dr. Raed Arafat – Secretar de Stat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, către structurile MAI, medicii de familie şi personalul din centrele de îngrijire.

Pentru judeţul nostru au fost alocate un număr de 59.100 măşti, distribuite astfel:

 • 5.000 buc. pentru Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean Alba;
 • 11.000 buc. pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, care vor fi distribuite la structurile din subordine, în funcţie de necesităţi;
 • 3.000 buc. pentru Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba;
 • 20.100 buc. pentru medicii de familie – distribuite prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Alba;
 • 20.000 buc. pentru centrele de îngrijire ale persoanelor vârstnice şi pentru bolnavii cronici – distribuite prin intermediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba.

Pe lângă acestea, prin ordinul anterior menţionat sunt distribuite măşti şi către reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Finanţelor Publice – ANAF.

„Prefectul judeţului Alba, Nicolae Albu, mulţumeşte celor implicaţi în lupta cu virusul SARS-CoV-2. Vă suntem cu toţii recunoscători pentru munca depusă!”, au transmis reprezentanții Prefecturii Alba.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate