Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Yuval Noah Harari, unul dintre cei mai influenți intelectuali din lume, editorial în The Guardian: Putin a pierdut deja războiul

Publicat

Yuval Noah Harari, istoric şi autorul cărţii „Sapiens, scurtă istorie a omenirii”, a explicat într-un editorial pentru The Guardian de ce Vladimir Putin a pierdut deja războiul contra Ucrainei. 

„La mai puţin de o săptămână de la începutul războiului, e din ce în ce mai clar că Putin se îndreaptă spre o înfrângere istorică. Poate câştiga toate bătăliile, dar va pierde războiul.

Vezi și LIVE TEXT FOTO VIDEO: RĂZBOI în Ucraina – Ziua ȘASE: Ce este mai rău, încă nu a început! Forțe uriașe se îndreptă spre Kiev. Rușii vor Capitala

Visul lui Putin de a reconstrui imperiul sovietic s-a bazat mereu pe minciuna că Ucraina nu este o ţară adevărată. O minciună!

  • ”Rușii pot cuceri Ucraina, dar ucrainierii au arătat în ultimele zile că nu îi vor lăsa să o păstreze”.

Ucraina este o ţară cu mai mult de 1000 de ani de istorie, iar Kievul a fost o mare metropolă încă din vremea în care Moscova nu era mai mult de un sat. Dar despotul rus a spus această minciună de atât de multe ori încât o crede.

Când îşi plănuia invazia, Putin avea toate faptele. Ştia că, din punct de vedere militar, Rusia o surclasează pe Ucraina. Ştia că NATO nu va trimite trupe pentru a ajuta Ucraina.

Ştia că dependenţa europeană de gazul rusesc şi de combustibilul de acolo va face ţările să ezite în aplicarea unor sacţiuni dure.

”Este ușor să cucerești o țară, este greu să o menții”

Dar a omis un lucru important. Aşa cum americanii au învăţat în Irak, iar sovieticii în Afghanistan, este uşor să cucereşti o ţară, dar foarte greu să o menţii.

Putin ştia că are puterea de a cuceri Ucraina. Dar oamenii ar fi acceptat cu uşurinţă un regim marionetă impus de Moscova? Putin a pariat că vor accepta.

În 2014, populaţia din Crimeea aproape că nu s-a opus invadatorilor. De ce ar fi situaţia diferită în 2022? Cu fiecare zi care trece, însă, se vede că pariul lui Putin a eşuat. Poporul ucrainean se opune cu tot sufletul, câştigând admiraţia lumii întregi şi câştigând războiul.

În faţă sunt multe zile negre. Ruşii încă mai pot cuceri tot teritoriul Ucrainei. Dar pentru a câştiga războiul, ruşii trebuie să şi menţină Ucraina, şi pot face asta doar dacă poporul ucrainean îi lasă.

Asta pare greu de crezut! Fiecare tanc rusesc distrus, fiecare soldat rus ucis creşte curajul ucrainenilor. Fiecare ucrainean ucis nu face decât să crească ura pentru ruşi.

Ura este cea mai urâtă emoţie, dar pentru o naţiune atacată, devine o comoară ascunsă. Prin continuarea vărsării de sânge, Putin se asigură că visul său nu va deveni realitate niciodată”, a scris Harari în The Guardian, citat de DC News.

RĂZBOI în Ucraina – Ziua ȘASE: Ce este mai rău, încă nu a început! Forțe uriașe se îndreptă spre Kiev. Rușii vor Capitala

Prof. Yuval Noah Harari este istoric, filozof și autor de bestseller-uri ale cărților Sapiens: A Brief History of Humankind, Homo Deus: A Brief History of Tomorrow, 21 Lessons for the 21st Century și Sapiens: A Graphic History.

Cărțile sale s-au vândut în peste 35 de milioane de exemplare în 65 de limbi și este considerat astăzi unul dintre cei mai influenți intelectuali publici din lume.

Sursă foto: ynharari.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax