Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Atracţii turistice în Munţii Apuseni: Calcarele şi Cheile Ampoiţei, Peştera Liliecilor

Publicat

Dacă tot este week-end și vreți să scăpați de zgomotul orașului și căldura năucitoare, nu mai stați pe gânduri și mergeți la Ampoiţa. E un sat liniştit, de la poalele Munților Apuseni, cu localnici primitori și bucătărese vestite în toată Țara Moților,  pentru gustoasele plăcinte.

Imediat ce treci pe sub poarta din lemn a Apusenilor, drumul spre Zlatna are o bifurcație la dreapta. Chiar dacă se află la doar 12 kilometri de Alba Iulia, satul Ampoița pare rupt de lume, într-un fel pe care cei care vor să evadeze din marile orașe îl caută tot mai des. Aer curat, atracții turistice, mâncare tradițională, „ca la mama acasă”, în câteva minute îți dai seama că Ampoița are ceva special. Imediat ce ajungi în localitate, poţi vedea una dintre principalele atracții turistice: Calcarele Ampoiței.

Satul este flancat, de o parte și de alta a râului ce-i poartă numele, de două formațiuni stâncoase spectaculoase: Calcarele Ampoiței, aproape de intrarea în sat, și Piatra Boului. Ușor de escaladat pentru cei care nu au rău de înălţime, Piatra Boului are în vârf un mic platou, iar priveliștea de acolo îți taie răsuflarea. Egală în frumusețe este și Piatra Varului, înconjurată de o pădure marcată ca rezervație naturală. De la Ampoiţa, drumul continuă spre Lunca Ampoiței, Lunca Meteșului, apoi se transformă în drum forestier și se pierde în munte. Pe acest traseu, la câțiva kilometri de sat, după o mică excursie printr-o superbă pădure, ajungeți la Cheile Ampoiței, un loc sălbatic în mijlocul naturii. De aici, mai sunt câteva sute de metri până la Peștera Liliecilor.

După o zi întreagă de umblat pe potecile Ampoiței, vă puteți odihni la una dintre pensiunile din zonă. Gazdele foarte primitoare vă vor oferi toate condiţiile ca să vă simţiţi bine. Puteţi gusta din preparatele din produse naturale şi tradiţionalele plăcinte cu brânză.

Sursa foto: Primăria Meteş

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Fuscus

    marți, 19.03.2024 at 13:49

    Superbe natura si atractiile dar din pacate in bunul stil romanesc este PLIN de gunoaie, peste tot in zona, mai ales in albiile raurilor. Nu mai aruncati oameni buni ca de aia se uita la noi in Europa ca la babuini. La voi acasa tot asa cotet este? De „administratie” nu mai zic nimic…de amenzi mai clar. Nu exista.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax