Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

LIVE TEXT Alba VOTEAZĂ. Alegeri locale 2024 în Alba: Peste 300.000 de alegători, chemați la urne. Informații actualizate din județ

Publicat

LIVE TEXT Alba VOTEAZĂ. Alegeri locale 2024 în Alba: Cei aproximativ 303.000 de alegători din județul Alba sunt chemați să își aleagă primarii, consilierii locali și județeni și președintele consiliului județean. 

Alegeri locale Alba – UPDATE 20.00: 

Până la ora 19:00, au mai fost semnalate încă 6 incidente în legătură cu procesul electoral, dintre care două posibile infracțiuni privitoare la coruperea alegătorilor, una de fraudă la vot și 3 fapte de natură contravențională.

De exemplu, în jurul orei 17.00, polițiștii din Abrud au fost sesizați cu privire la faptul că un candidat la funcția de primar ar fi oferit unor cetățeni din comuna Roșia Montană bunuri sau bani pentru a-i determina să-l voteze.

Totodată, în același context, ar fi fost săvârșită o faptă de amenințare.

Detalii aici IPJ Alba: încă șase incidente semnalate la vot. Amenințări și coruperea alegătorilor la Roșia Montană, fraudă la vot la Sebeș

Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de coruperea alegătorilor și amenințare.

Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați cu privire la faptul că un candidat din comuna Ighiu, la o funcție de consilier local, ar fi relaționat cu mai multe persoane și le-ar fi promis diverse sume de bani, în scopul votării formațiunii politice din care face parte.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

Polițiștii din Sebeș s-au sesizat, din oficiu, cu privire la faptul că doi membri ai unei secții de vot din municipiul Sebeș care s-au deplasat cu urma specială la o unitate spitalicească din municipiu ar fi înmânat buletine de vot pentru funcția de primar al municipiului Sebeș unor persoane care nu au dreptul de a vota pentru această funcție întrucât domiciliază într-o altă localitate.

A fost întocmit dosar penal și sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

VIDEO REPORTAJ: Primarul din Alba care a fost deja ales cu un singur vot. PNL câștigă prima comună înainte de numărarea voturilor

La Alba Iulia, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la două localuri publice din Alba Iulia, situate la o distanță mai mică de 500 de metri de o secțiile de votare, au fost comercializate băuturi alcoolice.

Reprezentanții localurilor publice au fost sancționați contravențional, cu amenzi în valoare de câte 2.200 de lei.

O altă sancțiune contravențională a fost aplicată de polițiștii din Câmpeni unui bărbat care ar fi postat pe o rețea de socializare mesaje cu caracter electoral.

În urma apariției în spațiul public a unor informații potrivit cărora mai multe persoane ar fi organizat un marș electoral pe raza comunei Arieșeni, polițiștii au făcut verificări și au constatat că mai mulți cetățeni s-au deplasa la secția de votare, având asupra lor drapelul național, fără a scanda și fără a face propagandă electorală.

UPDATE 17.00: Incidente și suspiciuni de fraudă

IPJ Alba: Suspiciuni de fraudă electorală și fapte de corupere a alegătorilor, investigate de polițiștii din Alba. Oamenii legii au precizat că totuși nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

Până la ora 15.00, au fost înregistrate 8 incidente electorale, dintre acestea 4 privesc fapte de natură penală, iar 4 fapte de natură contravențională.

Alte două sesizări sunt în curs de verificare.

Cele mai frecvente sesizări au vizat aspecte legate de continuarea campaniei electorale, suspiciuni de fraudă electorală, fapte de corupere a alegătorilor, tulburarea liniștii publice și comercializarea de băuturi alcoolice în proximitatea secțiilor de vot, care au fost verificate cu celeritate.

De exemplu, Polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Sebeș efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor, ca urmare a unei sesizări potrivit căreia la un magazin din localitatea Căpâlna, comuna Săsciori, ar fi fost oferite alimente, în scop electoral.

Poliția Municipiului Sebeș s-a sesizat, din oficiu, cu privire la o posibilă infracțiune de nerespectarea regimului urmei de vot, ca urma a faptului că doi membri ai unei secții de votare din comuna Săsciori ar fi transportat urna specială fără a respectat prevederile legale privind paza acesteia.

Procesul electoral nu a avut de suferit.

La Cugir, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la un local public situat la o distanță mai mică de 500 de metri de o secției de votare au fost comercializate băuturi alcoolice.

Reprezentanții localului public au fost sancționați contravențional.

Patru persoane private de libertate din arestul IPJ Alba, au votat cu urna mobilă

Patru persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Alba, cu drept de vot, și-au exercitat dreptul la vot prin intermediul urnei mobile.

Procesul s-a derulat fără incidente.

În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 47 de transportatori de persoane, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale pentru încălcări ale normelor legale, toate la regimul circulației rutiere.

Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul întregii zile.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor verifica în continuare toate sesizările privind încălcarea legii pentru a stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate. Acolo unde va fi cazul, vor fi luate măsurile prevăzute de lege.

Polițiștii le cer cetățenilor să reclame orice încălcare a legii electorale la 112.

Primarul din Abrud, Cristian Albu, a votat.  El a spus că a votat pentru dezvoltarea orașului și pentru continuitate.

UPDATE ora 12:00: Primarul Gabriel Pleșa a votat

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a votat duminică, 9 iunie, la alegerile locale și europarlamentare, la secția din Micești. Acesta a votat în jurul orei 12:00.

UPDATE ora 10:20 PSD Alba a acuzat o tentativă de fraudă la Bistra: S-ar fi găsit un buletin de vot în plus ștampilat pentru candidatul PNL.

Membrii secției de votare numărul 205 din Comuna Bistra au descoperit, duminică, în timpul procesului electoral un buletin de vot în plus deja ștampilat pentru candidatul PNL, actualul primar în funcție, au transmis reprezentanții PSD.

”Colegii noștri din Bistra au anunțat Poliția sunând la numărul de urgență 112 și au sesizat tentativa de fraudare a alegerilor locale de către persoane care susțin PNL” au transmis reprezentanții PSD Alba, într-un comunicat.

UPDATE: Conferință de presă la PSD

Vicepreședintele PSD Alba, Iulia Fabian Mărincean, a susținut duminică o conferință de presă la sediul partidului din Alba Iulia, în care a prezentat primele incidente semnalate în cadrul alegerilor locale și europarlamentare 2024.

 

UPDATE ora 10:00

Voicu Vușcan, candidatul PSD la Primăria Alba Iulia, a votat duminică, la ora 09:30, la Colegiul HCC din Alba Iulia.

„Am votat cu cap! Am votat pentru schimbare, pentru un oraș condus cu profesionalism, pentru un oraș care de mâine începe și privește spre viitor, care începe și se dezvoltă economic.

Am ales, prin votul meu, să denunț amatorismul și extremismul din viața publică a orașului nostru” a transmis Vușcan.

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a fost cel mai matinal politician care s-a prezentat la urne.

Dumitrel a votat la ora 07:00 la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” (nr. 7 ) din Alba Iulia.

Și deputatul Florin Roman a votat de dimineață, la ora 07:30, în Alba Iulia.

Acesta a semnalat membrilor comisiei de votare că în apropierea secției există materiale promoționale ale unui candidat la Primăria Alba Iulia.

Mai exact, pe mai mulți stâlpi din apropierea secției erau lipite autocolante cu un mesaj folosit în campania electorală de către unul dintre candidații la Primărie.

Eurodeputatul Victor Negrescu  afost cel mai matinal dintre liderii PSD. El a votat la Sebeș, la ora 7:30.

„Am votat pentru o Românie reprezentată cu profesionalism la nivel european. Am respins prin votul meu scandalul și extremismul.

Totodată, am votat pe plan local pentru schimbul de generații în politică, pentru oameni noi de bună-credință, care pot să facă mai mult pentru Alba, mai bine pentru oameni.

Am votat împotriva tarifelor județene ridicate la apă și gunoi şi a taxelor mari aplicate în județul Alba. Sunt încrezător că oamenii vor respinge modul de a face politică a ultimului baron local din România” a declarat Negrescu.

Pe lângă alegerile locale, în aceeași zi se desfășoară și alegerile pentru Parlamentul European, unde PSD și PNL candidează pe liste comune.

Cel mai mare număr de alegători se regăsește pe listele de la Alba Iulia, peste 62.000, ceea înseamnă că municipiul reprezintă și cea mai mare miză electorală.

Cea mai mică unitate administrativ teritorială în care se organizează alegeri este Ceru Băcăinți cu aproximativ 200 de alegători.

Alba24 vă ține la curent cu tot ce se întâmplă în județ, în această zi și va prezenta, la finalul serii, rezultatele numărătorii paralele realizate de partide.

Alegeri locale 2024 în Alba: Cine candidează la Consiliul Județean Alba

  • Partidul Național Liberal (PNL) – Ion Dumitrel
  • Partidul Social Democrat (PSD) – Corneliu Mureșan
  • Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) – Marius Nicolae Rof
  • Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – Constantin Talpaș
  • Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – Corneliu Dan Olar

Alegeri locale 2024 în Alba: Candidații la funcția de primar în orașele din județ

Municipiul Alba Iulia

  • Gabriel Codru Pleșa – PNL –
  • Voicu Vușcan – PSD –
  • Dana Elisabeta Nanu – USR –
  • Călin Gheorghe Matieș – AUR –
  • Călin Liviu Pădurean – Partidul Phralipe –
  • Diana Ludoșan – PNCR –

Municipiul Aiud

  • Iulia Adriana Oana Badea – PNL –
  • Dragoș Ionuț Crișan – PSD –
  • Mihai Flueraș – PUSL –
  • Cosmin Plăcintă – AUR –

Municipiul Blaj

  • Gheorghe Valentin Rotar – PNL –
  • Carmen Spătăcean – USR –
  • Ioan Lațiu – PSD –

Municipiul Sebeș

  • Dorin Gheorghe Nistor – PNL –
  • Cristian Radu – PSD –
  • Adrian Bogdan – AUR –

Orașul Abrud

  • Cristian Alexandru Albu – PNL –
  • Radu Marcel Tuhuț – PSD –
  • Ioan Nemeș-Dan – AUR –

Orașul Baia de Arieș

  • Traian Pandor – PNL –
  • Cristin Ștefan Toader – PSD –
  • Marius Daniel Dup – AUR –
  • Gheorghe Purda – PUSL –
  • Ileana Nicoleta Pandor – Forța Dreptei –

Orașul Câmpeni

  • Cristian Dan Pașca – PNL –
  • Ilie Călin Bodea – PSD –
  • Călin Precupaș – PRM –
  • Dorel Valer Corcheș – SOS –
  • Maria Elena Oprea – AUR –
  • Dan Gabriel Borteș – USR –

Orașul Cugir

  • Andrei Călin Sărmășan – PSD –
  • Flaviu Lucian Rădițoiu – USR –
  • Adrian Ovidiu Teban – PNL –
  • Gheorghe Dorin Scânteie – AUR –

Orașul Ocna Mureș

  • Silviu Vințeler – PNL –
  • Maria Sanislav – PSD –
  • Liviu Rareș Damian – PUSL –

Orașul Teiuș

  • Mirel Vasile Hălălai – PSD –
  • Aurel Breaz – PNL –
  • Mihai Ungur – AUR –
  • Bogdan Gabriel Sandu – Forța Dreptei –

Orașul Zlatna

  • Silviu Ponoran – PNL –
  • Elena Andreea Foszto – PSD –
  • Nicolae Clonța – AUR –

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax