Connect with us
Publicitate

Eveniment

1 aprilie – Ziua PĂCĂLELILOR: Farse celebre și superstiții. Cele mai haioase glume pe care le poți face colegilor sau prietenilor

Publicat

Prima zi din luna aprilie este ziua specială în care prietenii, familia și cunoscuții își fac farse unii altora. Obiceiul de a face farse își are originile chiar din secolul al XVI, apărând pentru prima oară în Franța. Este celebrată și în ziua de azi în mai multe țări de pe glob.

Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, este ziua când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.

Una din explicațiile acestei tradiții este următoarea: în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie.

Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.

Păcălelile practicate de 1 aprilie variază de la cele simple, de genul, „Ţi s-au murdărit pantofii” la cele foarte elaborate, la care unul sau mai mulți membri ai familiei sau prieteni „lucrează” mai multe zile.

Când şi unde s-a dat startul păcălelilor?

Obiceiul de a păcăli ar data din timpul Romei Antice, spun unii istorici, şi ar fi fost inclus în cadrul serbărilor ”Hilaria” pe care romanii le organizau pe 25 martie. Râzând şi glumind, romanii celebrau echinocțiul şi instalarea primăverii, care de multe ori joacă feste şi păcălește oamenii cu schimbări bruște şi capricioase ale vremii.

Un grup de istorici contemporani a realizat un top al celor mai reușite farse de 1 aprilie ale tuturor timpurilor.

Primul loc este ocupat de farsa jucată de primăria orașului Köln (Germania), în 1993, celor care practicau jogging în parcul din centru. Gardienii i-au oprit pe alergători, spunându-le că tocmai a fost votată o lege, cărora dacă nu i se conformează, vor fi amendați. Gardienii spuneau că legea impune încadrarea alergătorului în limita de 6 km/h, nici mai mult, dar nici mai puțin. Motivul? O altă viteză ar fi deranjat veverițele din parc, aflate în perioada împerecherii.

Top cele mai reușite false de 1 aprilie pentru iubite, colegi și copii 

Păcăleli de 1 Aprilie pentru iubit/iubită

  • Lipește ouăle dintr-un cofrag cu lipici.
  • Pune-ţi o perucă cu o tunsoare pe care nu ai purta-o niciodată şi aşteaptă-l așa acasă. Aceasta este una dintre acele păcăleli pentru iubit care îl va lăsa cu gura căscată.
  • Sună-l şi, foarte grăbită, explică-i că mama ta se va muta la voi pentru câteva luni, pentru că are niște probleme de sănătate şi trebuie să îi fii alături.
  • Lipește o bucată mică de scotch pe senzorul de la telecomandă.

Păcăleli de 1 Aprilie pentru colegi

  • Lipește un post-it mic pe senzorul mouse-ului de la calculator.
  • Îmbracă scaunul de la birou în folie alimentară de aluminiu – un design inovator.
  • Înlocuiește pozele pe care le are pe birou cu pozele șefului.

Păcăleli de 1 Aprilie pentru copii

  • Biscuiți cu cremă. Pune pastă de dinți în loc de cremă, între doi biscuiți.
  • Pune broccoli pe băț și învelește-l astfel încât să arate ca o acadea.
  • Bile de piure de cartofi în loc de înghețată, asezonat cu sos barbeque.

La școală, ai grijă cui te gândești să-i faci păcăleli! Sunt foarte multe persoane care nu gustă glumele și care ar putea reacționa urât. Mai mult decât atât, riști să te spună părinților sau chiar profesorilor!

În privința profesorilor, încearcă să nu faci glume care ar putea să-i facă să se simtă ofensați. Cel mai important este să faci farse doar profesorilor care știi că nu s-ar supăra!

Farse cu impact maxim de 1 aprilie

  • Dă săpunul cu lac de unghii transparent
  • Umple toată casa cu pahare de unică folosință pline de apă
  • Meniu ”exclusivist” de 1 aprilie –   Ia o bucata de carton, dă-o prin ou și prin pesmet, apoi pune totul în tigaie. După ce s-a prăjit, îți poţi servi prietenii cu „delicatesa” respectivă. Iar la desert pregătește un “desert delicios”. Mere glazurate din cepe!
  • Pe 1 Aprilie poți să pui în cutia poștală a prietenilor o scrisoare tipărită și ștampilată prin care să-i anunți că vor fi deconectați de la rețeaua electrică sau gaz pentru reparații.
  • Dacă prietenii au mașină, poți sa le faci extrem de ușor o farsa care-i va enerva cumplit. Pune un anunț „DE VANZARE”. Dacă vrei sa fie sunat des, alege un prieten cu o mașină tare și pune un preț ridicol de mic.

Superstiții legate de păcălelile de 1 aprilie

  • Se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.
  • Cei care nu tolerează sau nu gustă cu umor farsele vor avea şi ei ghinion.
  • Se mai spune că, dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei.
  • Să te căsătorești la 1 aprilie nu e foarte indicat: bărbatul însurat în această zi va fi sub papucul nevestei până la sfârșitul vieții.
  • Copiii născuți la 1 aprilie vor avea noroc pe aproape toate planurile, dar ar face bine să se ferească de jocurile de noroc, care le vor ruina viața.

1 Aprilie – Ziua păcălelilor în presă

În ultimii ani, Ziua Păcălelilor a fost un prilej pentru presă şi site-urile internaționale să descrețească frunțile cititorilor îngrijorați de criza economică şi de problemele cu care se confruntă zilnic. Astfel, rețelele de socializare au încercat să își păcălească utilizatorii, anunțând introducerea unor noi servicii neverosimile, în timp ce unele site-uri au anunțat că își vor închide operațiunile.

Totodată, de-a lungul anilor, presa internațională a făcut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Între acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008).

În 1998: Burger King anunţa printr-o reclamă, publicată în USA Today, că a introdus în meniurile sale Whopper-ul pentru stângaci. Noul burger avea aceleași ingrediente, dar toate condimentele erau rotite cu 180 de grade, în beneficiul clienților stângaci. De atunci, se fac tot felul de farse cu diverse produse destinate stângacilor, dar anunțul Burger King a rămas de departe cea mai bună versiune a farsei.

Pe 1 aprilie în 1998, un ziar din Alabama a anunțat că parlamentul statului Alabama a hotărât să schimbe valoarea numărului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3.

În 1950, o televiziune olandeză a anunțat că Turnul din Pisa s-a prăbușit.

„Bill Gates a fost asasinat” era anunțul făcut de anumite pagini de internet din China şi Coreea.

Astronomul britanic Patrick Moore a anunțat la radio pe 1 aprilie 1976 că la ora 9.47 va avea loc un eveniment unic: planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând temporar o aliniere care ar putea contracara şi diminua gravitația Pământului.

Personalități născute pe 1 aprilie

1815: Otto von Bismarck, politician german, cancelar al Reichului în timpul împăratului Wilhelm I (d. 1898)

1881: Octavian Goga, poet, publicist și om politic român (d. 1938)

1929: Milan Kundera, scriitor ceh

1959: Helmuth Duckadam, fotbalist român

1978: Anamaria Marinca, actriță româncă

Păcăleli celebre făcute de-a lungul timpului

La 31 martie 1940, Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, a publicat un comunicat care anunţa că a doua zi va fi sfârșitul lumii.  Informația a fost preluată şi difuzata de un post de radio, care a precizat că apocalipsa va veni la 1 aprilie, la ora 15 fix.

Știrea preciza, nu e o păcăleală de 1 aprilie pentru că informația a fost confirmată şi de Wagner Schlesinger, directorul Planetarium-ului din oraș. Panica a luat sfârșit abia după ce astronomii au negat predicția, iar autorul farsei, ofițerul de presă al Institutului Franklin, William Castellini, a fost demis.

În 1952, doi adolescenți au predat unei secţii de poliţie din Londra un dosar găsit într-o stație de autobuz şi care aparent conținea schițele unui dispozitiv atomic.

Poliţia a intrat imediat în alertă şi a informat autorităţile, de la guvern la Camera Comunelor, despre posibila pierdere a unor secrete nucleare. A aflat şi presa care a pus pe jar publicul.

După ce schiţele au fost examinate de fizicieni, care au spus că nu înţeleg despre ce e vorba, misterul a fost rezolvat de un prieten al celor doi tineri care a dezvăluit că aşa zisul dispozitiv nuclear era de fapt … o maşinărie de făcut cârnaţi.

În 1957, BBC difuzează o ştire de trei minute în care se spune că la o fermă din Elveţia s-au obţinut recolte record de spaghetti şi arătau imagini cu tăieţei recoltaţi din copaci. Ştirea a fost atât de credibilă încât unii au cerut detalii legate de plantaţie şi de unde ar putea cumpăra puieţi.

Păcăleli de 1 aprilie:

  • Lipește-i prietenului tău pe spate o bandă anti-furt. În momentul în care va încerca să iasă din magazin o să declanșeze alarmă.
  • Pentru băieți: Spune-i prietenei tale că ești gravid. Încearcă să fii cât mai serios până la un anumit punct care îți convine.
  • Cumpără o pungă de chipsuri, de preferat una cât mai mare. Toarnă piper măcinat peste chipsuri încercând să agiți pungă în așa fel încât să nu verși conținutul. Mergi la colegii de clasă, serviciu etc și servește-i insistent. PS. Pentru a duce cu succes la capăt această farsă recomand să cumpărați cea mai scumpă pungă de chipsuri. Garantat nu vor refuza. Rezultatul? Se va consumă din ce în ce mai multă apă.
  • Învelește mașina unui prieten cu ziare sau hârtie igienică. Încearcă să faci asta în timpul zilei, chiar dacă vor fi trecători. Pariez că toți vor râde de ceea ce aveți de gând să faceți.
  • Pune-ți o colegă să îți sune prietenă și să se dea drept actuală prietenă.
  • În cazul în care te-ai gândit la o farsă mai dură, cum ar fi să spui unei persoane că cineva apropiat lui s-a îmbolnăvit, ai grijă să eviți persoanele în vârstă sau pe cele care au probleme cardiace.

Ziua Păcălelilor în lume

În Franța, unde Ziua Păcălelilor a fost marcată pentru prima dată în secolul al XVI-lea, cel care cade victima unei păcăleli este numit „poisson d’Avril” (peşte de aprilie). Acesta trebuie, conform tradiției, să poarte întreaga zi o hârtie prinsă cu un ac cu gămălie, pe spate. Hârtia trebuie ori să fie decupată în formă de peşte, ori să aibă un peşte desenat. Toate acestea din cauza faptului că în luna aprilie, potrivit astrologiei, soarele părăsește semnul zodiacal al „Peştilor”. Ziua Păcălelilor este sărbătorită în Franţa prin cadouri constând fie în felicitări cu peşti, fie în bomboane de ciocolată în formă de peşte.

Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei.

În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo”(cuc de aprilie), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.

În Spania, celor păcăliţi de 1 Aprilie li se atribuie epitetul de „nătărăi”.

Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, sau „Ziua bucuriei celor mici”, cărora le oferă în dar păpuşi.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” (ziua celor naivi). Aceeaşi sărbătoare este marcată şi în Belgia, unde însă se sărbătoreşte şi 1 aprilie.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate