Actualitate
1 Iunie, zi liberă pentru părinţi. Iniţiativa legislativă intră în dezbateri, la Senat. Motivarea parlamentarilor şi ce şi-ar dori copiii
Data de 1 Iunie, la care se sărbătorește Ziua copilului ar putea deveni nelucrătoare. Astfel, părinții ar putea avea mai mult timp de petrecut cu copiii, în familie. Proiectul de lege intră la dezbateri în cadrul Senatului.
Luni, un grup de copii au venit în vizită la Senat, pentru a susține propunerea. Aceștia au avut și câteva idei, un fel de propuneri de legi. Câteva dintre acestea: “să nu mai fie aşa multe teme”, “să se mărească alocaţia”, să fie mărit concediul minim, cu o săptămână, “să facem dans după ora de sport”, potrivit Digi24.
Parlamentarii care au iniţiat proiectul de lege susţin că este necesară găsirea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională:
”În societatea actuală, timpul a devenit o resursă critică, atât la birou, cât şi acasă. 24 de ore par să nu mai fie suficiente, iar găsirea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională este o provocare din ce în ce mai mare. Muncim peste program şi facem sacrificii pentru ca cei mici să aibă o viaţă mai bună. Dar de multe ori lipseşte ce e mai preţios pentru ei: prezenţa fizică a părinţilor lor. Să le oferim celor mici timp de calitate şi amintiri pentru o viaţă”, se arată în expunerea de motive.
Motivează că ”trăim într-o societate dominată de valori materiale”, iar ”de Ziua Copilului în majoritatea grădiniţelor şi şcolilor primare din România se organizează evenimente pentru a-i celebra pe cei mici, iar copiii evoluează în cadrul acestor spectacole”.
”Lipsa părinţilor din cadrul acestor evenimente are implicaţii psihologice negative în dezvoltarea copiilor. În afara dorinţei de a-i face mândri şi de a primi aprecierea părinţilor, copiii au nevoie de susţinere în cadrul evenimentelor unde performează, evenimente care au o încărcătură emoţională ridicată şi reprezintă o sursă de stres pentru ei”, explică semnatarii, arătând că nu toţi angajatorii au disponibilitatea de a acorda o zi de concediu părinţilor de 1 iunie.
ZILE LIBERE rămase în 2016:
– Rusaliile ortodoxe (duminică și luni, 19 și 20 iunie)
– Adormirea Maicii Domnului (luni, 15 august)
– Sfântul Andrei (miercuri, 30 noiembrie)
– Ziua Naţională a României (joi, 1 decembrie)
– Crăciunul sau Nașterea Domnului (duminică și luni, 25 și 26 decembrie)
Codul muncii prevede că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.
Unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică îşi menţin activitatea în aceste zile, în baza unor programe de lucru stabilite de Executiv.
Totodată, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.
În cazul angajatorilor care se ocupă, în centrele comerciale, cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în zilele de sărbătoare legală este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News