Actualitate
10 pacienți au raportat modificări de coagulare după vaccinare. Valeriu Gheorghiță: Niciun caz nu a fost confirmat medical
10 persoane vaccinate împotriva Covid-19 în România au raportat modificări de coagulare sau evenimente trombotice, potrivit președintelui CNCAV, Valeriu Gheorghiță . Aceste raportări au fost făcute în perioada 11-14 martie, după ce în spaţiul public au apărut informațiile potrivit cărora aceste fenomene ar fi legate de vaccinarea cu AstraZeneca.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a declarat astăzi că au fost raportate la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) din România, după vaccinarea anti-Covid, modificări de coagulare sau evenimente trombotice, însă niciunul dintre aceste cazuri nu este încă confirmat din punct de vedere medical.
„La ANMDM au fost raportate de pacienţi 10 modificări ca coagulare sau evenimente trombotice, tromboembolice, niciunul dintre ele nu este încă confirmat din punct de vedere medical şi investigat. Ne-am uitat peste aceste date chiar în cursul şedinţei. Pot să vă spun că există dubii foarte mari supra veridicităţii acelor date, dar ele necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical.
Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment tromboembolic. De asemenea, sunt alte două evenimente raportate şi pentru, de pildă, compania Pfizer. În ceea ce priveşte tipul loturilor, erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente”, a spus Valeriu Gheorghiță.
El a afirmat că majoritatea acestor reacţii au fost raportate în perioada 11-14 martie.
„Un lucru poate important de precizat este că majoritatea din aceste reacţii au fost raportate în perioada 11-14 martie, după ce a apărut acest semnal mai degrabă în spaţiul public. Evident că toate aceste tipuri de raportare sunt analizate cu maximă rigurozitate şi seriozitate şi în momentul în care vor fi finalizate toate detaliile cazurilor vom veni şi vom prezenta aceste date”, a mai arătat Gheorghiţă.
Medicul a mai precizat că studiile au arătat că există un caz de tromboză la un milion de vaccinări.
„O analiză făcută pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombotice, ceea ce înseamnă un caz la un milion de persoane vaccinate”, a spus dr. Valeriu Gheorghiță.
În ultimele 24 de ore, 33.000 de români au renunțat la programare, din totalul de 446.896 de programări pentru vaccinare cu AstraZeneca.
„Cu toate acestea, la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.387 de locuri libere din peste 100.000 câte erau la sfârșitul acestui weekend.
Ca atare, deși și-au anulat programarea un număr mare de persoane, în același timp, un număr mai mare de persoane și-a făcut programare în aceste centre. La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza 1 și aproximativ 419.000 pentru doza a doua de vaccin produs de AstraZeneca”, a mai spus dr. Gheorghiță.
România a decis continuarea vaccinării cu serul de la AstraZeneca, autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului și față de care Agenția și-a menținut același nivel de recomandare.
La această oră, atât Agenția Europeană a Medicamentului, cât și Organizația Mondială a Sănătății reevaluează toate datele raportate la nivel european privind vaccinul AstraZeneca iar joi se așteaptă o clarificare a tuturor informațiilor.
Surse: Agerpres, Mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News