Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

10 septembrie – Ziua mondială pentru prevenirea suicidului. Rata sinuciderilor a crescut cu 60% în ultimii 45 de ani

Publicat

Ziua mondială pentru prevenirea suicidului, marcată anual la 10 septembrie, oferă oamenilor din lumea întreagă posibilitatea de creştere a gradului de conştientizare cu privire la suicid şi la prevenirea acestuia.

Această zi este dedicată prevenirii suicidului şi a comportamentului suicidar, potrivit site-ului Asociaţiei Internaţionale pentru Prevenirea Suicidului, www.iasp.info.

În ultimii 45 de ani rata suicidului, la nivel mondial, a crescut cu aproximativ 60%, această fiind una din cele trei cauze principale de deces în rândul peroanelor cu vârstă cuprinsă între 15-44 ani. Totodată, tentativele de suicid sunt până la 20 de ori mai frecvente decât sinuciderea propriu zisă.

Tema din 2021 a Zilei mondiale pentru prevenirea suicidului – „Crearea speranţei prin acţiune” – este un prilej de rememorare a faptului că există o alternativă la sinucidere şi îşi propune să inspire încredere tuturor.

Este, totodată, un prilej de rememorare a faptului că acţiunile noastre, oricât de mari sau de mici ar fi, pot oferi speranţă celor care se luptă cu această problemă.

Prevenirea sinuciderii este adesea posibilă şi putem avea un rol cheie în acest sens.

Prin acţiune putem face diferenţa pentru persoane aflate în cele mai întunecate momente ale vieţii lor – fie ca membru al societăţii, ca şi copil, părinte, prieten, coleg sau vecin.

Potrivit Ministerului Sănătății peste 90% din toate cazurile de sinucidere sunt asociate cu tulburările mintale (în special depresia și consecințele cauzate de consumul de substanțe narcotice), deși suicidul este consecință unui complex de factori socio-culturali și are un risc mai mare de apariție în timpul perioadelor de criză socio-economică, familială sau individuală (de exemplu, pierderea unei persoane dragi, șomajul, probleme de onoare).

Suicidul în rândul adolescenților este un fenomen tragic și constituie a două cauza a mortalității tinerilor cu vîrste cuprinse între 15 și 19 ani. Această este una din problemele grave cu care se confruntă societatea în prezent.

Specialiștii determină un șir de factori, care pot duce la suicid:

 • factori familiali (relațiile conflictuale în familie, abuzuri în familie, familii dezbinate, divorțul părinților, moartea unei persoane apropiate;
 • performanțele scolare,
 • stresorii sociali (lipsa abilităților de comunicare, de exprimare emoțională, de a lega relații); 
 • factori individuali (emoționali, cognitivi, comportamentali, de sănătate) , copiii și adolescenții se simt presați de familie din cauza notelor la școală;

Comportamentul suicidar este un semnal de alarmă, dar identificarea copiilor cu risc suicidar este foarte dificilă. În baza studiilor au fost identificate câteva semne ale acestuia

1) decesul unui părinte sau a unei persoane apropiate a unui copil cu vârstă de pînă la 12 ani;

2) comunicarea defectuoasă în familie;

3) lipsa abilităților de rezolvare a problemelor;

4) perioadele de stres și lipsa abilităților pentru a le depăși.

Copiii ascund stările complicate în care sînt și este dificil de a depista problema.

Indicii care nu trebuie ignorate de către părinți, profesori, consilieri:

 • o tentativă anterioară de suicid (există riscul unei tentative repetate, inclusiv prin modalități mai puțin evidente, cum ar fi înfometarea sau consumul abuziv de substanțe),
 • amenințarea cu sinuciderea (mesajele sinistre trebuie luate în serios și analizate motivele acestora și în nici un caz nu este recomandată amenințarea copilului cu o pedeapsa pentru acele mesaje),
 • depresia (dificultatea în cazul acestei situații este că adulții nu recunosc simptomele unei depresii la copii datorită faptului că depresia este considerată o problema a adulților.

Indici ai unei stări depresive la copii sunt:

 • lipsa poftei de mâncare,
 • tulburări de somn – atât insomnii, cât și somn excesiv,
 • scăderea capacității de concentrare,
 • scăderea performanțelor școlare;
 • stări de apatie,
 • dezinteres pentru activitățile plăcute anterior;
 • autoblamare excesivă,
 • tristețe,
 • oboseală accentuată,
 • probleme comportamentale la școală.

Prezența acestor semne pe o perioada de minim două săptămâni trebuie să determine adultul să ceară ajutorul specialiștilor.

Trebuie să trezească vigilența părinților faptul dacă copiii vorbesc despre moarte sau manifestă interes față de moarte, se  izolează de prieteni și familie, au tulburări comportamentale, fac abuz de substanțe (alcool sau droguri), sunt marcați de suicidul sau moartea recentă a unei persoane apropiate.

Unul dintre obstacolele cele mai importante în prevenția suicidului este existența unor convingeri și atitudini eronate față de suicid, adulții considerind moartea la copii în general accidentală.

Atunci când se produce tentativă de suicid familia ascunde această din cauza stigmei sociale, astfel unul dintre obiectivele programelor de prevenire a suicidului la nivel comunitar este acceptarea acestuia că o problema reală a copiilor și adolescenților.

Prevenirea suicidului și a tentativelor suicidare necesită o atenție sporită atât din partea comunității medicale, cît și a întregii societăți.

Astfel, în problema prevenirii suicidului, atât în rândul adulților, dar în special la copii și adolescenți, este nevoie de o abordare multisectoriala și implicarea tuturor membrilor societății.

Cu toţii putem juca un rol în sprijinirea celor care se confruntă cu o criză suicidară sau a celor îndoliaţi de o sinucidere, se menţionează pe site-ul https://www.iasp.info/.

Unul din 100 de decese la nivel mondial este rezultatul sinuciderii. Este o problemă care poate să ne afecteze pe fiecare dintre noi. Fiecare sinucidere este devastatoare şi are un impact profund asupra celor din jur.

Cu toate acestea, prin creşterea gradului de conştientizare, reducerea stigmatizării în jurul sinuciderii şi prin încurajarea acţiunilor de informare, putem reduce cazurile de sinucidere în întreaga lume.

Gândurile sinucigaşe sunt complexe. Factorii şi cauzele care duc la sinucidere sunt complexe şi multe. Nu există o abordare unică care să funcţioneze pentru toată lumea.

Ceea ce se ştie este că există anumiţi factori şi evenimente din viaţă care pot face pe cineva mai vulnerabil la sinucidere, iar condiţii de sănătate mintală cum ar fi anxietatea şi depresia pot fi de asemenea factori contributori.

Pandemia influențează creșterea suicidului

Pandemia COVID-19 a contribuit la creşterea sentimentelor de izolare şi vulnerabilitate. Creând speranţă prin acţiune putem arăta persoanelor care se confruntă cu gânduri suicidare că există speranţă, că ne pasă şi că vrem să le sprijinim, mai menţionează sursa citată.

Mulţi dintre cei care au avut tentative de suicid mărturisesc că în momentele de disperare, când nu mai vedeau altă soluţie decât aceea de a-şi lua viaţa, ar fi avut nevoie de implicarea unui apropiat, ar fi avut nevoie ca cineva să le vadă suferinţa şi să-şi ofere sprijinul.

De multe ori, însă, nici măcar nu au fost întrebaţi dacă au vreo problemă sau dacă ar avea nevoie de ajutor.

Tocmai de aceea, pentru că au trecut prin astfel de stări, aceste persoane îşi oferă astăzi sprijinul, desfăşurând, totodată, activităţi de prevenire a suicidului.

AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Câciu: ”Eventualele creșteri de impozite” nu vor afecta persoanele cu venituri mici. Ce spune despre creșterea salariului minim

Publicat

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat după ședința de Guvern că ”eventualele creșteri de impozite” nu vor afecta persoanele cu venituri mici. 

„Ordonanța care modifică Codul Fiscal este în dezbatere la Senat. Înțeleg că senatori PNL și PSD au depus un amendament. Acolo sunt și pozițiile asociațiilor orașelor.

Parlamentul va trece la dezbatere și avizare amendament. Amendamentul are în vedere o actualizare a grilei de raportare a impozitelor cu inflația.

Nu e necesar să crească impozitele. Autoritățile locale au o marjă de stabilire între 0,8 și 2%. Pot crește impozitele pentru că este vorba de veniturile autorităților locale. Eventuale creșteri de impozite nu vor fi pentru persoanele cu venituri mici”, a spus Ministrul Finanțelor, citat de Antena3.

Adrian Câciu a mai spus 200 de lei din creșterea salariului minim la 3.000 (de la 2.550 de lei cât este brutul acum) ”va rămâne neimpozabilă”.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Prețul lemnului a fost plafonat la 400 de lei pe metrul cub. De ce s-a renunțat la proiectul inițial, care prevedea altă sumă

Publicat

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonarea la 400 lei a preţului pe metrul cub de lemn de foc, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

„Astăzi am aprobat această ordonanţă de urgenţă prin care preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, respectiv la brichete de lemn se stabileşte un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete (…) este maxim 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus”, a afirmat ministrul, după şedinţa Executivului.

El a precizat că această măsură vine în sprijinul cetăţenilor care sunt afectaţi de creşterile de preţuri pe plan naţional, generate de situaţia internaţională de pe piaţa de profil şi de războiul din Ucraina.

„Creşteri similare se constată pe toate pieţele europene, ne influenţează în mod negativ şi războiul, pentru că am avut cantităţi uriaşe de lemn importate din Ucraina şi această incertitudine a afectat inclusiv piaţa naţională şi este nevoie de un asemenea demers în susţinerea cetăţenilor care pentru sezonul de iarnă folosesc lemnul ca resursă în gospodărie”, a menţionat ministrul.

Prețul plafonat este prețul final pentru consumator

Potrivit acestuia, preţul plafonat este preţul final la consumator şi se referă la toţi comercianţii, toţi agenţii economici, toate persoanele fizice care vând lemn de foc, potrivit Agerpres.

„Este preţul final, se referă la toţi cei care vând lemn de foc. Nu există în momentul de faţă o propunere de compensare, este doar plafonarea preţului”, a subliniat Tanczos Barna.

Ministrul a adăugat că prevederile ordonanţei intră în vigoare în 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Sunt prevăzute sancţiuni pentru agenţii economici care nu respectă actul normativ şi vând lemnul de foc la un preţ mai mare.

Întrebat despre faptul că în proiectul iniţial prevedea plafonarea preţului la 500 lei, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a explicat că modificarea s-a făcut la solicitarea prim-ministrului.

„Este solicitarea premierului României şi ca atare această modificare a fost prinsă în actul normativ”, a afirmat Cărbunaru.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Modificare COD RUTIER: reducerea perioadei de suspendare a permisului, condiționată de plata amenzii. Lege la Parlament

Publicat

politist trafic

Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere ar putea fi condiționată de plata amenzii. Un proiect de lege pentru completarea Codului Rutier este în dezbateri la Senat.

Inițiatorii propun completarea articolului 104 din Codul Rutier cu condiția de prezentare a dovezii achitării amenzii aplicate pentru contravenția ce a determinat suspendarea dreptului de a conduce.

În OUG 195/2002 (Codul Rutier), aflată în vigoare, articolul 104 prevede:

Articolul 104 din OUG 195/2002

(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:

 • a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
 • b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.

Cum este motivată propunerea

Inițiatorii motivează propunerea prin gravitatea faptelor ce duc la aplicarea de sancțiuni rutiere, fac referire la faptul că gradul de încasare al amenzilor este redus (chiar dacă suma poate fi plătită la jumătate din cuantum, în 15 zile) și că trebuie pus accentul pe prevenție.

Prin urmare, propun ”condiționarea reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, și de prezentarea chitanței ce face dovada achitării amenzii contravenționale aplicate, ca urmare a săvârșirii contravenției pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce”.

În expunerea de motive se precizează că ”neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a excercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii.

Prin urmare, reglementarea acestei măsuri contribuie la conștientizarea în rândul titularilor de premise de conducere a pericolului la care se expun prin încălcarea regulilor rutiere, precum și la creșterea procentului de colectare a amenzilor contravenționale.

Mai mult decât atât, prezenta propunere legislativă are, totodată, un rol preventive, titularul permisului de conducere având o motivație mai mare în respectarea prevederilor Codului rutier, având în vedere că, pentru reducerea perioadei de suspendare, va fi constrains să achite amenda contravențională pentru a putea susține examenul”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Au condus mașini fără să dețină permis. Doi bărbați, din Alba Iulia și Sebeș, cercetați penal

Publicat

masina-politia

Doi bărbați, unul din Alba Iulia, celălalt din Sebeș, s-au ales cu dosare penale pentru conducere fără permis. Unul dintre ei era și băut.

Potrivit IPJ Alba, în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 1.40, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Eleșteului din municipiu, fără să posede permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,05 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Marți, în jurul orei 18.50, polițiștii rutieri din Sebeș au depistat un bărbat de 35 de ani, din Sebeș, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Parcul Arini din municipiu, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de cei doi, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax