Connect with us
Advertisement

Eveniment

11 noiembrie – Ziua Veteranilor din teatrele de operații: România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în afara țării

Publicat

La 11 noiembrie 2024 este celebrată Ziua Veteranilor, amintind public de încheierea Primului Război Mondial. În data de 11 noiembrie 1918, la ora 11.00, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, în Pădurea de la Compiegne, de Puterile Aliate cu Germania. Se punea capăt, asftel, primei conflagraţii mondiale.

Ministerul Apărării Naţionale organizează luni, 11 noiembrie, cu prilejul Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii, ceremonii militare şi religioase în Bucureşti şi în garnizoanele în care există unităţi militare care au executat misiuni în teatre de operaţii.

Din 2014, în România Ziua Veternanilor este marcată în data de 11 noiembrie. Această zi este marcată în acord cu prevederile Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

În completarea Articolului 6 a fost introdus un nou articol, care prevede că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, la data de 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.

Omagiu pentru recunoaşterea sacrificiului militarilor în misiuni internaționale

În perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

Semnificaţia acestei zile face trimitere şi la momentul 11 noiembrie 2003, când a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în zona localităţii Spin Puldac, în apropierea graniţei Afganistanului cu Pakistanul.

Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, în timp ce Mihail-Anton Samuilă a murit, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie din Bagram.

Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război. Această zi este celebrată în chip simbolic şi sub forma unui omagiu pentru recunoaşterea sacrificiului militarilor în misiuni desfăşurate în afara graniţelor naţionale.

Ziua veteranilor, marcată în numeroase state de pe mapamond

Ziua veteranilor este marcată în numeroase state de pe mapamond prin diferite manifestări de omagiere a victimelor Primului Război Mondial.

Preşedintele american Woodrow Wilson a proclamat, pentru prima dată, Ziua Armistiţiului la 11 noiembrie 1919, motivând: „trebuie marcată cu mândrie solemnă pentru eroismul celor care au murit în slujba ţării şi cu recunoştinţă pentru victorie”, potrivit www.loc.gov.

Potrivit Agerpres, marcarea acestei zile a inclus, iniţial, parade şi reuniuni, precum şi păstrarea de minute de reculegere la ora 11.00 a.m.

Între cele două conflagraţii mondiale, ziua a fost marcată, în Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa, drept Ziua Armistiţiului, iar în perioada postbelică a fost recunoscută ca zi de omagiu adus tuturor veteranilor de război implicaţi în cele două conflicte mondiale.

Ziua veteranilor de război va fi celebrată și la Alba Iulia

Ziua veteranilor de război va fi celebrată la Alba Iulia, luni, 11 noiembrie. La Cimitirul Eroilor, va fi organiat ceremonial cu depuneri de coroane.

Manifestările se vor desfășura în 11 noiembrie, după următorul program:

  • 12.00 Intonarea Imnului Național al României
  • 12.03 Dezvelirea troiței ridicate în cinstea veteranilor din teatrele de operații
  • 12.20 Oficierea serviciului religios de sfințire a troiței și de pomenire a eroilor
  • 12.20 Alocuțiune privind semnificația evenimentului
  • 12.30 Depunere de coroane, jerbe de flori, păstrarea unui moment de reculegere

Ziua Veteranilor la Alba Iulia: instituțiile care și-au anunțat participarea

  • Instituţia Prefectului Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia
  • Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Arhiepiscopia Romano – Catolică, alte culte religioase
  • Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia
  • Asociația Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria” Filiala Alba
  • Asociația Națională a Veteranilor de Război Ferdinand I Filiala Alba, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Filiala ”Alba Gemina”
  • Asociația  Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din M.A.I. Filiala ”Avram Iancu” Alba, Asociația Revoluționarilor” Decembrie 1989” Alba Iulia
  • Consiliul Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice Alba
  • Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba Iulia
  • Servicii și instituții publice din județul Alba,
  • partide politice

Titlul de ”veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie a anului 1902. Atunci regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor, Înaltul Decret prin care s-a instituit acest titlu, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență (1877-1878).

Astfel, participanților la Războiul de Independență li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent și diferite înlesniri, în semn de recunoaștere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement