Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

11 octombrie, Ziua Școlii Ardelene. 268 de ani de la deschiderea primelor şcoli cu predare în limba română din Transilvania

Publicat

Pe 11 octombrie, este Ziua Școlii Ardelene, eveniment care marchează inaugurarea primelor şcoli cu predare în limba română din Transilvania, la 11 octombrie 1754. Manifestarea are caracter naţional din 2014, fiind instituită prin Legea nr.93.

La 11 octombrie 1754, Petru Pavel Aron, episcopul greco-catolic al Bisericii Române Unite cu Roma, a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor, numite de el „fântânile darurilor”.

Școala Ardeleană, o mişcare a intelectualităţii din Transilvania

Şcoala Ardeleană a constituit primul nucleu iluminist din cultura română, o mişcare a intelectualităţii din Transilvania de la sfârşitul secolului XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, favorizată şi de unirea mitropoliei românilor ardeleni cu Biserica Romano-Catolică, în urma căreia a luat naştere Biserica Română Unită cu Roma.

Mişcarea, care susţinea emanciparea oamenilor prin educaţie şi cultură, era îndrumată, politic şi cultural, de operele istorice şi filologice ale lui Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Şincai (1754-1816), Petru Maior (1756-1821) şi Ion Budai-Deleanu (1760-1820), minţi strălucite, erudiţi, savanţi de talie europeană, poligloţi, toţi cu studii teologice, filosofice şi de drept canonic la Roma şi Viena, notează https://www.rador.ro/.

Memoriul „Supplex libellus valachorum Transsilvaniae”

Cel mai important document al Şcolii Ardelene, memoriul „Supplex libellus valachorum Transsilvaniae” (1791, 1792), a fost trimis împăratului Leopold al II-lea, prin care se cerea recunoaşterea românilor din Transilvania ca naţiune egală în drepturi cu celelalte ce intrau în componenţa Imperiului Habsburgic. Principalele centre culturale în care s-au manifestat reprezentanţii Şcolii Ardelene au fost la Blaj, Oradea, Lugoj, Beiuş, Orăştie şi Năsăud.

Şcoala Ardeleană a marcat profund procesul de modernizare a societăţii româneşti, stimulând gândirea istorică şi lingvistică, şi contribuind la formarea conştiinţei de unitate naţională a românilor.

Rol important în stimularea studiului istoriei şi limbii române

Din punct de vedere cultural, Şcoala Ardeleană a avut un rol important în stimularea studiului istoriei şi limbii române, a dezvoltării ştiinţelor naturii şi învăţământului, având meritul de a fi pus bazele cercetării ştiinţifice, a etnogenezei şi a istoriei românilor şi a limbii române, creând un climat favorabil dezvoltării literaturii şi a artelor.

Influenţa Şcolii Ardelene a fost resimţită de cercurile culturale din Moldova şi Muntenia pe întreaga durată a veacului al XIX-lea, stimulând cercetarea istoriei şi promovarea limbii române şi contribuind la consolidarea conştiinţei unităţii naţionale, potrivit Agerpres.

Ziua Școlii Ardelene, sărbătorită la Blaj. PROGRAM

Ziua Școlii Ardelene este sărbătorită marți, 11 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Sunt organizate expoziții, lansări și prezentări de carte, conferință susținută de istoricul Vasile Pușcaș și recital Veta Biriș.

Rolul fundamental al Școlii Ardelene, al acestei mișcări de emancipare politico-socială este recunoscut, prin lege, la nivel național. Ziua Școlii Ardelene amintește de data la care, în anul 1754, Petru Pavel Aaron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor școli sistematice și moderne din istoria românilor. Ea este sărbătorită anual la 11 octombrie, fiind instituită prin Legea nr. 93/2014.

În orașul școlilor, la Blaj, marți de la ora 16.00 vor avea loc depuneri de flori la sediul primei școli cu predare în limba română din țară.

Programul evenimentului va continua la ora 17.00, la Palatul Cultural din Blaj, cu:

  • mesaje instituționale: PS Cristian Dumitru Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba, Gheorghe Valentin Rotar, primarul Municipiului Blaj, Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba și reprezentanți ai despărțămintelor ASTRA din zona Blajului.
  • Școala Ardeleană – expoziție de carte veche realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia
  • Școlile Blajului – expoziție realizată în parteneriat cu Biblioteca Municipală „Școala Ardeleană” Blaj
  • prezentări de carte ale editurii Școala Ardeleană
  • conferința Școala Ardeleană, din istorie în actualitate, susținută de Vasile Pușcaș, istoric și membru corespondent al Academiei Române
  • recital de muzică populară și patriotică Veta Biriș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax