Connect with us
Advertisement

Eveniment

18 februarie: Moşii de iarnă 2023. Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morţilor. Ce se dă de pomană și ce este interzis să faci

lumanari

Publicat

18 februarie, Moșii de iarnă 2023: Înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui este Sâmbăta Morților, potrivit tradiției creștine. În acest moment, ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomeni.

Sărbătoarea populară a Moşilor de Iarnă precede Lăsata Secului şi este dedicată morţilor, moşilor şi strămoşilor noştri, o încununare a preparatelor tradiţionale româneşti pentru cinstirea celor dragi: plăcinte, covrigi, colaci cu mere şi nuci, mâncare gătită, piftii, sarmale şi altele.

Tradiția ne spune că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. Pe lângă colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei răposate. Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori. Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.

Potrivit calendar ortodox, sunt trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”. Este dedicată această zi din săptămână pomenirii morților, întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.

De Moşii de iarnă 2023, în bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. De asemenea, de acest moment din calendarul ortodox sunt legate o serie de tradiții și obiceiuri.

Moșii de iarnă 2023: semnifiicații

În 2023, sărbătoarea de Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor este în 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.

Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam.

Tocmai de aceea, în această zi de sărbătoare trebuie să ne amintim de părinţi, bunici, străbunici şi de cei dinaintea lor, pe care nimeni nu îi mai poate pomeni.

Moșii de iarnă 2023: obiceiuri religioase și populare

Pe 18 februarie, creștinii vor merge la Biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

La slujba din Sâmbăta Morților (moșii de iarnă), preoții săvârșesc Sfânta Liturghie. Se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

De moșii de iarnă, la slujbă se aduc pentru sfințire pachete și colivă, vin și prescuri. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor prezenți la slujbă.

Creștinii pot împărți și vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei decedate.

În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți.

În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.

Moşii de iarnă 2023: Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi

De sărbătoarea Moşii de iarnă, pe 18 februarie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Moșii de iarnă 2023:  Tradiții

În Transilvania, se oferă de pomană inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită “pupi” (chec de mere).

Pomana trebuie împărțită în primul rând persoanelor sărmane, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor sau vecinilor.

În unele zone, după slujba de pomenire de la biserică, creștinul merge alături de preot la mormântul celui drag care a decedat, iar acolo, preotul săvârșește o slujbă mică, în care mormântul este stropit cu vin.

Preparatele aduse de rudele celor adormiţi în Sâmbăta Morţilor bucate spre a fi sfinţite sunt numite jertfe nevăzute.

Pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de moşii de iarnă 2023 trebuie pregătite în casă, la care ar trebui să se pună şi câte o lumânare, dar şi un prosop.

Pe lângă toate acestea, rudele pregătesc şi un pomelnic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.

Totodată, în ziua de moşii de iarnă, pe 18 februarie, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi.

Tot pe 18 februarie, de Moşii de iarnă se dă de pomană şi piftie. Sâmbăta Morţilor de iarnă sau Moşii de iarnă se mai numesc şi Moşii de piftie sau Sâmbăta piftiilor.

Potrivit tradiţiei populare, piftiile respective trebuie consumate în ziua de Moşii de iarnă, pe 18 februarie. Dacă nu se mănâncă, a doua zi trebuie să le arunci, altfel vor veni friguri în timpul verii.

După Sâmbăta Morților, Moșii de iarnă, urmează Duminica înfricoșatei judecăți și lăsatul secului de carne, înainte de intrarea în Postul Paștelui.

Moșii de iarnă 2023: Nu se spală și nu se aruncă gunoiul

În tradiția populară există credinţa că  în această zi sufletele morţilor coboară pe pământ, de aceea se dă de pomană mâncare gătită. Aşa cum la Moşii de vară s-au păstrat din bătrâni o serie de superstiţii pentru liniştea răposaţilor, şi la cei de iarnă se respectă datinile populare. În această perioadă nu se circulă noaptea, pentru că sufletele morţilor colindă neîncetat.

Cel mai periculos este să mergi în noaptea din ajun şi de Mosi, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la Cer.

Tot de Moşi, gospodinele nu dau cu mătura ca să nu ridice praful în  ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul ca să nu ajungă în mâncarea morţilor.

La Moşii de iarnă, în sâmbăta dinaintea Înfricoșatei Judecăți, tradiţia populară spune că nu e bine să lucrezi pentru că rişti să înnebuneşti sau să tremuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement