Eveniment
20 iulie: Sfântul Ilie. Tradiții și superstiții: Ce să nu faci în această zi
20 iulie: Sfântul Ilie. Tradiții și superstiții: Ce să nu faci în această zi și cui trebuie să spui ”La mulți ani”, de ziua numelui.
În această zi, peste 140.000 de români îşi sărbătoresc onomastica. Nu uitați, tot în această zi se mai trimit urări și mesaje fetelor și femeilor care poartă numele de Margareta.
MESAJE, URĂRI și SMS-uri de Sfântul Ilie. Un gând frumos celor care își sărbătoresc ziua numelui
Sărbătoarea este foarte importantă în tradiția ortodoxă. Este unul dintre sfinții care, potrivit acesteia, nu a murit ci a fost luat de Dumnezeu și ridicat la cer.
20 iulie: Cine a fost Sfântul Ilie
Sfântul Ilie, cunoscut și ca Ilie Tesviteanul, este un profet important în tradițiile iudaică, creștină și islamică.
El a trăit în secolul al IX-lea î.Hr. în Regatul Israelului de Nord și este venerat în special în tradiția creștină, mai ales în cea ortodoxă.
Viața și Faptele Sfântului Ilie
Sfântul Ilie s-a născut în Tesva, în Galaad (de unde și numele său, Ilie Tesviteanul).
A trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea lui Ahab, regele iudeilor (c. 874-853 î.Hr.).
A activat în timpul domniei regelui Ahab și a reginei Izabela, care au introdus cultul zeului Baal în Israel, provocând mânia lui Dumnezeu.
Ilie a fost cunoscut pentru curajul său de a confrunta regalitatea și preoții lui Baal.
Regele a ridicat temple păgâne și i-a favorizat pe slujitorii lui Baal.
S-a ridicat atunci, la chemarea Domnului, Sfântul Ilie Prorocul care, venind la curtea regelui, îl mustra, prin cuvinte aspre, pentru rătăcirea lui.
Vezi și MESAJE de Sfântul Ilie 2023. Felicitări pentru prieteni, familie şi cunoscuţi, de ziua numelui. Urări cu tâlc
Dar văzând că nu poate aduce pe rege la calea cea dreaptă a credinţei strămoşeşti, l-a vestit că se va abate asupra ţării o foamete mare, care va ţine trei ani şi jumătate, ca pedeapsă pentru lepădarea lui de credinţă.
Pentru aceasta, regele căuta să-l omoare. Prorocul Domnului s-a ascuns în Valea pârâului Chedron, unde mânia regelui nu-l mai putea ajunge.
Sfântul Ilie: Dumnezeul lui este cel adevărat
După trei ani şi jumătate însă, Sfântul Proroc s-a întors la curtea regelui Ahab.
Cu jertfa adusă pe muntele Carmel, jertfă asupra căreia Dumnezeu a trimis foc din cer, Sfântul Ilie a dovedit că străvechea credinţă, pe care o mărturisea și o apăra el, era credinţa cea adevărată!
Poporul, văzând minunea Prorocului, a strigat:
„Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevărat!” (3 Regi 18, 39) şi, prinzând pe slujitorii cei mincinoşi ai lui Baal, i-a ucis, ca să nu mai înşele poporul.
Foametea a încetat printr-o ploaie binecuvântată trimisă de Dumnezeu la rugăciunea Sfântului.
Prorocul Ilie a săvârşit şi alte fapte minunate: a înviat pe fiul văduvei din Sarepta Sidonului, a despărţit apa Iordanului şi a vorbit cu Dumnezeu pe muntele Horeb, Dumnezeu arătându-i-se „în vânt subţire” (3 Regi 19, 12).
Prin vrerea lui Dumnezeu, Prorocul Ilie a fost ridicat la ceruri într-un car de foc, netrecând prin moarte.
Potrivit basilica,ro, Prorocul Ilie s-a arătat, împreună cu Prorocul Moise, la Schimbarea la Faţă a Domnului Iisus Hristos, pe muntele Tabor.
Sfânta Scriptură şi Tradiţia Bisericii ne spun că Sfântul Ilie va reveni pe pământ, la sfârşitul veacurilor, ca înainte-mergător al celei de a doua veniri a lui Hristos, mustrând pe Antihrist şi fiind omorât de către el, după care va fi înviat de Mântuitorul, Mielul cel biruitor.
20 iulie: Sfântul Ilie și legătura cu ploaia
Sfântul Ilie a prezis o secetă severă ca pedeapsă divină pentru idolatrie, care a durat trei ani și jumătate, așa cum ați citit mai sus.
La rugăciunea sa însă, Dumnezeu a trimis ploaie. De aici se spune că de Sfântul Ilie plouă întotdeauna.
Sfântul Ilie nu a murit, ci a fost ridicat la cer într-un car de foc, potrivit Bibliei (2 Regi 2:11). Acest eveniment simbolizează sfințenia și favorul său în fața lui Dumnezeu.
Sfântul Ilie este prăznuit pe 20 iulie. Este considerat protectorul recoltelor și apărător împotriva furtunilor și fulgerelor.
În tradiția populară românească, Sfântul Ilie este adesea invocat pentru a aduce ploaie și a proteja împotriva secetei.
Sfântul Ilie este o figură esențială în istoria biblică, respectat pentru credința sa neclintită și pentru rolul său ca apărător al credinței monoteiste.
El este un exemplu de curaj și dedicare față de Dumnezeu, influențând tradițiile și credințele multor generații.
20 iulie: Sfântul Ilie – tradiții și superstiții în această zi de sărbătoare
Cele mai numeroase tradiții practicate de sărbătoarea Sfântului Ilie se regăsesc în mediul păstoresc.
Se spune că în ajunul acestei zile fetele se duceau noaptea pe ogoarele în care era semănată cânepa și se tăvăleau prin acesta, apoi dacă în acea noapte visau cânepa verde era semn că se vor mărita cu tineri frumoși, iar dacă visau cânepa uscată se zicea că se vor mărita cu bărbați bătrâni.
În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac și plantele ce se foloseau pentru vrăji și farmece. Femeile duceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, după care îl puneau pe foc și cenușa rezultată o întrebuințau în scopuri terapeutice.
Consumul merelor era oprit până pe 20 iulie, și, de asemenea, nu era voie ca acestea să se bată cap în cap pentru a nu bate grindina. Femeile duc mere la biserică în această zi pentru a fi sfințite.
Tot de Sfântul Ilie, românii își amintesc și de sufletele morților și dau de pomană mere. De asemenea, apicultorii recoltau mierea de albine, această operație se realiza doar de către bărbați, femeile neavând voie să intre în stupină.
Ziua Sfântului Ilie – mijlocul verii pastorale
Tot acum se marchează miezul verii pastorale, data la care ciobanii coboară în sate.
De această sărbătoare creștină se obișnuia să se organizeze târguri, iarmaroace și bâlciuri, care reprezentau un bun prilej pentru tineri de a se cunoaște și în care atmosfera era însuflețită de muzică.
Sfântul Proroc Ilie a fost ridicat la Cer pe o căruță de foc trasă de cai. Oamenii spun că atunci când se întâmplă fenomene meteorologice extreme, Ilie traversează cerul cu căruța lui de foc.
Biserica îl cunoaște sub numele de Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.
Superstiții de Sfântul Ilie: Ce nu trebuie să faci
- nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană
- oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere, se duc berbecii la berbecar
- dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile
- se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete
- vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece
- oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu
- dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă
- fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News