Connect with us
Publicitate

Actualitate

23 aprilie: Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor. Idei și sfaturi pentru această zi

Publicat

Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în 1995.

23 aprilie marchează  și trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915).

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”, astfel că în România, începând cu 2005, în ziua de 23 aprilie se sărbătorește și Ziua Bibliotecarului, concomitent cu Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor.

12 idei despre ce ai putea face de Ziua Internațională a Cărții

Ai 12 idei practice cu privire la ce ai putea face de Ziua Internațională a Cărții. Nu trebuie să te oprești la toate și nici măcar la două dintre ele. Una este suficientă. Dar nu lăsa să treacă ziua fără să o fi dus la îndeplinire, potrivit respiro.ro.

  • Fă-ți planurile pentru această zi de weekend astfel încât să ai puțin timp dedicat și cititului
  • Chiar dacă vremea se arată încă neprietenoasă, ai putea programa pentru ziua de azi o vizită la o librărie
  • Poți petrece o parte a zilei făcând ordine în propria bibliotecă
  • Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți face este să dăruiești, iar unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poți dărui este o carte. Cu atât mai mult cu cât urmează Sărbătoarea Paș
  • Dacă rețeaua Facebook te ispitește prea tare, folosește ocazia pentru a le spune prietenilor tăi că este Ziua Internațională a Cărții și pentru a le sugera 7 autori pe care ar trebui să îi citească sau 7 cărți pe care n-ar trebui să le rateze.
  • Vizitează paginile web ale editurilor tale preferate și vezi noutățile editoriale. Fă-ți o listă de 5 cărți pe care ai vrea să le citești în săptămânile următoare, apoi caută într-o librărie online una dintre ele și comand-o.
  • Stabilește o întâlnire cu câțiva prieteni. Poate fi într-un parc, dacă soarele își va scoate nasul dintre nori, sau poate fi într-o ceainărie.
  • Spune-le de la început că va fi o întâlnire dedicată cărților. Provoacă-i chiar să aducă fiecare câte o carte. Folosiți timpul petrecut împreună pentru a discuta despre ce ați citit în ultimul timp sau despre autorii voștri preferați.
  • Sunt unele persoane care au început de mai multe ori să citească o carte anume și care, din diverse motive sau cauze, n-au reușit niciodată să o termine. Dacă și tu ai o carte care te „bântuie” în felul acesta, dă-i cărții respective o nouă șansă. Scoate-o din raft și începe să o citești, cu hotărârea de a o duce la capăt.
  • Pune-ți la poza de profil de pe Facebook, doar pentru această zi, o copertă de carte, explică-le prietenilor de ce este ziua de azi specială și spune-le ce carte ți-ai propus să citești.
  • Moderează pe Facebook o discuție despre cărți și scriitori. Pune întrebări, răspunde la întrebările altora. Încearcă să aduni oamenii în jurul cărții.
  • Donează o carte!

sursa foto: pixabay.com, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate