Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

25 februarie: Duminica Vameșului și a Fariseului. Pilda biblică a smereniei, în contrast cu mândria și lipsa de compasiune

Publicat

25 februarie: Duminica Vameșului și a Fariseului este ziua în care creștinii ortodocși încep pregătirea pentru Sfânta Sărbătoare a Învierii. 

Legenda biblică a Vameșului și a Fariseului este relatată în Evanghelia după Luca, capitolul 18, versetele 9-14.

Un fariseu și un vameș s-au dus amândoi la Templu să se roage lui Dumnezeu.

Fariseul, care se considera drept și îndreptățit, s-a rugat astfel: „Dumnezeule, îți mulțumesc că nu sunt ca ceilalți oameni: hoți, nedrepți, adulteri, sau ca acest vameș. Postesc de două ori pe săptămână și dau zeciuială din tot ce câștig.”

În schimb, vameșul, conștient de păcatele sale și smerit înaintea lui Dumnezeu, nu îndrăznea să ridice ochii spre cer și își bătea pieptul, spunând: „Dumnezeule, fie-Ți milă de mine, păcătosul!”

Citește și: Calendar Ortodox luna februarie 2024. Toate sărbătorile din luna lui Făurar. De ce i se spune Luna Lupilor

25 februarie: Duminica Vameșului și a Fariseului: În concluzie, vameșul a plecat acasă iertat, în timp ce fariseul, deși își mărturisise „dreptatea”, nu a fost plăcut lui Dumnezeu, deoarece inima sa era plină de mândrie și dispreț față de alții.

Astfel, legenda biblică a Vameșului și a Fariseului subliniază importanța smereniei și umilinței înaintea lui Dumnezeu, în contrast cu inima mândră și lipsită de compasiune.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax