Actualitate
5 august – Ziua Internațională a Berii: România se află pe locul 7 la producţie şi pe locul 8 la consum
În prima zi de vineri a lunii august a fiecărui an se sărbătorește Ziua Internațională a Berii. În 2022, aceasta este marcată la data de 5 august.
Ideea unei astfel de zile i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, a convins în anul 2007 patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua de 5 august drept zi a berii, potrivit www.internationalbeerday.com.
Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial.
Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.
Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce susţineau celebrarea Zilei internaţionale a berii.
Iniţiativa a convins numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale, astfel încât ziua a fost rapid popularizată. În 2011, au fost organizate 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume.
Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie în plus prietenilor şi cunoscuţilor de a se strânge şi a petrece timp împreună, la o bere.
Nu este o întâmplare că ziua dedicată acestei băuturi are loc în luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc să se răcorească cu băutura din malţ şi flori de hamei.
Totodată, Ziua internaţională a berii este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere.
În 2021, cu prilejul Zilei internaţionale a berii, Asociaţia Berarii României a lansat campania de prevenire a consumului de alcool în rândul şoferilor intitulată „0% ALCOOL. 100% VOLAN.”.
Iniţiativa a avut ca scop conştientizarea şoferilor, a pasagerilor şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier cu privire la consecinţele negative ale conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi, prin aceasta, reducerea numărului de accidente. Campania s-a derulat în parteneriat cu Poliţia Română.
În primele şase luni ale anului 2021, din cauza conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, s-au produs 87 de accidente rutiere grave, în urma cărora 24 de persoane au decedat, iar alte 71 au fost rănite grav, potrivit comunicatului de presă remis AGERPRES de către Asociaţia Berarii României.
Piața berii din România în scădere în 2022
La 4 iulie 2022, Asociaţia Berarii României, citând Raportul Europe Economics despre impactul COVID-19 asupra industriei berii, a arătat că piaţa berii din România a înregistrat o scădere cu 10% în primele patru luni din 2022, în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior, pe fondul efectelor pandemiei COVID-19, a războiului din Ucraina, dar şi al creşterii preţurilor.
Susţinut de măsuri guvernamentale potrivite, sectorul berii reprezintă un factor esenţial în impulsionarea redresării economice. Astfel, producătorii de bere din Europa pot contribui la redresarea economică în urma pandemiei COVID-19, dacă autorităţile adoptă măsurile potrivite pentru a sprijini sectorul, conform Asociaţiei Berarii Europei.
Publicat la 29 iunie 2022, Raportul Europe Economics dezvăluie că, deşi în 2021 au existat perioade de redresare, sectorul berii a înregistrat doar creşteri moderate ale vânzărilor, deoarece sectorul ospitalităţii nu a reuşit să revină la nivelurile de dinainte de pandemie. Condiţiile stricte în care sectorul Horeca a fost redeschis, restricţiile de călătorie, precum şi regulile în continuă schimbare, toate au contribuit la reducerea veniturilor pentru sectorul ospitalităţii şi, implicit, al berii.
Raportul realizat de Europe Economics arată că vânzările de bere din 2021 în baruri şi restaurante au ajuns cu 42 milioane de hl sub nivelul din 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 35%.
Berea s-a scumpit de la 1 august. Guvernul a mărit acciza
De la 1 august berea s-a scumpit în România. Pentru o halbă rece de bere am putea plăti chiar şi cu 20% în plus . De vină ar fi majorarea accizelor la alcool, dar şi celelalte scumpiri pe care le au de acoperit producătorii.
Preţul creşte odată cu modificarea accizei la alcool, chiar dacă s-a mărit mult în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei şi, acum, al războiului din Ucraina.
„Această creștere apare într-un context economic local care este deja foarte dificil, marcat de efectele pandemiei, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației, a prețurilor materiilor prime, energiei, gazelor și combustibilului. Estimăm că această creștere va afecta piața și mai mult.
Cu o experiență asemănătoare ne-am confruntat în 2013 când, în urma creșterii presiunii fiscale, piața berii s-a redus cu 10%, urmată de o scădere a încasărilor din acciza la bere de peste 5 milioane de lei în 2014, când s-a resimțit complet efectul majorării bruște a cuantumului accizei”, a declarat Julia Leferman, director general, Asociaţia Berarii României pentru HotNews.
Scumpirile care au intrat în vigoare de la 1 august 2022
Berea şi tutunul s-au scumpit, impozitele pentru contractele part-time au crescut, la fel şi cele pentru jocurile de noroc.
1. Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc – Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:
- –venit brut pana la 10.000 inclusiv: 3%
- -peste 10.000-66.750 inclusiv 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000
- -peste 66.750:11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750.
2. Limitarea aplicării facilitățlor fiscale în constructii, sectorul agricol și alimentar – In constructii, agricultura si instrustria alimentara, incepand cu salariile aferente lunii august plafonul venitului pana la care se aplica scutirea scade la 10.000 lei.
3. Accize – Se va aplica 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022-31 martie 2023 inclusiv.
4. Supraimpozitarea contractelor part time – Începând cu veniturile aferente lunii august, calculul contribuţiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situaţia în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim. Prevederea a mai existat in Codul fiscal însa ulterior s-a renunţat la ea.
Impozit mai mare pentru veniturile din jocurile de noroc
- 3% pentru câştiguri până la 10.000 de lei
- 20% pentru câştiguri ce depăşeşte 10.000 lei +o taxă de 300 lei
- 40% pentru câştiguri peste 66.750 lei +o taxă de 11.650 lei
Creșterea accizelor la tutun, alcool și tutun încălzit
- Crește acciza la țigări cu 31 de lei
- Crește acciza pentru tutun încălzit cu 156 de lei pe kg
- Crește acciza la alcool cu 20%
Supraimpozitarea contractelor part time
Se vor achita contribuţii la nivelul salariului minim pe economie- 2550 lei
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News