Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

6 martie 1945, ziua în care am început să devenim tovarăşi. Guvernul Petru Groza și instaurarea regimului comunist în România

Publicat

Pe 6 martie 1945, instalarea guvernului Petru Groza la presiunea Moscovei a însemnat instaurarea regimului comunist în România. A urmat apoi o perioadă neagră pentru români care s-a încheiat doar în decembrie 1989 cu revoluția prin care a fost îndepărat Nicolae Ceaușescu. 

În urmă cu exact 75 de ani, la ora 19:30, Petru Groza depunea jurământul de prim-ministru în faţa Regelui Mihai. Stalin reuşise să îşi ducă la îndeplinire prima parte a planului său de sovietizare forţată a României: impunerea unui guvern comunist la conducerea ţării.

Foto: Fototeca online a comunismului românesc

„Născut în decembrie 1884 într-un sat din judeţul Hunedoara, Petru Groza urma să împlinească 61 de ani atunci când, la presiunile Moscovei şi ale comuniştilor din Bucureşti, el devenea prim-ministru al ţării, în ziua de 6 martie 1945”, spune istoricul Adrian Cioroianu. În continuare, istoricul îl descrie astfel pe Groza: „Bărbat inteligent şi plin de farmec pentru cei care-i erau prieteni, Petru Groza a fost cel mai bun tovarăş de drum al comuniştilor. Deşi el era sută la sută un capitalist-burghez-moşier, Groza şi-a trădat propria categorie socială şi a devenit instrumentul politic perfect al comuniştilor”.

Cariera politică a lui Petru Groza a început într-un moment deosebit de important pentru România: 1 Decembrie 1918. Membru al Partidului Național Român, Groza a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde s-a hotărât unirea românilor și a tuturor teritoriilor locuite de aceștia cu România.

După 23 august 1944, Partidul Comunist, aflat până atunci în ilegalitate a început să acapareze puterea în România. Un rol deosebit în acest sens la avut și instaurarea guvernului lui Petru Groza format în majoritate din comuniști. Pentru ca Regele Mihai să accepte înlocuirea guvernului Rădescu cu cel condus de Groza, de la Moscova este trimis special, Comisarul Poporului, Andrei Vîșinsky. Odată instat guvernul lui Petru Groza, procesul de comunizare a României începea.

Tot de numele lui Petru Groza se leagă și retrocedarea nord-vestului Transilvaniei, ca urmare a unor discuții avute cu Stalin, astfel că la 9 martie 1945, acest teritoriul revenea României. Tot în 1945, guvernul Groza a decis realizarea unei reforme agrare, astfel că au fost expropiate terenuri care ulterior au fost împărțite țăranilor.

În august 1945, regele Mihai i-a cerut demisia lui Petru Groza, însă în fața refuzului acestuia, monarhul a instituit, începând din 21 august 1945, greva regală și nu a mai acceptat să contrasemneze actele guvernului. Ulterior, în decembrie 1945 s-a decis ca situația să fie rezolvată prin numirea a câte un membru PNL și PNȚ în guvern, apoi să se organizeze alegeri libere. În noiembrie 1946, Blocul Partidelor Democratice, din care făcea parte și Partidul Comunist, a câștigat alegerile prin fraudă.

Un an mai târziu, mai exact în ziua de 30 decembrie 1947, Petru Groza și Gheorghe Gheorgiu-Dej au fost cei care l-au determinat pe regele Mihai să abdice și să plece din țară. În aceeași zi România se proclama Republică Populară.

Câțiva ani mai târziu, la 11 iunie 1948, guvernul condus de Petru Groza a adoptat legea privint naționalizarea industriei, o măsură care a vizat distrugerea proprietății private. Cu această ocazie a fost creat și Comitetul de Stat al Planificării, care asigura dezvoltarea economică pe baze planificate, având la bază centralismul economic. Din anul 1951, acest plan de organizare economică era întocmit pe o perioadă de cinci ani, cunoscut și sub numele de plan cincinal.

Petru Groza și-a păstrat mandatul de prim-ministru până pe  iunie 1952. Acesta a murit în ianuarie 1958, iar înmormântarea sa din Bucureşti a fost oficiată de un sobor mare de preoţi.

sursa: redescoperaistoria.ro, digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax