Aiud
8 ianuarie 1849: Ziua neagră din istoria orașului Aiud. Momentul în care sute de civili maghiari au fost uciși de români
Data de 8 ianuarie este una neagră pentru istoria orașului Aiud. În 1849, în jur 1000 de oameni au fost uciși la Aiud, fiind unul dintre cele mai controversate momente ale Revoluției de la 1848-1849 din Transilvania.
Mai exact, în fiecare an, la data de 8 ianuarie, la Aiud se comemorează oamenii care au fost uciși la 1849.
Este momentul în care românii au intrat în oraș l-au disturs și jefuit. Sursele istorice vorbesc despre sute de civili maghiari care au fost uciși. Se estimează undeva între 600 și 1000 de morți.
Contextul istoric
Contexul în care s-a produs masacrul este legat și de imperiul austriac. Atunci, austriecii care doreau să înăbușe Revoluția Maghiară. Drept urmare le-au dat românilor din Transilvania permisiunea de a se înarma pentru a-i forța pe unguri să intre într-un război pe mai multe fronturi.
Românii au atacat mai multe orașe maghiare, dar Aiudul era apărat de armată. Însă la începutul anului 1849, orașul a rămas fără protecție.
A fost momentul la care s-a a ordonat atacarea și distrugerea orașului. Atacul ar fi avut scop de a împiedica armata maghiară să-l folosească ca bază pentru asediul Alba Iuliei, încredințând executarea ordinului prefectului Ioan Axente Sever.
Momentul atacului
În data de 8 ianuarie aproape 10.000 de insurgenți români din tabăra lui Axente Sever au invadat orașul, provocând crime și distrugeri.
Acestora li s-au alăturat mai târziu și taberele prefecților Simion Prodan și Ioan Buteanu și prădători din satele din împrejurimi.
Locuitorii unguri au fost uciși cu cruzime, mulți după ore de tortură; orașul a fost incendiat, clădirile distruse, bisericile profanate; colegiul reformat a fost jefuit, biblioteca, muzeul și arhivele au fost devastate, iar obiectele de valoare au fost furate.
Majoritatea morților au fost aruncați în varnița de lângă cetate, unde se află un monument ridicat în 1904 în memoria victimelor. Axente Sever a fost găsit nevinovat de austrieci și decorat de mai multe ori. Aiudul și-a revenit din dezastru abia în anii 1890.
Lângă Cetatea Aiudului a fost ridicat un monument care aduce aminte de masacrul comis în prima săptămâna a anului 1849.
sursă foto: wikipedia.org.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Ee
miercuri, 08.01.2025 at 09:12
si pe criminalii astia ii cinstim punandy-le numele unor strazi?!
Ovidiu Muntean
miercuri, 08.01.2025 at 12:31
prima saptamana a aului 1849.