Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

98 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria. Liceul de Arte din Alba Iulia își sărbătorește patronul spiritual


Publicat

liceul de arte

Se împlinesc 98 de ani de la Încoronarea Regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia. Reprezentanții Liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia marchează momentul important pentru instituție.

”Ziua de 15 octombrie are o semnificație aparte atât pentru Alba Iulia, cât și pentru elevii Liceului de Arte „Regina Maria”. Astăzi se împlinesc 98 de ani de când la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a avut loc încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria, eveniment istoric care a marcat începutul unei perioade economice prospere și un progres cultural.

Vezi și DOCUMENTAR: 15 octombrie 1922, ziua în care Ferdinand și Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia

Încoronarea de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922 a fost considerată un simbol al unirii românilor la întrunirea Consiliului de Miniștrii de la Sinaia din 24 august 1922. Acest eveniment istoric major ca importanță politică încerca să demonstreze că unirea națională este o realitate istorică incontestabilă.

Elevii și profesorii Liceului de Arte din Alba Iulia care își desfășoară activitatea sub patronajul spiritual al Reginei Maria, iubitoare de artă și de cultură, își amintesc momentele solemne care au marcat devenirea noastră națională și spirituală. A fost numită „Regina-soldat” sau „mama răniților”, pentru atitudinea ei curajoasă din timpul Primului Război Mondial, când a lucrat la spitalele de campanie alături de alte doamne de la curte si a coordonat activitatea unei fundații de caritate.

Cu respect pentru lecția de onoare și dăruire a înaintașilor, cu încredere și responsabilitate  pentru viitor, să ne asumăm greutățile și neliniștile unor vremuri incerte, ocrotind și educând copiii care au ales învățământul artistic”, este mesajul reprezentanților Liceului de Arte Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. taranist

  joi, 15.10.2020 at 20:05

  Ce-i drept, Maria a fost o personalitate a epocii sale. Ea a fost cea care ne-a proiectat pe harta lumii. Motivul e mult mai pământesc decât ați putea crede: curvăsăria sa fără perdea. A scrie despre toți amanții săi e o întreprindere imposibilă. Maria era mai depravată decât o cățea în călduri. Pur și simplu, cum mirosea a bărbat, nu se lăsa până nu-l epuiza cum știa ea mai bine.

  Desigur, în evoluția atât de dezastruoasă a celei care va fi recunoscută drept cea mai mare curvă regală a secolului său a contribuit deplin și propriu-i soț, pămpălăul Ferdinand, un incapabil născut timorat care, de altfel, toată viața a fost papițoiul acestei desfrânate energice.

  „Elanul” tinerei prințese și prostia înfiorătoare a soțului său, au făcut ca bănuielile referitoare la paternitatea celui care va deveni Carol al II-lea să se îndrepte către colonelul Cocea, aghiotantul lui Carol I. Desigur, putem descifra limpede din ceea ce-a devenit Carol al II-lea că el a fost copilul tatălui său, însă simplul fapt că protipendada bucureșteană nu-l credita pe Ferdinand cu capacitatea de a fi tatăl propriului copil, ne arată limpede atât (ne)putința viitorului rege, dar și capacitățile deosebite ale Marei. De altfel, Carol al II-lea este un accident, el fiind singurul copil al legitim al lui Ferdiand. Restul celor cinci copii ai Mariei au apărut firesc în urma mult prea numeroaselor aventuri extraconjugale ale acesteia. Știm sigur că Ileana e fiica lui Barbu Știrbei, dar despre Nicolae, Elisabeta și ceilalți, probabil că nici măcar Maria nu le cunoștea adevărata paternitate.

  Probabil că, luând cunoștință de toate aceste aventuri de budoar îmi veți spune că, deh, se mai întâmplă, dar că, până la urmă, rămân faptele și marile decizii luate de Maria, în pricipal cele legate de alierea României la Antanta și rezistența împotriva ciumei germane care a invadat Europa în cadrul primei conflagrații mondiale. Teoretic, din punctul nostru de vedere, situarea Mariei a fost în tabăra care ne-a avantajat. Aceasta însă nu s-a petrecut din cauza vreunei devoțiuni a acesteia față de poporul român, ci strict din considerente care țineau de „iubita sa Anglie”. Privind la rece, absolut tot ce-a făcut a făcut în folosul țării sale de origine, nicidecum în cel al României.

  Mulți vor aduce în discuție rolul pe care l-a avut Maria în cazul negocierilor pentru Tratatul de Pace, atunci când a cerut îngăduința de a merge la Paris pentru a-și pune farmecul în slujba poporului. Aiurea, întreaga deplasare a fost un pretext pentru a-și relua, sub acoperirea unui ideal măreț, episoadele sale de curvăsărie cronică. Mai degrabă ceea ce-a urmărit Maria acolo a fost să-și înscrie în „jurnalul luptei sale” încă o garnitură de bărbați care, la momentul acela, făceau jocurile lumii.

  Însă faptul cel mai atroce din activitatea Mariei, la care a contribuit, după forțele sale, și Ferdinand poartă un nume care-ar trebui să facă să urle de mânie orice român: Carol al II-lea. Acest deviant absolut, această canalie îngrozitoare este opera aproape exclusivă a Mariei. Degeaba a încercat Carol I să-l scoată din mâna nefastă a mamei sale, degeaba au încercat cărturarii vremii să insufle idealuri înalte în acest om de nimic. N-a fost cu putință! Ceea ce-a văzut în casă, unde o mamă depravată își făcea de cap sub nasul prostovanului de taică-su și unde același tată încornorat încerca să compenseze prin relații păduchioase, s-au constituit în „educația de bază” a lui Carol al II-lea. Ce putea învăța Carol al II-lea de la o mamă care-și desfăcea picioarele mai des decât respira? Ce putea să învețe de la un tată care aducea pe ușile secundare ale Palatului prostituate nespălate, țigănci luate de pe stradă sau femei provenite din mediile cele mai insalubre ale societății? Ce putea să înțeleagă acest copil de la tatăl său care-o împărțea pe celebra „Coana Mița Biciclista”cu el, fiul său? Vă mai mirați, cunoscând toate acestea, că micul tembel Carol al II-lea a ieșit atât de deviant?

  N-o să insist acum asupra lui Carol al II-lea, căruia ar trebui să-i dedic un capitol separat(mi-e teamă că-mi va fi imposibil să enumăr toate ticăloșiile pe care le-a făcut). Întorcându-ne la regina Maria v-aș pune întrebarea „de unde atâta sfințenie?”. Ea n-a fost decât o curvă penală care și-a trăit viața fără perdea. Acțiunile sale politice au fost îndreptate permanent în direcția intereselor Angliei și ale sale. Să nu uităm că individa aceasta este principala vinovată pentru nepedepsirea lui Carol al II-lea în urma episodului dezertării pentru căsătoria cu Zizi Lambrino. Dacă atunci Carol al II-lea ar fi fost eliminat de la succesiune, cu siguranță că altul ar fi fost destinul României.

  Așadar, trăgând concluziile, cred că-i e lesne oricui să înțeleagă că, în cazul Mariei, „sfințenia” e doar o chestiune care ține de un soi de propagandă frenetică și, în același timp, destrăbălată. Mai mult, ca și în cazul lui Ferdinand, meritul său a fost acela că, pur și simplu, s-a aflat aici într-o perioadă fastă a României la care, sub nicio formă, nu și-a adus contribuția decât tangențial. Dacă e să găsim un erou, atunci acela nu poate fi decât bietul țăran român care, din nou, și-a vărsat sângele cu dăruire și umilință. Același țăran care-a câștigat independența Regatului, de data aceasta s-a sacrificat eroic luptând pentru idealul nostru de-o istorie. Aceia ne sunt eroii, nu impostorii care-au trăit tot pe spatele amărâților vieți promiscue într-un huzur nemeritat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Raport INSP: 92,1 % din decesele înregistrate în săptămâna 11 – 17 octombrie au fost la persoane nevaccinate

Publicat

92,1 % din decesele înregistrate în săptămâna 11 – 17 octombrie au fost la persoane nevaccinate, arată ultimul raport săptămânal al INSP. 

Vezi AICI raportul complet (.pdf)

Potrivit INSP, în perioada menționată, 72.3% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate;

 • 92.1% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate;
 • 37.1% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Iași, Prahova, Ilfov și Constanța;
 • 27.5% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Prahova, Constanța, Dolj și Suceava.

De la începutul pandemiei până în prezent:

 • 1 din 89 din totalul cazurilor a fost înregistrat la personal medical.
 • 85.7% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani iar 57.5% din decese au fost la bărbați.
 • 94% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

Potrivit autorităților, cea mai simplă și mai la îndemână metodă prin care putem să învingem virusul rămâne vaccinarea.

Prin vaccinare împotriva COVID-19:

– se reduce riscul de infectare;

– se reduce riscul de transmitere a virusului;

– se reduce considerabil riscul de spitalizare;

– se reduce considerabil riscul de deces.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Klaus Iohannis anunță nominalizarea pentru funcția de premier: ”Îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă”

Publicat

Președintele Klaus Iohannis anunță nominalizarea pentru funcția de premier, după consultările cu partidele, organizate vineri. 

”Am decis să îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru” a spus Iohannis, care de altfel l-a și invitat pe acesta la conferința de presă.

Premierul desemnat va trebui să formeze noul guvern.

Reprezentanții PNL sunt singurii care au făcut o propunere: Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării.

Acesta ar urma să conducă un guvern minoritar, sprijinit cel mai probabil din umbră, de PSD.

O parte din termenii negocierii dintre PNL și PSD

Susținerea PSD pentru guvernul minoritar al PNL-UDMR va fi una de șase luni, până la traversarea acestei crize sanitare.

PSD va impune câteva obiective în programul de guvernare.

PSD va obține finanțare pentru administrațiile locale din teritoriu pe care le conduce.

Social-democrații nu vor intra oficial în Guvern, adică nu vor propune miniștrii. Totuși, potrivit unor surse din partid, este posibil să primească funcții în eșalonul doi, al societăților de stat și al agențiilor guvernamentale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Episcopul Devei și Hunedoarei, preasfințitul Gurie, a murit. Era infectat cu COVID-19 în stare gravă. A predat și la Alba Iulia

Publicat

Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei infectat cu COVID-19 a murit.

A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (titular al catedrei de Teologie Pastorală).

Acesta era în stare gravă după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19 i urma să fie transferat, joi, cu un elicopter la Spitalul Judeţean din Târgu Mureş, medicii făcând eforturi pentru salvarea pacientului, ai cărui plămâni sunt afectaţi în proporţie de 85%.

Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la SJU Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.

„Pacientul are o afectare pulmonară foarte mare. După ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%”, a precizat directorul medical al SJU Deva.

Cine a fost preasfințitul Gurie

Ierarhul s-a născut în ziua de 31 decembrie 1968, în localitatea Huţa – Chiuieşti, jud. Cluj, din părinţii Teodor şi Maria Georgiu, la botez primind numele Grigorie; a urmat Şcoala generală cu clasele I-IV din satul natal şi clasele V-VIII la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca (1976-1984); Liceul „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988); Seminarul Teologic din Craiova (1988-1992); Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996, cu licenţă).

A urmat cursuri de specializare la Facultatea de Teologie Catolică din Padova-Italia, secţia de Teologie Sistematică (1996-1997); cursuri de doctorat la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară din Padova (1997-2001); încă de pe vremea când a fost admis la Seminarul Teologic din Craiova a intrat ca frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989); după aceea, secretar de cabinet al mitropolitului Nestor Vornicescu (1989-1996); între timp, tuns în monahism cu numele Gurie.

Este hirotonit ierodiacon (februarie 1990) şi ieromonah (1992); eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Craiova (1992-1996); hirotesit protosinghel (iulie 1996), apoi arhimandrit (2001); vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000 – august 2001). În luna iulie a anului 2001 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, iar câteva săptămâni mai târziu, hirotonit arhiereu cu titlul „Strehăianul”, şi instalat la 5 august 2001;

În urma înfiinţării Episcopiei Devei şi Hunedoarei, în 29 octombrie 2009, a fost ales episcop titular al acesteia şi înscăunat la Deva pe 29 noiembrie acelaşi an (2009); cât a fost la studii în Italia, a înfiinţat comunităţile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso şi Verona; a editat publicaţia lunară, Lumină Lină, a parohiei din Padova; a publicat diferite articole în presa religioasă din Italia (Oriente Cristiano, Difesa del popolo, II Gazzettino, Portavoce, ş.a.) dar şi în reviste din ţară.

Este coautor la volumul „Meditaţii duhovniceşti la sfârşit de modernitate” (1999) şi la volumul „Despre mântuirea sufletului în era postindustrială” (2001) și a ţinut conferinţe pe teme de spiritualitate ortodoxă în ţară şi străinătate. De asemenea, din 2011, Preasfinția Sa a fost cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, predând disciplina Teologie Pastorală.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cele două săptămâni de vacanță vor fi recuperate? Ministrul Educației anunță că CNSU va decide și alte măsuri pentru școli

Publicat

Ministerul Educației nu va decide prelungirea semestrului I, care ar trebui să se încheie pe 22 decembrie, sau a anului școlar în vară, înainte de revenirea din vacanța care începe pe 25 octombrie. Exista mai multe variante luate în calcul printre care și prelungirea semestrului cu cele două săptămâni de vacanță forțată din cauza pandemiei.

„Ne vom consulta cu elevii și profesorii. Există mai multe variante. Nu vom lua o decizie înainte de revenirea din vacanță”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru HotNews.ro, întrebat dacă se va prelungi semestrul I pentru ca orele pierdute să fie recuperate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară că toți elevii și preșcolarii vor intra în vacanță, timp de două săptămâni, luni, pe 25 octombrie.

Vezi și Semestrul I se va prelungi până în luna ianuarie 2022 cu o vacanță forțată. Structura anului școlar MODIFICATĂ

„Este evident că școlile sunt puternic afectate prin elevi şi prin personal, profesori, care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu, pentru două săptămâni”, a declarat șeful statului, după o întâlnire la Cotroceni.

Conform structurii anului școlar stabilite, grădinițele și clasele primare aveau o vacanță de o săptămâna, între 25 și 31 octombrie.

Vacanța prelungită și prelungirea anului școlar, măsură luată și în anul școlar trecut

Amintim că soluția unei vacanțe prelungite pentru a fi redusă mobilitatea populației a fost luată și în anul școlar trecut.

Astfel, elevii au avut o vacanță de primăvară prelungită, din 2 aprilie până în 4 mai, iar anul școlar a fost la rândul său prelungit în vară, astfel că s-a luat vacanța de vară pe 25 iunie (este vorba de elevii care nu erau clasa a opta și a XII-a)

Cele 70 milioane de teste achiziționate în perioada vacanței forțate

În perioada de două săptămâni de vacanță care începe pe 25 octombrie se va realiza achiziția celor 70 de milioane de teste cu salivă, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„În cele două săptămâni am fost asigurați că ONAC (Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate – n.r.) va finaliza achiziția pentru cele 70 milioane de teste care au fost aprobate prin hotărârea CNSU” a anunțat ministrul interimar al Educației, într-o intervenție la B1 TV.

CNSU va decide și alte măsuri în privința școlilor

Acesta consideră că pot fi recuperate două săptămâni, dar nu mai mult.

„În educație este nevoie de predictibilitate, din păcate evoluția epidemiologică nu este deloc predictibilă. Suntem departe de ceea ce speram cu toții, de rata de vaccinare care ne-ar fi putut ajuta să ținem sub control.

Vor fi și alte măsuri anunțate în urma ședinței CNSU și a ședinței de guvern care va valida măsurile, alături de cele care vizează școlile.

În cursul acestei perioade vom avea consultări cu reprezentanții profesorilor și elevilor pentru a vedea care este maniera optimă de modificare a structurii anului școlar, astfel încât perioada cursurilor să nu fie diminuată, elevii să nu înregistreze pierderi din cauza acestei vacanțe.

Două săptămâni pot fi compensate, mai mult de două săptămâni nu vor putea fi recuperate,” a declarat Cîmpeanu la B1 TV.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate