Connect with us
Publicitate

Administrație

Agenţia Moody`s: Alba Iulia are rating Ba1. Management prudent al bugetului local, cu capacitate limitată de atragere a veniturilor

Publicat

Moody’s Investors Service a stabilit că municipiul Alba Iulia are rating „Ba1”, cu perspectivă negativă. A fost luat în considerare managementul prudent al bugetului, rezervele „confortabile” de bani, dar şi capacitatea limitată de atragere de venituri a municipalităţii.

„Ratingul municipalităţii Alba Iulia ia în considerare managementul prudent al bugetului, reflectat de excedentele operaţionale solide, de performanţele financiare bune şi rezervele confortabile de cash. Sistemul exhaustiv de supraveghere şi raportare financiară stipulat de legislaţie este de asemenea recunoscut ca un factor important pentru disciplina fiscală a municipalităţii. Pe de altă parte, ratingul este afectat de capacitatea limitată de atragere de venituri a municipalităţii şi de posibila creştere a gradului de îndatorare în următorii doi ani, având în vedere programul substanţial de cheltuieli de capital (investiţii publice – n.r.)”, se arată într-un comunicat transmis de Moody’s şi citat de Mediafax.

Perspectiva negativă a ratingului oraşului Alba Iulia reflectă perspectiva similară a calificativului de ţară, având în vedere dependenţa ridicată a municipalităţii de finanţare de la guvernul central. Moody’s atribuie României ratingul „Baa3”, în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă negativă. Orice modificare a ratingului de ţară va influenţa şi calificativul oraşului.

Reamintim că ratingul municipiului Alba Iulia, determinat de Moody’s Investors Service, a fost anunţat, marţi, în cadrul unei întâlniri la Bucureşti, la care a participat şi primarul Mircea Hava şi reprezentanţi ai administraţiei locale.

Potrivit unei informări de presă transmise de Primăria Alba Iulia, “municipiul Alba Iulia este prima localitate din Romania care al cărei rating a fost publicat de agenţia internaţională Moody’s. Ratingul obtinut este Ba1. Acesta evaluează pozitiv capacitatea de a rambursa datoria contractată şi angajamentul de a onora obligaţiile de plată asumate de municipiul Alba Iulia. Rating-ul este o cercetare independentă asupra modului în care un subiect, în cazul de faţă municipiul Alba Iulia, este capabil să-şi îndeplinească obligaţiile financiare în totalitate şi la termen”.

“Rating-ul de emitent Ba1 al municipiului Alba Iulia este sustinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, asa cum se reflectă în excedentele operaţionale constante, performanţele financiare bune şi existenta unor rezerve la un nivel confortabil”, a declarat reprezentantul Moody’s, Gjorgji Josifov.

Mircea Hava: “Rating-ul obţinut de Alba Iulia este un indicator al realizărilor şi al efortului depus de toţi cetăţenii municipiului în ultimii ani”

“Rating-ul obţinut de Alba Iulia este, dacă vreţi, un indicator al realizărilor şi al efortului depus de toţi cetăţenii municipiului în ultimii ani. Dezvoltarea oraşului este, în primul rând, meritul locuitorilor săi şi recunoaşterea noastră trebuie să se îndrepte către ei. Alba iulia este astăzi la un rating comparabil cu al unor capitale europene, precum Zagreb sau Budapesta.

S-au atras fonduri europene de peste 150 milioane euro, s-au făcut împrumuturi şi s-au emis obligaţiuni pentru co-finanţarea proiectelor europene, iar aceste fonduri au asigurat resursele necesare construirii sau modernizării a peste 23 km drumuri, peste 55.000 mp zone pietonale, peste 20.000 mp de parcări şi a peste 15 ha de spaţii verzi noi.

Dar toate astea ar fi fost imposibile fără munca cetăţenilor, fără miile de locuitori care au lucrat efectiv în proiectele acestea, fără zecile de companii locale care au asigurat serviciile aferente şi construcţia obiectivelor propuse şi, mai ales, fără impozitele şi taxele plătite la bugetul local pentru a asigura continuitatea investiţiilor chiar şi în momentele de criză economică sau de întârzieri în plăţile europene. Oamenii si firmele din Alba Iulia, contribuabilii, ei au fost cheia succesului nostru”, a declarat primarul Mircea Hava.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, serviciul de rating făcut de compania Moodys reprezintă pentru oraş: un proces de evaluare la finalul celei mai ample campanii de investiții derulate în ultimii ani în municipiul Alba Iulia; un audit pertinent și serios al managementului financiar, investițional și organizațional din cadrul Primăriei Alba Iulia; sursă instituțională credibilă, liberă de orice imixtiuni politice sau de altă natură de analiză a performanțelor financiare ale Primăriei, un demers ce face parte din strategia Municipiului Alba Iulia de a-și construi o reputație pozitivă și competitivă în plan extern și național.

Nicolaie Moldovan, City Manager: “Rating-ul bun al municipiului este foarte important în perspectiva atragerii resurselor financiare pe viitor“

La rândul său, administratorul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan susţine că “rating-ul bun al municipiului este foarte important în perspectiva atragerii resurselor financiare pe viitor. Exerciţiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de co-finanţare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene. Pe parcursul exerciţiului bugetar UE anterior am construit şi extins la superlativ capacitatea instituţională a municipiului Alba Iulia, dovedită deja în absorbţia a peste 150 milioane euro bani europeni, devenind cel mai mare <investitor> în dezvoltarea locală. Pentru perioada următoare de programare vom avea nevoie de mai mulţi investitori privaţi şi mult mai multe finanţări rambursabile. Acest lucru nu se poate obţine decât având un rating bun oferit de o agenţie internaţională de renume.”

Capacitatea de planificare a dezvoltării urbane și proiectele de investiții dețin recunoașterea Băncii Mondiale, Comisiei Europene (Destinație Europeană de Excelență), ale Europa Nostra, Casei Regale, corpului diplomatic acreditat la București, liderilor reprezentativi ai unor asociații profesionale naționale de prestigiu, mai transmit reprezentanţii administraţiei locale.

Gradul de îndatorare al municipiului Alba Iulia nu depășeste azi pragul de 14%, iar 6-7% din veniturile totale ale Primăriei sunt cheltuite pentru plata ratelor și dobânzilor la creditele contractate pentru cofinanțarea proiectelor de investiții materializare în oraș, precizează sursele citate.

Valentin Miron, preşedintele VMB Partners, firma care a asigurat consilierea financiară a Primăriei pentru pregătirea pentru rating declară că “excedentul operaţional al bugetului primăriei municipiului Alba Iulia a crescut la 30% din valoarea veniturilor operaţionale în 2012 faţă de 19% în 2011, în vreme ce veniturile operaţionale au crescut şi ele cu aproape 20%. Este, fără doar şi poate, dovada unui management financiar performant. Trebuie să menţionăm că o asemenea disciplină financiară se datorează, nu în ultimul rând, faptului că Alba Iulia a utilizat frecvent instrumente de creditare bancara şi obligatară, a apelat la operaţiuni de atragere de fonduri rambursabile de pe piaţa internă de capital şi nerambursabile prin programele sectoriale. Asta a generat rigurozitate, a generat un comportament chibzuit si bazat pe indicatori economici de performanţă.”

Senior Partner la VMB Partners, Marius Bostan, a adăugat că “Alba Iulia a fost prima localitate din România care a emis obligaţiuni în moneda naţională cu o maturitate de 20 ani. Nu poţi să aduni bani din piaţă şi să promiţi că-i dai înapoi în 20 de ani dacă nu ai performanţe financiare, dacă nu dovedeşti un comportament financiar prudent sau dacă nu ai o politică investiţională în conformitate cu o strategie fezabilă de dezvoltare durabilă. Ori, dacă ne uităm la matricea <Baseline Credit Assessment BCA – scorecard ataşată rating-ului conferit de Moody’s, tocmai aceste elemente au cântărit foarte mult în evaluare.

Municipalitatea a reusit să-şi facă o strategie de dezvoltare pe termen lung în urmă cu peste 10 ani la care şi-au adus contribuţia cei mai buni consultanţi, mediul de afaceri şi personalităţile oraşului. Din 2002 până în 2012 veniturile proprii au crescut de 7 ori. Au fost aduse multe idei bune privind investiţiile, urbanismul, managementul operaţional din oraşe europene dezvoltate. Proiectele s-au prioritizat şi s-a creat un echilibru bun între investiţiile private şi cele municipale. Stabilitatea politică, munca serioasă a executivului, inteligenţa proiectanţilor şi consultanţilor, urmate de forţa companiilor private, au făcut din Alba Iulia un municipiu care se poate compara cu cele din Occident.”

Comunicatul Agenţiei Moody`s: „Rating-ul de emitent al Municipiului Alba Iulia este susţinut de rezultatele solide realizate ca urmare a unui management bugetar prudent, aşa cum se reflectă în excedentele operationale constante, performanţele financiare bune şi existenţa unor rezerve la un nivel confortabil. Sistemul cuprinzator de supraveghere şi raportare financiară stabilit prin legislaţie este recunoscut ca un factor important în menţinerea unei bune discipline fiscale la nivelul municipiului. Totuşi, rating-ul conţine şi unele aspecte asociate capacităţii limitate a municipiului de a majora veniturile şi creşterea potenţială a poverii datoriei, în decursul următorilor 2 ani datorită programului de investiţii destul de extins.

Moody’s remarcă faptul ca Alba Iulia a realizat, în decursul ultimilor ani, excedente importante în bugetul de functionare. Acest excedent a fost de 30% din veniturile operaţionale în 2012, de la 19% in 2011, reflectând o crestere a veniturilor realizate din impozite şi taxe şi o crestere a transferurilor de la bugetul de stat, asociate cu măsurile de control a cheltuielilor implementate de administraţia locală. Aceeaşi performanţă robustă se aşteaptă şi în decursul următorilor 2 ani.

Moody’s consideră că performanţele financiare solide ale Alba Iuliei au condus către o situaţie bună a lichidităţilor. Rezervele în numerar acumulate s-au situat la un nivel mediu de 14% din veniturile operaţionale în perioada 2010-2012. Deşi rezervele au scăzut către 10% la sfârşitul anului 2012, acestea continuă să reprezinte un aspect financiar pozitiv, de natură să contracareze potenţiale presiuni bugetare şi să sprijine programul de investiţii pe termen mediu.

Moody’s consideră ca programul de investiţii destul de consistent al Alba Iuliei va constitui o provocare pentru profilul viitor al datoriei. Nivelul datoriei a scăzut la 46% din veniturile operaţionale la sfârşitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, în perioada 2009-2011. Rata netă a datoriei va creşte la 62% din veniturile operaţionale în 2012, ca urmare a utilizării primei tranşe din linia de credit de 26 mil. RON, recent contractată şi a garanţiei care urmează să fie acordată companiei de apă, în valoare de 7 mil. RON.

Profilul rambursării datoriei este favorabil, cu o perioadă ce ajunge până în 2027 pentru răscumpararea obligaţiunilor (care reprezintă 68% din datorie) şi împrumuturi cu termen de rambursare de 12 ani.  Rambursările de capital pentru împrumuturi pe termen mediu se aşteaptă să însumeze 6-7% din totalul veniturilor, ceea ce este uşor de administrat, având în vedere starea financiară a municipiului.

Motive pentru perspectiva negativă

Perspectiva negativă reflecta perspectiva negativă a rating-ului suveran Baa3, precum şi cadrul macroeconomic şi instituţional care guvernează relaţiile interguvernamentale. Municipiul Alba Iulia este dependent, în mare măsură, de fondurile de la bugetul de stat primite sub forma cotelor şi sumelor defalcate din impozite ale bugetului de stat şi care reprezintă aproximativ 80% din veniturile operaţionale, în ultimii 5 ani. Municipiul are posibilităţi limitate de a genera fonduri adiţionale sub formă de venituri proprii, pentru a reduce presiunea externă asupra bugetului.

Ce poate modifica rating-ul în sensul creşterii sau diminuării

Orice modificări pozitive ale rating-ului suveran pot avea implicaţii pozitive asupra rating-ului municipiului.

În plus, abilitatea municipiului de a susţine excedentele operaţionale şi de a reduce povara datoriei vor fi considerate ca fiind aspecte pozitive pentru rating.

Orice actiuni negative asupra credit rating-ului suveran va avea implicaţii negative şi asupra rating-ului municipiului. O deteriorare semnificativă a performanţelor operaţionale şi orice creştere majoră a datoriei şi a nevoilor de plată a serviciului datoriei vor fi considerate ca fiind negative”.

Citeşte AICI mai multe detalii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate