Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

UPDATE ALBA: Peste 20 de cazuri confirmate COVID în rândul elevilor și personalului didactic și auxiliar în școli. Precizări DSP


Publicat

sediul ISJ Alba

Până joi, în județul Alba erau confirmate peste 20 de cazuri COVID în rândul elevilor și personalului didactic și auxiliar din școli, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean.

UPDATE, ora 17.00: La Colegiul Național Militar din Alba Iulia, patru dintre cei cinci elevi confirmați pozitiv COVID au fost preluați de familii și transportați la domicilii.

Aceștia sunt asimptomatici. Potrivit reprezentanților unității, la ore se respectă regulile în vigoare – cele privind purtarea măștii de protecție, cea privind distanțarea și celelalte norme sanitare în vigoare. Spațiile sunt dezinfectate zilnic și se asigură aerisirea claselor.

UPDATE, ora 15.45: Precizare DSP Alba – ”În ultimele 3 zile, mai precis în intervalul 8 – 10 februarie, în județul Alba au fost testați pozitiv 10 elevi și 2 profesori din județul Alba. Niciunul dintre cei 12 nu a participat fizic la cursuri odată cu deschiderea școlilor în data de 8 februarie 2021.

Majoritatea sunt elevi și profesori de gimnaziu și liceu și frecventează cursuri online.

Testarea elevilor pozitivi nu a avut loc în școli, ci ca urmare a depistării unor cazuri în propriile familii”. Potrivit DSP, situația prezentată nu include ”eventuale cazuri de elevi confirmați cu COVID-19 în cadrul Colegiului Militar ”Mihai Viteazul” Alba Iulia.

Știrea inițială

Este vorba despre 9 elevi, cinci dintre ei de la Colegiul Național Militar din Alba Iulia, respectiv 16 cadre didactice și personal auxiliar din învățământul preuniversitar – confirmați pozitiv COVID.

În ceea ce privește cei cinci elevi de la Colegiul Militar, aceștia sunt izolați și fac cursuri online, potrivit reprezentanților colegiului.

Ceilalți elevi ai unității participă în continuare la ore în sistem față în față.

Inspectoratul Școlar Județean Alba nu a precizat dacă persoanele respective au fost confirmate înainte sau după data de 8 februarie când unele unități școlare din județ au început cursurile în format fizic.

Deocamdată nu au fost schimbări de scenarii în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ din județ. O actualizare a situației a va fi făcută cel mai probabil vineri, pentru săptămâna viitoare.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Doar cinci locuitori din Sebeș, beneficiari de ajutor social, vor face muncă în folosul comunității. Unde vor lucra și câte ore

Publicat

Doar cinci persoane din Sebeș, din 25 locuitori beneficiari de ajutor social vor presta muncă în folosul comunității, în anul 2022. Restul de 20 fie sunt scuți și au adeverință medicală, fie au în creștere copii mai mici de șapte ani. 

Mai exact, în următoarea ședință de consiliu local din Sebeș se va vota programul după care beneficiarii de ajutor social vor presta lunar muncă în folosul comunității. 

Dintre cele cinci persoane apte de muncă, două sunt din Sebeș, două din Petrești și una din Răhău.

Cele două persoane din Sebeș vor presta lunar 30 de ore de muncă în folosul comunității. La Petrești, cei care beneficiază de ajutor social vor presta 38 de ore lunare, iar, persoana din Răhău, 11 ore.

Potrivit reprezentaților Primăriei Sebeș, numărul persoanelor care beneficiază de ajutor social a scăzut în oraș, de la 32 la 25, într-un an. Dacă în 2021, opt persoane au prestat muncă în folosul comunității, în 2022, doar cinci vor mai face acest lucru.

Unde vor presta muncă în folosul comunității

Cei cinci fie vor lucra la măturat trotuare, întreținerea spațiului verde, sau lucrări de dezăpezire în perioada lunilor de iarnă. La întreținerea spațiului verde se vor ocupa de cosire, igienizare sau toaletare a spațiilor.

De asemenea, dacă vor exista fenomene meteo care se vor lasa cu inundații aceștia vor fi trimiși pentru a face muncă în folosul comunității în zonele afectate.

Programul de lucru al celor cinci va fi votat de consilierii locali ai Sebeșului, în viitoare ședință, din data de 31 ianuarie 2022.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul aprobă joi contractul pentru finanțarea construcției Spitalului Regional Cluj, care va deservi și pacienți din Alba

Publicat

Guvernul aprobă joi contractul pentru finanțarea construcției Spitalului Regional de Urgență Cluj, care va deservi inclusiv pacienți din județul Alba. Contractul dintre România și Banca Europeană de Investiții are o valoare de 305 milioane euro. 

Întreaga autoritate şi responsabilitate în realizarea proiectului o va avea Ministerul Sănătății.

”Plata serviciului datoriei publice aferent împrumutului, respectiv rambursarea capitalului, plata dobânzilor, a comisioanelor şi a altor costuri aferente împrumutului se asigură prin Ministerul Finanţelor, în vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice guvernamentale” se arată în proiectul legii aflat pe masa Guvernului.

Spital regional cu 849 de paturi

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă), potrivit MF.

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Complex de clădiri cu 7 etaje și heliport pe acoperiș

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea 7 niveluri, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare, iar partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare.

Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.

Instalațiile și echipamentele medicale de ultimă generație vor permite furnizarea de servicii sigure și minim invazive pentru pacienți, acestea fiind incluse în costul total al investiției.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională etc.

Centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiune

Astfel, spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiune, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Spitalul va folosi noi modele operaționale pentru activități medicale, de management și pentru gestionarea integrată a instalațiilor.

Spitalul regional de urgență Cluj va fi înființat conform legii și va fi organizat ca spital public în administrarea MS.

Sursă foto: Ministerul Sănătății

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Finanțelor propune modificări ale Codului Fiscal: Firmele care își văd onest de afaceri vor fi susținute activ

Publicat

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, miercuri, că a propus o serie de modificări ale Codului Fiscal şi de Procedură Fiscală, astfel încât „obligaţiile fiscale ale companiilor să fie mai simple, mai clare şi mai predictibile”. Potrivit ministrului, măsurile au în vedere ajutorarea operatorilor economici cinstiți.

„Scopul nostru este ca toate firmele care îşi văd onest de afaceri să fie sprijinite, după doi ani în care economia a primit numeroase şocuri, iar măsurile de sprijin au venit cu întârziere sau au reprezentat doar promisiuni! Am propus o serie de modificări ale Codului Fiscal şi de Procedurã Fiscală necesare pentru ca obligaţiile fiscale ale companiilor să fie mai simple, mai clare şi mai predictibile”, a scris, miercuri, Adrian Câciu pe Facebook.

Ministrul Finanțelor susţine că majoritatea soluţiilor sunt preluate din dialogul cu mediul de afaceri şi respectă promisiunea făcută la preluarea mandatului.

„Orice schimbare a regulilor fiscale va fi transparentă, clară, convenită cu comunitatea de afaceri”, a explicat Câciu.

„Vrem să susţinem în special sectorul HoReCa, confruntat şi în acest an cu o acută lipsă de lichiditate. Concret, îi ajutăm pe antreprenori prin prelungirea cu 180 de zile a scutirii de la plata impozitului specific şi un mecanism favorabil de recalculare a acestui impozit. Mai mult, le oferim firmelor aflate în dificultate noi proceduri fiscale care să le uşureze activitatea în eşalonarea la plată a datoriilor, reducerea unor obligaţii declarativ-administrative şi clarificări privind anumire regularizări la impozitarea dividendelor”, a mai scris ministrul.

În plus, spune Câciu, se doreşte ca toate operaţiunile din comerţul online, un sector aflat în plină expansiune, să poată fi raportate fiscal, simplu, fără birocraţie.

„Astfel, agenţii economici să aibă siguranţa evitării surprizelor neplăcute în timpul anului în relaţia cu statul, iar bugetul să primească o garanţie că va colecta venituri suplimentare. Altfel spus: pentru contribuabilul onest – susţinere activă, pentru cei ce joacă incorect – intoleranţă colectivă”, a mai adăugat Câciu.

Citește și Noi măsuri de sprijin pentru HoReCa. Ministerul Finanțelor pregătește un pachet de facilități fiscale pentru firmele din domeniu

Ministerul Finanţelor propune prelungirea scutirii de la plata impozitului specific din HORECA

Ministerul Finanţelor a publicat în procedură de transparenţă decizională un proiect de act normativ prin care propune prelungirea scutirii, pe o perioadă de 180 de zile, de la plata impozitului specific de către operatorii economici din HORECA, potrivit unui comunicat remis miercuri de instituţie.

„Ministerul Finanţelor vine în ajutorul mediului de afaceri, care se confruntă în această perioadă cu o acută lipsă de lichiditate, şi în anul fiscal 2022, prin prelungirea scutirii de la plata impozitului specific datorat de operatorii economici din domeniul HORECA pentru o perioadă de 180 de zile calculată de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe. Concomitent s-a prevăzut şi mecanismul de recalculare a impozitului specific datorat, în sensul scăderii acestei perioade din totalul de 365 zile ale anului fiscal”, se menţionează în comunicatul Ministerului Finanţelor, citat de Agerpres.

Potrivit sursei, proiectul de act normativ mai prevede reglementări în privinţa comerţului online, flexibilizarea condiţiilor de accesare a eşalonării la plată şi reglementări ale unor dispoziţii din Codul de procedură fiscală.

O primă modificare a Codului de procedură fiscală vizează flexibilizarea condiţiilor de accesare a eşalonării la plată prin crearea posibilităţii depunerii cererii de eşalonare şi de către debitorii aflaţi în procedura insolvenţei, condiţia fiind ca până la data emiterii deciziei de eşalonare aceştia să iasă din procedura de insolvenţă. Totodată, Ministerul Finanţelor propune crearea posibilităţii acordării eşalonării la plată şi pentru sumele pentru care s-a stabilit răspunderea, potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară. Măsura este necesară pentru redresarea contribuabililor care se află în dificultate financiară, pentru care eşalonarea la plată reprezintă un real sprijin.

O altă modificare a Codului de procedură fiscală are în vedere încetarea obligaţiilor declarative pe perioada inactivităţii sau a suspendării activităţii pentru contribuabilii care au înscrisă în registrul comerţului menţiunea privind inactivitatea temporară sau au suspendată activitatea. Măsura are ca scop reducerea poverii administrative a contribuabililor care, în prezent, îşi menţin obligaţiile declarative sau care pot obţine un regim de declarare derogatoriu la cerere, cum este cazul profesiilor liberale.

De asemenea, se propune modificarea Codului de procedură fiscală prin reglementarea expresă a modalităţii de restituire a impozitului pe dividende în cazul în care din regularizarea anuală a dividendelor distribuite parţial în cursul anului, potrivit art. 67 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, rezultă sume de restituit de la buget. Măsura este necesară pentru că, în prezent, Codul de procedură fiscală reglementează doar modalitatea de restituire a impozitului pe dividende în situaţia în care societatea efectuează distribuiri de dividende parţiale în cursul anului, dividendul şi impozitul fiind achitate, fără ca textul să reglementeze şi situaţia în care dividendul este distribuit, dar acesta nu este plătit şi, pe cale de consecinţă, nu este plătit nici impozitul, precizează Ministerul Finanţelor.

Cea de-a patra propunere de modificare a Codului de procedură fiscală are în vedere reglementarea expresă a obligaţiei de raportare (furnizare de informaţii) a contribuabililor/plătitorilor care oferă mijloacele necesare pentru facilitarea tranzacţiilor on-line (piaţă on-line, platformă, portal, alte mijloace). Măsura are scopul de a identifica şi impozita persoanele fizice care comercializează produse în mediul on-line, fără a fi înregistrate ca plătitori de impozite şi taxe şi fără a declara veniturile obţinute din această activitate. De asemenea, natura informaţiilor, periodicitatea, precum şi modelul declaraţiilor se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF.

Pe de altă parte, proiectul de act normativ pus în transparenţă decizională are în vedere trei modificări ale Codului Fiscal, dintre care prima prevede instituirea obligaţiei notarilor publici de declarare a tranzacţiilor din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia situate sub plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Măsura are în vedere situaţiile în care contribuabilii persoane fizice nu au înregistrat în cartea funciară proprietăţile imobiliare ca parte din patrimoniul afacerii şi au declarat impozit pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, în condiţiile în care aceştia erau obligaţi la plata impozitului pe venitul din activităţi independente. De asemenea, prin instituirea acestei obligaţii declarative se urmăreşte identificarea persoanelor fizice care efectuează tranzacţii cu proprietăţi imobiliare şi care, cu toate că îndeplinesc criteriile pentru încadrarea în activitatea independentă, plătesc impozitul pe venit potrivit prevederilor art.111 din Codul fiscal. Astfel, în ambele situaţii prezentate, contribuabilii au beneficiat de deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile prevăzută la art. 111 alin.(1) din Codul fiscal, fapt ce a condus la diminuarea impozitului datorat.

De asemenea, documentul prevede modificarea prevederilor Codului fiscal în ceea ce priveşte autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor înregistraţi, a expeditorilor înregistraţi şi a importatorilor autorizaţi, în sensul că aceasta se va realiza de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii Vamale Române, urmând ca stabilirea competenţelor, procedurilor şi condiţiilor de autorizare a antrepozitelor fiscale, destinatarilor înregistraţi, expeditorilor înregistraţi, importatorilor autorizaţi să se realizeze prin ordin al ministrului Finanţelor, la propunerea preşedintelui Autorităţii Vamale Române.

A treia propunere de modificare a Codului Fiscal vizează stabilirea unui nou termen-limită, respectiv 31 decembrie 2022, până la care operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale. Măsura este necesară pentru evitarea sancţionării operatorilor economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale, pentru nerespectarea obligaţiei de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, în condiţiile în care obligaţia nu a putut fi adusă la îndeplinire din motive neimputabile acestora.

sursa: digi24.ro, agerpres.ro, mediafax.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pod nou peste valea Secaș pe drumul județean DJ 107, la intrarea în satul Colibi, comuna Ohaba. Valoarea investiției

Publicat

Consiliul Județean Alba va construi un pod nou peste valea Secaș, pe drumul județean DJ 107, la intrarea în satul Colibi, comuna Ohaba. În prezent, traversarea râului se face pe un pod provizoriu, cu o singură bandă de circulație. 

Consilierii județeni din Alba vor avea de votat în ședința de luni, 31 ianuarie, un proiect privind aprobarea studiului de fezabilitate, a indicatorilor tehnico-economici și a devizului
general pentru obiectivul de investiții „Pod pe drumul județean DJ 107, km 22+850, localitatea Colibi”.

Drumul judeţean DJ 107: Alba Iulia (DN 1) – Teleac – Hăpria – Straja – Berghin – Colibi – Secăşel – Cergău Mare – Veza – Blaj – Sâncel – Lunca Târnavei – Şona – Jidvei – Sântămărie -Cetatea de Baltă – limita Judeţul Mureş este cuprins în inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al Judeţului Alba, și are lungimea totală de 78 km.

Podul nou propus a se realiza va fi situat la km 22+850 pe DJ 107, la intrarea în satul Colibi dinspre Alba Iulia și va traversa valea Secaş, afluent de stânga al Târnavei, în care se varsă în amonte de Mihalţ.

În prezent traversarea râului Secaș se face pe pod un provizoriu cu o bandă de circulaţie, executat în anul 2003. Podul vechi de lemn, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost demolat.

Podul nou proiectat va fi amplasat pe poziția podului vechi din lemn.

Demolarea podului provizoriu și construirea podului nou în Colibi, km 22+850 al DJ 107 vor conduce la:

  • creșterea siguranței circulației;
  • îmbunătățirea condițiilor de mediu prin diminuarea noxelor care afectează aerul, solul, apa;
  • asigurarea dezvoltării activităților comerciale;
  • creșterea nivelului de trai și confort a populației;

Noul pod va avea o lungime totală de 30,1 metri, din care lungimea suprastructurii va fi de 24 metri. Lățimea totală va fi de 10,8 metri, din care lățimea părții carosabile – 7,8 metri.

Podul va fi realizat din grinzi prefabricate din beton armat și va avea două trotuare cu o lățime de 1,25 metri fiecare.

Vvaloarea totală a investiţiei este estimată la 3.814.567,79 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 716.954,89 lei, cu un total de 4.531.522,68 lei (inclusiv TVA).

foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate