Eveniment
Alertă de poluare la Sebeș: calitatea aerului, la valori de „Foarte rău” și „Extrem de rău”
Alertă de poluare la Sebeș. Sistemul automat de măsurare și monitorizare a calității aerului al Primăriei Sebeș a indicat zilele trecute valori foarte ridicate ale particulelor în suspensie – PM2.5 și PM10.
Potrivit măsurătorilor, indicele de calitate a aerului a avut luni valoarea „Extrem de rău”, iar duminică și sâmbătă „Foarte rău”. La anumite ore, valorile zilnice recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății au fost depășite chiar și de 15 ori.
Indicele specific privind calitatea aerului a fost influențat luni, 10 februarie, de valorile particulelor în suspensie – PM2.5 (valoarea 6 – „Extrem de rău”) și PM10 (valoarea 4 – „Rău”).
Astfel, potrivit măsurătorilor făcute de sistemul automat de monitorizare a calității aerului din Sebeș, media particulelor PM2.5 înregistrate pe 10 februarie a fost de 80.77 µg/mc.
Alertă de poluare la Sebeș
Valoarea este de peste 5 ori mai mare decât media zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), respectiv 15 µg/mc.
Valoarea maximă înregistrată la ora 22:00 a fost de 225.89 µg/mc (de peste 15 ori mai mare decât limita zilnică), iar cea minimă, înregistrată la ora 17:00, a fost de 31.22 µg/mc.
Poluarea înregistrată în special pe timpul nopții (între orele 20:00 – 01:00) poate fi explicată de existența unor condiții meteorologice nefavorabile dispersiei poluanților. Acest fapt conduce la înregistrarea unor concentrații foarte ridicate de particule în suspensie – PM2.5 și PM10.
Printre sursele de PM2.5 și PM10 se numără sistemele de încălzire ale populației, activitatea industrială, dar și traficul rutier.
Ce reprezintă PM2.5 și care este impactul asupra sănătății
PM2,5 (sau particulele fine) sunt particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri. Potrivit Consiliului European, particulele fine în suspensie (PM2,5) sunt cele mai dăunătoare pentru sănătatea oamenilor.
Praful și polenul pot fi observate și cu ochiul liber, dar particulele PM2.5 sunt mai mici de 2,5 micrometri (μm). Aceasta este dimensiunea unei bacterii. 1 micrometru (μm) reprezintă 1 milionime de metru. Firul de păr uman mediu are aproximativ 100 μm și este de aproximativ 30 de ori mai mare decât cea mai mare particulă de PM2,5.
PM2.5 fie este emis direct, în principal prin arderea combustibililor fosili sau a biomasei, fie este produs atunci când alți poluanți, cum ar fi oxizii de azot, dioxidul de sulf sau amoniacul, reacționează unii cu alții.
Fiecare om inhalează zilnic aproximativ 14 kg de aer. Dar când respirăm, inhalăm și poluanți, care pătrund în plămâni și chiar în fluxul nostru sanguin.
Expunerea la poluarea aerului poate duce la boli respiratorii, inclusiv la astm, precum și la cancer pulmonar și la accidente vasculare cerebrale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Badea Dorian
miercuri, 12.02.2025 at 21:17
1. ÎN DATA DE 10 FEBRUARIE 2025, CALITATEA AERULUI DIN SEBEȘ A FOST PE ULTIMA GRILĂ, A 6-A: „AER EXTREM DE RĂU”. ÎN 8 ȘI 9 FEBR. 2025 A FOST PE GRILA 5: „AER FOARTE RĂU”. Oare vine comisarul Hălălaie, la Sebeș, cu drona, să ne aducă „Aer bun”-grila 1 sau vine să ne aburească cu „calmul atmosferic”, circulația sau încălzirea rezidențială(care la Sebeș e cu cazane pe gaze naturale în procent de 99%, de la care NU rezultă pulberi în suspensie!!!!).
A SCOS CINEVA CENUȘĂ DE LA CAZANUL PE GAZ?
Pulberi în suspensie ce rezultă din procesul de ardere este așa-zisa „cenușă zburătoare”. De unde cenușă de la cazanele pe gaz?
Domnule comisar: POLUAREA MAJORĂ A SEBEȘULUI ESTE DE LA PLATFORMA INDUSTRIALĂ !!!!