Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ambasada Moscovei neagă public jafurile și crimele din 1944. Faptele ”eliberatorilor” sovietici în județul Alba

Publicat

stalin

O controversă puternică a apărut între ambasadele Rusiei la București și ambasadorul României la Moscova, cu privire la comportamentul Armatei Roșii în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ambasada Rusiei a criticat, duminică, în termeni duri, ziarele care publică ”mituri legate de atrocitățile comise de soldații sovietici, eliberatorii Europei de fascism” și aduce ca argumente o serie de dispoziții pe care le-ar fi dat Stalin acestora. 

De cealaltă parte, Ambasada României la Moscova atrage atenția că memoria românilor este încă proaspătă, iar aceștia știu în mod direct de la bunicii și străbunicii lor ce s-a întâmplat.

Alba24 vă propune, de asemenea, un remeber al intrării Armatei Roșii în județul Alba și în Alba Iulia.

Atrocitățile, simple mituri în opinia Ambasadei

„Cine a avut nevoie, la 75 de ani după cel de-al Doilea război mondial, să scoată de la naftalină miturile despre «atrocitățile» soldaților sovietici – eliberatorii Europei de fascism”, afirmă Ambasada rusă, citată de g4media.

Misiunea diplomatică menționează, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că, pe parcursul unei lungi perioade de timp, în presa occidentală și cea românească apar periodic „diverse publicații menite să-i denigreze pe ostașii Armatei Roșii care au eliberat de fascism țările Europei de Est și Europei Centrale“, iar „ostilii critici antisovietici și antiruși încearcă insistent să-i convingă pe oameni că Armata Roșie era o adunătură de tâlhari și violatori care nu știau de nicio milă față de populația civilă“.

Ambasada spune că, inițial, miturile de acest gen au apărut datorită eforturilor ministrului nazist al propagandei, J. Goebbels, iar ulterior, în timpul Războiului Rece, au fost multiplicate și replicate de foștii aliați ai URSS.

ambasada

Violurile și jafurile, interzise de însuși Tătucul popoarelor

„Totuși, toți acești «experți» în materie de atrocități ale soldaților sovietici, care preferă să-i numească, pur și simplu, ruși, uită, de altfel, să menționeze că asemenea acțiuni împotriva populației civile (viol și jaf) au fost interzise în Armata Roșie la cel mai înalt nivel și erau pedepsite prin executare. Este relevant să cităm textul ordinului comandantului suprem I.V. Stalin «Cu privire la inadmisibilitatea atitudinii dure față de populație»: «Ofițerii și ostași ai Armatei Roșii! Ne îndreptăm spre țara inamicului. Fiecare trebuie să-și păstreze stăpânirea de sine, fiecare trebuie să fie curajos… Populația rămasă în zonele cucerite, indiferent dacă este vorba de germani, cehi sau polonezi, nu trebuie să fie supusă abuzului. Vinovații vor fi pedepsiți în conformitate cu legea marțială. În teritoriul cucerit, relațiile sexuale cu sexul feminin nu sunt permise. Cei vinovați de violență și de viol vor fi împușcați»», își argumentează poziția Ambasada Rusiei.

Misiunea diplomatică spune că România nu face excepție, iar „mitul creat de cei cu atitudinea antirusă, cu acel «Davai ceas, davai palton» (tradus din «Dă ceasul, dă haina»), conform căruia trupele sovietice au jefuit masiv populația românească în 1944, are prea puțin de-a face cu realitatea. Chiar dacă renunțăm la aspectul moral și etic al problemei și reducem totul la o logică primitivă, nici atunci un ceas de mână sau o haină nu merita ca cineva de dragul lor să-și riște viața. Prin urmare, noi îndemnăm încă o dată ca oamenii să analizeze informațiile care apar în mass-media și să le compare cu faptele istorice verificate“.

Ambasada întreabă cine beneficiază de pe urmele gazului veninos al minciunii pus pe focul rusofobiei, infiltrat în conștiința publică a poporului român, după mulți ani de la încheierea ostilităților în Europa și dacă acest lucru se datorează apropierii aniversării celor 75 de ani de la eliberarea României de către Armata Roșie.

Ce spune Ambasadorul României, pe facebook

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, le-a transmis colegilor de la Ambasada Rusiei că au cam dat „cu bâta în baltă“ și că ar trebui să știe că mulţi români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu „eliberarea“.

„Mda… aţi cam dat cu bâta în baltă, cum se zice la Români, stimaţi colegi de la Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti. Nu ştiu cum faceţi, dar periodic reuşiţi să-i iritaţi pe Români, făcând trimitere la istoria comună recentă, complicată. Cum puteţi încerca să ştergeţi din memoria acestui popor evidenţele, fie ele petrecute în urma cu 75 de ani??? Ca diplomaţi la Bucureşti ar trebui să cunoaşteţi că mulţi Români păstrează amintiri vii de la bunici despre comportamentul soldatului sovietic pe teritoriul României, care nu are nimic de-a face cu «eliberarea»… Este regretabilă postarea, mai bine vă abţineaţi… Lăsaţi-o baltă!“, a scris pe Facebook ambasadorul român.

Ce spun istoricii și amintirile despre intrarea în Alba Iulia

În septembrie 1944, a pătruns în județul Alba, venind dinspre Sibiu, ”glorioasa” armată ”eliberatoare” Sovietică, în realitate grupuri de soldați înfometați cu apucături de barbari. Istoricul Tudor Roșu, de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia, a descris pe larg episodul într-un articol publicat într-o lucrare mai amplă dedicată județului (Județul Alba. Istorie, cultură și civilizație, Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia 2015).  

Bilanțul tragic al unei singure nopți

”La imaginea terifiantă cu iz medieval contribuiau din plin cazacii călări. În localitățile aflate pe direcția ”glorioasei” armate roșii s-au petrecut obișnuitele episoade barbare. De exemplu, în doar 24 de ore, la 26/27 septembrie 1944, au fost devastate pe teritoriul județului Alba 87 de magazine, 1559 de locuințe, au fost luați 154 de cai, s-au înregistrat 3 morți, 2 răniți, 37 de femei violate etc” a scris Tudor Roșu.

La Alba Iulia, rușii au căutat alcool, până au găsit ”paradisul” în pivnițele Episcopiei Roman-Catolice. După ce se îmbătau, căutau ”hăzăici”. Femeile, mai ales cele tinere, se ascundeau pe unde puteau: ”m-am ascuns o vreme cu celelalte lucrătoare din croitorie (…) într-o încăpere secretă (…) ieșeam numai noaptea să luăm apă și hrană. Tremuram toate să nu ne găsească. Copiii întrebau mereu de mine. Nu-i vedeam decât noaptea, când dormeau” descria o femeie groaza acelor zile.

Triplă crimă la Oarda

Istoricul din Alba Iulia a descoperit o serie de atrocități, petrecute în vecinătatea municipiului. ”La Oarda, sovieticii au ajuns în sat deși era în afara șoselei Sibiu – Cluj, în perpetua lor căutare de femei, oi, vite și ceasuri. Martorii evenimentelor își aminteau că teama era de nedescris, ”mai ales după ce un rusnac, cu ochii lunguieți și tuciuriu, a intrat într-o casă unde a dat peste un bătrân cu nora acestuia, având copil mic. A încercat să o violeze. Bătrânul a luat o fucă și a sărit să-l lovească. Rusul l-a împușcat cu o rafală de armă, apoi, la împotrivirea femeii și țipetele copilului mic, i-a împușcat (…) Pe o tânără ieșită cu flori la poartă au luat-o pe tanc, la Oarda de Jos. A fost găsită moartă, violată și împușcată, la Sântimbru”.

Alte amintiri ale oamenilor din satele de pe traseul Armatei Roșii, sunt legate de ”dexteritatea” cu care aceștia retezau cu baioneta capetele păsărilor din gospodării, de adăpostirea fetelor tinere în pădure sau pe câmp. ”Stăteam ascunse toate într-o boaghie de jichi. Aveam o intrare astfel încât să nu se vadă. Tata ținea furca la poartă” își amintește o femeie din Șeușa, care în acel moment avea 15 ani.

Sașii, ținte vii la Sebeș

Sebeșul a fost asociat imediat cu Germania de către ruși, din cauza populației săsești numeroase. Acțiunile lor din oraș au fost fără milă. S-au năpustit în gospodăriile oamenilor, spune Tudor Roșu, jefuind totul. ”Au fost împușcați bărbați și violate femei la drumul mare. Ulterior, sașii au fost primii care au avut de suferit de pe urma represiunii bolșevice. Orașul Sebeș a fost transformat în lagăr și centru de ridicare a sașilor, iar ”ridicarea” a început de la 11 ianuarie 1945. Vânătoarea de oameni a vizat, în principiu, bărbați între 17 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, din Sebeș, Petrești, Pian, Câlnic, Vingard, Vințu de Jos etc, iar aceștia au fost deportați în Rusia, în lagăre de muncă”, mai scrie Tudor Roșu.

Tudor Roşu este istoric la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. A semnat numeroase studii ştiinţifice care surprind perioada Evului Mediu, dar şi secolele XIX şi XX. Multe dintre lucrările sale sunt cu totul inedite. Imaginea lui Elvis Presley în România comunistă, Marele turneu al lui Buffalo Bill în Europa, istoria cinematografului românesc și multe altele, reprezintă doar o parte dintre preocupările acestuia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax