Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amendă penală și o condamnare cu suspendare, decizia instanței în dosarul exploziei din zona Gării Alba Iulia


Publicat

Societatea comercială, SC Elis Pavaje SRL din Alba a fost condamnată la amendă penală, iar un angajat al acesteia a primit închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de distrugere din culpă. Dosarul a avut la bază o explozie ce a avut loc în 2012 la o clădire din Alba Iulia.

Explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze naturale în subsolul pensiunii “Neptun” de lângă Gara Alba Iulia, ca urmare a unei avarii produse la reţea de muncitorii care lucrau la modernizarea străzii. Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, iar decizia definitivă a fost pronunţată în 20 februarie 2018 la Curtea de Apel Alba Iulia. Firma care executa lucrările (SC Elis Pavaje SRL) a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei, iar un angajat al societăţii a primit 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, scrie adevărul.ro.

VEZI: FOTO: Explozie la o pensiune din zona Gării din Alba Iulia. Două persoane au fost rănite

În actul de sesizare al instanţei, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut faptul că au executat lucrările, înainte ca la faţa locului să se deplaseze un reprezentant al societăţii furnizoare de gaze naturale, care să indice cu exactitate amplasamentul reţelei de gaze naturale, cu toate că a existat anterior o informare telefonică în acest sens care condiţiona prezenţa acestuia. Această obligaţie era impusă şi prin avizul favorabil, cu condiţii, al societăţii distribuitoare de gaze naturale conform căruia ”înainte de începerea lucrărilor, precum şi în timpul acestora, se va solicita asistenţă de specialitate din partea Centrului Operaţional Alba Iulia, pentru a stabili cu exactitate la faţa locului amplasamentul reţelei de gaze naturale existente” şi ”în zona reţelei de gaze naturale lucrările de săpătură se vor executa numai manual”.

În derularea lucrării a fost folosit un utilaj de frezare a drumului, decizie care a avut drept consecinţe ruperea unui branşament subteran, migrarea gazelor naturale la demisolul clădirii Pensiunii Neptun din apropiere şi producerea unei explozii, soldată cu pagube materiale şi rănirea a patru persoane: o tânără de 14 ani care se afla în trecere şi care a fost afectată de suflul exploziei (25 – 30 de zile de îngrijiri medicale), un barman-ospătar angajat al pensiunii (11 – 12 zile de îngrijiri), un bucătar (2 – 3 zile) şi un angajat al societăţii de distribuţie gaze (6 – 7 zile). Inginerul trimis în judecată şi reprezentantul firmei au declarat că sunt nevinovaţi, susţinând, în esenţă, că singurul vinovat de cele întâmplate este furnizorul de gaze naturale, întrucât ţeava de gaz care fusese ruptă de utilajul de frezare, nu era amplasată la o adâncime de minim 90 cm, conform normativelor tehnice in vigoare, dar şi faptul că acel branşament subteran nu fusese menţionat pe planul de situaţie, la momentul avizării lucrărilor de către EON GAZ şi nici la predarea de amplasament.

Instanţa a considerat că aceste afirmaţii sunt contrazise de probele de la dosar şi a decis condamnarea celor doi inculpaţi, persoana fizică şi persoana juridică. ”(…) Nu a existat o persoană desemnată din partea E.ON Gaz pentru a fi prezentă la efectuarea acestor lucrări pentru că nu a existat o cerere scrisă în acest sens nici din partea executantului lucrării, dar nici din partea beneficiarului acesteia, aceasta cu atât mai mult cu cât această asistenţă tehnică se asigură contra cost.

Pe de altă parte, din actele dosarului reiese că prima solicitare oficială de acordare a asistenţei tehnice de specialitate din partea E.ON a fost făcuta de-abia după 2 zile de la explozie, prin adresa nr. 320/15.03.2012. În acest context, nu se poate accepta ideea că beneficiarul lucrării ar fi trebuit să solicite asistenţa tehnică din partea EON Gaz, din actele dosarului nu reiese că ar fi existat o astfel de prevedere, dar, potrivit uzanţelor (fapt ce rezultă din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză), această obligaţie îi revine executantului lucrărilor, întrucât acesta este cel care stabileşte locul, momentul efectuării lucrării”, se afirmă în motivarea deciziei de la instanţa de fond.

Firma care a executat lucrările a achitat, în 2015, către partea civilă suma de 130.000 lei, reprezentând valoarea pagubelor suferite la clădirea din Alba Iulia.

sursa: adevărul.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Fraude pe TikTok cu jocuri „gratis”. Conținuturi asociate cu ”malvertising”

Publicat

Cercetătorii de la Malwarebytes Labs atrag atenția cu privire la conturile de pe TikTok care promovează conținut în domeniul gaming și oferă adesea jocuri sau alte aplicații gratis.

Un exemplu este un cont ce promovează un site care ar trebui să ofere gratis jocul „Among Us” pe Steam, dar și o versiune „hacked”, prin care utilizatorul ar avea avantaje în joc.

Conform verificărilor cercetătorilor conținutul de pe site este, în realitate, asociat cu malvertising.

Sursă: CERT.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPU, în prag de colaps. Medic: ”Virusul este mult mai agresiv în rândul celor nevaccinați. Am obosit să le spun că se vaccineze”

Publicat

Sunt zile de mare încercare, atât pentru medici, cât şi pentru familiile care au pe cineva bolnav. În aceste momente unităţile de primiri urgențe sunt în prag de colaps.

Ambulanțele sosesc fără pauză, una după alta, şi nu dau semne că se vor opri curând în condiţiile în care numai astăzi, peste 16 mii de oameni au aflat că au Covid-19. Vecinii unguri încep să ne preia din bolnavi.

Bogdan Oprița, medic-șef UPU-SMURD la Spitalul de Urgență Floreasca, susține că pacienții vaccinați fac forme ușoare, nu necesită internare sau au nevoie de oxigen doar în cantitate mică.

”Sunt 38 de pacienți în UPU, dintre care 18 sunt intubați și ventilați, mai avem un număr de 8 care sunt pe ventilație non-invazivă și pe oxigen în flux mare. Un singur pacient este vaccinat, dar acesta a fost prezentat la noi în urmă cu șapte zile. Alți doi au mai venit în acest interval de timp”.

Medic: Am obosit să le spun să se vaccineze

”În momentul de față, nici nu mai pot să comentez acest lucru. Am obosit. Oamenii ar trebui să se vaccineze. Toată lumea adresează acuzații că valul acesta nu a fost pregătit, dar trebuie spus, totuși, că există o limită fizică a paturilor peste care nu mai poți să crești, efectiv. Pe de altă parte, personalul este același. Noi am crescut de la 14 locuri la Terapie Intesivă, iar acum avem 23 de pacienți internați”.

Modele de DECLARAȚIE pe propria răspundere și ADEVERINȚĂ de angajator. Documente obligatorii pentru nevaccinați, după ora 20,00

”Este dovedit, însă, că cei care sunt vaccinați cu schema completă sunt purtători de virus timp de cinci zile, în sensul că ei pot fi contagiosi numai cinci zile, în timp ce ceilalți sunt 14… 28 de zile.

Iar agresivitatea virusului la cei vaccinați este mai mică decât la persoanele vaccinate.

De asemenea, s-a demonstrat că o persoană care este nevaccinată este de opt ori mai agresivă în a transmite virusul decât în cazul unei persoane vaccinate.

Acestea sunt studii științifice, se pot găsi pe site-ul CNCAV-ului, peste tot. Orice argument în a da acum vina pe cei vaccinați este o absurditate și un nonsens”.

Bogdan Oprița: ”Am avut pacienţi cea mai mică vârsta 22 de ani, cea mai mare 96. Noi am transformat toată UPU în zona roşie, pentru a avea cât mai multe pături.

În condiţii obişnuite 31 de paturi, dar în momentul de față avem 38 pentru că atâţia pacienţi avem. Putem să mărim, cel mai mult am avut 40 de pacienţi”.

Potrivit medicilor cei mai mulţi dintre pacienţi nu sunt imunizaţi. Pe de altă parte, dacă o persoană vaccinată ia virusul nu ajunge în stare gravă dacă nu are şi alte probleme de sănătate.

Bogdan Oprița: ”Cei vaccinaţi sunt purtători de virus 5 zile, pe când ceilalţi 30 de zile, iar agresivitatea virusului la cei vaccinaţi este mai mică. O persoană nevaccinată este de 8 ori mai agresivă în a transmite virusul″.

Sursa: Știrileprotv.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Investiții în infrastructura educațională, la Zlatna. Școala Gimnazială „Avram Iancu” va fi reabilitată și modernizată

Publicat

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna urmează să fie reabilitată și modernizată printr-o investiție de peste 7,6 milioane de lei. 

Primăria Zlatna a lansat vineri, 15 octombrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare și modernizare Școală Gimnazială Avram Iancu”.

Valoarea totală este estimată la 7.628.452,73 de lei, fără TVA. 

Potrivit documentației, clădirea este amplasată în zona centrală a localității, alipită clădirii Primăriei. Zona este închegată din punct de vedere urbanistic.

Clădirea școlii este poziționată cu fațada principală paralelă cu limita terenului la strada Valea Morilor, retras față de aceasta cu aproximativ 24 m. Clădirea ocupă aproape tot de la frontul la stradă, rămânând liber doar un acces auto și pietonal în partea dreaptă. Forma în plan a terenului este neregulată, cu front la strada Valea Morilor.

Proprietatea școlii cuprinde:

 • corp C1 – Clădire școală, regim de înălțime Parter și 2 etaje (P+2E);
 • corp C2 – Clădire Anexă, regim de înălțime Parter (P);
 • curte amenajată în fața școlii (între clădire școală și strada) cu acces pietonal direct din strada Valea Morilor și alee de legătură cu intrarea principală în școală;
 • curtea școlii, situată în spatele clădirii școlii, cu acces auto și pietonal din strada Valea Morilor.

Intervenţiile propuse sunt menite să refuncţionalizeze spațiul de învățământ existent, astfel încât să fie atins standardul impus de normele şi legislaţia în vigoare.

În vederea reabilitării și modernizării construcțiilor școlii, se propun următoarele măsuri structurale de consolidare clădiri existente (conform expertizei tehnice), dar și de realizare a extinderii:

Lucrări de intervenție cu caracter general propuse:

 • Amenajare a două săli pentru clasa pregătitoare;
 • Amenajarea a 16 săli de clasă, câte două săli pentru fiecare nivel de școlarizare;
 • Amenajarea unor laboratoare de fizică/chimie, biologie, calculatoare, CDI;
 • Amenajarea unei săli de mese pe sistem „catering” cu anexele aferente, cu capacitate de aproximativ 30 de locuri la masă;
 • Amenajarea unor cabinete pentru medicină generală, logoped și consiliere;
 • Asigurarea unor spații pentru cadre didactice: 2 săli profesorale, director, secretariat și contabilitate;
 • Asigurarea spațiilor pentru depozitare (manuale, cărți, arhivă, materiale didactice);
 • Spații conexe: centrala termică, spații întreținere;
 • Refuncționalizarea clădirii anexe (mărirea sălii de sport);
 • Realizarea termoizolației clădirilor;
 • Asigurarea condițiilor de funcționare în conformitate cu legislația actuală;
 • Refacerea instalațiilor interioare noi;
 • Reparații capitale la ambele clădiri (înlocuirea finisajelor interioare și exterioare), la școală se vor păstra doar tâmplăriile exterioare, care sunt din PVC cu barieră termică și geam termopan;
 • Refacerea fațadei, inclusiv înlocuirea învelitorilor;
 • Echipamente și dotări noi;
 • Reparații la împrejmuirea școlii;
 • Amenajarea incintei școlii.

Parametrii propuși:

 • Suprafață teren CF 72615 = 5.147 mp
 • Suprafață construită totală SC1+SC2 = 1.230,05 mp
 • Suprafață desfășurată totală SC1+SC2 = 3.324,15 mp
 • Suprafață construită școală propus = 1.047,05 mp
 • Suprafață desfășurată școală propus = 3.141,15 mp
 • Regimul de înălțime școală propus: = P + 2 E
 • Suprafață construită clădire atelier C2 = 183 mp
 • Suprafață desfășurată clădire atelier C2 = 183 mp
 • Regimul de înălțime clădire atelier C2 = P
 • Spații verzi = 1.307,88 mp;
 • Suprafață rampe și scări exterioare școală = 43,34 mp;
 • Suprafață căi pietonale = 272,62 mp;
 • Suprafață platformă gospodărească = 12,38 mp;
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dacian Cioloș merge luni în Parlament cu programul de guvernare și numele pentru fiecare minister. LISTA posibililor miniștri

Publicat

Dacian Cioloș va merge luni în Parlament să prezinte programul de guvernare USR și lista de miniștri cu care încearcă să formeze un guvern.

Biroul Național al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat Dacian Cioloș și a stabilit calendarul pentru zilele următoare, potrivit comunicatului.

Sâmbătă va fi finalizat programul de guvernare, iar duminică se vor întruni Biroul Național și Comitetul Politic pentru aprobarea programului și a listei de miniștri.

Luni va avea loc depunerea programului de guvernare și a listei de miniștri în Parlament, se mai precizează într-un comunicat de presă.

Negocierile cu PNL și UDMR au eșuat înainte de a începe, după ce liderii celor două formațiuni, Florin Cîțu și Kelemen Hunor au declarat că nu vor susține un guvern condus de Dacian Cioloș.

O listă probabilă a propunerilor lui Cioloș, ar putea fi, potrivit unor surse politice, aceasta:

Dan Barna – vicepremier

Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă – Ministru al Sănătății

Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor

Cristian Ghinea – Ministrul fondurilor Europene

Cristina Prună – Ministrul Economiei/Energiei

Stelian Ion – Ministrul Justiției

Dragoș Pâslaru / Oana Țoiu – Ministrul Muncii

Claudiu Năsui / Anca Dragu – Ministrul Finanțelor

Ștefan Pălărie – Ministrul Educației

Dragoș Tudorache – Ministrul Administrației și Internelor

Iulian Bulai – Ministrul Culturii

George Cățean – Ministrul Agriculturii

Ionuț Moșteanu – Ministrul Dezvoltării

Foto: Arhivă – Cioloș la Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate