Connect with us
Advertisement

Eveniment

Amendă penală și o condamnare cu suspendare, decizia instanței în dosarul exploziei din zona Gării Alba Iulia

Publicat

Societatea comercială, SC Elis Pavaje SRL din Alba a fost condamnată la amendă penală, iar un angajat al acesteia a primit închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de distrugere din culpă. Dosarul a avut la bază o explozie ce a avut loc în 2012 la o clădire din Alba Iulia.

Explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze naturale în subsolul pensiunii “Neptun” de lângă Gara Alba Iulia, ca urmare a unei avarii produse la reţea de muncitorii care lucrau la modernizarea străzii. Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, iar decizia definitivă a fost pronunţată în 20 februarie 2018 la Curtea de Apel Alba Iulia. Firma care executa lucrările (SC Elis Pavaje SRL) a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei, iar un angajat al societăţii a primit 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, scrie adevărul.ro.

VEZI: FOTO: Explozie la o pensiune din zona Gării din Alba Iulia. Două persoane au fost rănite

În actul de sesizare al instanţei, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut faptul că au executat lucrările, înainte ca la faţa locului să se deplaseze un reprezentant al societăţii furnizoare de gaze naturale, care să indice cu exactitate amplasamentul reţelei de gaze naturale, cu toate că a existat anterior o informare telefonică în acest sens care condiţiona prezenţa acestuia. Această obligaţie era impusă şi prin avizul favorabil, cu condiţii, al societăţii distribuitoare de gaze naturale conform căruia ”înainte de începerea lucrărilor, precum şi în timpul acestora, se va solicita asistenţă de specialitate din partea Centrului Operaţional Alba Iulia, pentru a stabili cu exactitate la faţa locului amplasamentul reţelei de gaze naturale existente” şi ”în zona reţelei de gaze naturale lucrările de săpătură se vor executa numai manual”.

În derularea lucrării a fost folosit un utilaj de frezare a drumului, decizie care a avut drept consecinţe ruperea unui branşament subteran, migrarea gazelor naturale la demisolul clădirii Pensiunii Neptun din apropiere şi producerea unei explozii, soldată cu pagube materiale şi rănirea a patru persoane: o tânără de 14 ani care se afla în trecere şi care a fost afectată de suflul exploziei (25 – 30 de zile de îngrijiri medicale), un barman-ospătar angajat al pensiunii (11 – 12 zile de îngrijiri), un bucătar (2 – 3 zile) şi un angajat al societăţii de distribuţie gaze (6 – 7 zile). Inginerul trimis în judecată şi reprezentantul firmei au declarat că sunt nevinovaţi, susţinând, în esenţă, că singurul vinovat de cele întâmplate este furnizorul de gaze naturale, întrucât ţeava de gaz care fusese ruptă de utilajul de frezare, nu era amplasată la o adâncime de minim 90 cm, conform normativelor tehnice in vigoare, dar şi faptul că acel branşament subteran nu fusese menţionat pe planul de situaţie, la momentul avizării lucrărilor de către EON GAZ şi nici la predarea de amplasament.

Instanţa a considerat că aceste afirmaţii sunt contrazise de probele de la dosar şi a decis condamnarea celor doi inculpaţi, persoana fizică şi persoana juridică. ”(…) Nu a existat o persoană desemnată din partea E.ON Gaz pentru a fi prezentă la efectuarea acestor lucrări pentru că nu a existat o cerere scrisă în acest sens nici din partea executantului lucrării, dar nici din partea beneficiarului acesteia, aceasta cu atât mai mult cu cât această asistenţă tehnică se asigură contra cost.

Pe de altă parte, din actele dosarului reiese că prima solicitare oficială de acordare a asistenţei tehnice de specialitate din partea E.ON a fost făcuta de-abia după 2 zile de la explozie, prin adresa nr. 320/15.03.2012. În acest context, nu se poate accepta ideea că beneficiarul lucrării ar fi trebuit să solicite asistenţa tehnică din partea EON Gaz, din actele dosarului nu reiese că ar fi existat o astfel de prevedere, dar, potrivit uzanţelor (fapt ce rezultă din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză), această obligaţie îi revine executantului lucrărilor, întrucât acesta este cel care stabileşte locul, momentul efectuării lucrării”, se afirmă în motivarea deciziei de la instanţa de fond.

Firma care a executat lucrările a achitat, în 2015, către partea civilă suma de 130.000 lei, reprezentând valoarea pagubelor suferite la clădirea din Alba Iulia.

sursa: adevărul.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement