Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amendă penală și o condamnare cu suspendare, decizia instanței în dosarul exploziei din zona Gării Alba Iulia


Publicat

Societatea comercială, SC Elis Pavaje SRL din Alba a fost condamnată la amendă penală, iar un angajat al acesteia a primit închisoare cu suspendare pentru infracţiunea de distrugere din culpă. Dosarul a avut la bază o explozie ce a avut loc în 2012 la o clădire din Alba Iulia.

Explozia a fost cauzată de o acumulare de gaze naturale în subsolul pensiunii “Neptun” de lângă Gara Alba Iulia, ca urmare a unei avarii produse la reţea de muncitorii care lucrau la modernizarea străzii. Dosarul a fost trimis în judecată în 2014, iar decizia definitivă a fost pronunţată în 20 februarie 2018 la Curtea de Apel Alba Iulia. Firma care executa lucrările (SC Elis Pavaje SRL) a fost condamnată la plata unei amenzi penale de 4.000 de lei, iar un angajat al societăţii a primit 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pe o perioadă de 2 ani şi 6 luni, scrie adevărul.ro.

VEZI: FOTO: Explozie la o pensiune din zona Gării din Alba Iulia. Două persoane au fost rănite

În actul de sesizare al instanţei, în sarcina inculpaţilor s-a reţinut faptul că au executat lucrările, înainte ca la faţa locului să se deplaseze un reprezentant al societăţii furnizoare de gaze naturale, care să indice cu exactitate amplasamentul reţelei de gaze naturale, cu toate că a existat anterior o informare telefonică în acest sens care condiţiona prezenţa acestuia. Această obligaţie era impusă şi prin avizul favorabil, cu condiţii, al societăţii distribuitoare de gaze naturale conform căruia ”înainte de începerea lucrărilor, precum şi în timpul acestora, se va solicita asistenţă de specialitate din partea Centrului Operaţional Alba Iulia, pentru a stabili cu exactitate la faţa locului amplasamentul reţelei de gaze naturale existente” şi ”în zona reţelei de gaze naturale lucrările de săpătură se vor executa numai manual”.

În derularea lucrării a fost folosit un utilaj de frezare a drumului, decizie care a avut drept consecinţe ruperea unui branşament subteran, migrarea gazelor naturale la demisolul clădirii Pensiunii Neptun din apropiere şi producerea unei explozii, soldată cu pagube materiale şi rănirea a patru persoane: o tânără de 14 ani care se afla în trecere şi care a fost afectată de suflul exploziei (25 – 30 de zile de îngrijiri medicale), un barman-ospătar angajat al pensiunii (11 – 12 zile de îngrijiri), un bucătar (2 – 3 zile) şi un angajat al societăţii de distribuţie gaze (6 – 7 zile). Inginerul trimis în judecată şi reprezentantul firmei au declarat că sunt nevinovaţi, susţinând, în esenţă, că singurul vinovat de cele întâmplate este furnizorul de gaze naturale, întrucât ţeava de gaz care fusese ruptă de utilajul de frezare, nu era amplasată la o adâncime de minim 90 cm, conform normativelor tehnice in vigoare, dar şi faptul că acel branşament subteran nu fusese menţionat pe planul de situaţie, la momentul avizării lucrărilor de către EON GAZ şi nici la predarea de amplasament.

Instanţa a considerat că aceste afirmaţii sunt contrazise de probele de la dosar şi a decis condamnarea celor doi inculpaţi, persoana fizică şi persoana juridică. ”(…) Nu a existat o persoană desemnată din partea E.ON Gaz pentru a fi prezentă la efectuarea acestor lucrări pentru că nu a existat o cerere scrisă în acest sens nici din partea executantului lucrării, dar nici din partea beneficiarului acesteia, aceasta cu atât mai mult cu cât această asistenţă tehnică se asigură contra cost.

Pe de altă parte, din actele dosarului reiese că prima solicitare oficială de acordare a asistenţei tehnice de specialitate din partea E.ON a fost făcuta de-abia după 2 zile de la explozie, prin adresa nr. 320/15.03.2012. În acest context, nu se poate accepta ideea că beneficiarul lucrării ar fi trebuit să solicite asistenţa tehnică din partea EON Gaz, din actele dosarului nu reiese că ar fi existat o astfel de prevedere, dar, potrivit uzanţelor (fapt ce rezultă din declaraţiile martorilor audiaţi în cauză), această obligaţie îi revine executantului lucrărilor, întrucât acesta este cel care stabileşte locul, momentul efectuării lucrării”, se afirmă în motivarea deciziei de la instanţa de fond.

Firma care a executat lucrările a achitat, în 2015, către partea civilă suma de 130.000 lei, reprezentând valoarea pagubelor suferite la clădirea din Alba Iulia.

sursa: adevărul.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Percheziții DIICOT Alba Iulia: Trei bărbați arestați preventiv pentru trafic de droguri. Ce au descoperit procurorii

Publicat

arestat catuse

Trei bărbați din Hunedoara au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT Alba Iulia. 

Cei trei sunt cercetați pentru trafic de droguri.

Potrivit surselor alba24.ro, în urma unor pecheziții domiciliare pe raza județului Hunedoara, procuorii DIICOT au gasit peste 300 de grame de canabis, o parte din cantitate fiind ambalată în 136 punguțe de plastic.

După percheziții, bărbații (E.A.P, C.M. și C.I.C) au fost propuși pentru arestare preventivă, iar în data de 22 octombrie, judecătorii Tribunalului Alba au admis propunerea procurorilor DIICOT.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară în 48 de ore de la comunicare.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mașini cu probleme tehnice, depistate în trafic, în Blaj. Ce sancțiuni au dat polițiștii și RAR

Publicat

control trafic RAR Politia

Poliţiştii din Blaj și reprezentanți RAR au depistat, joi, mai multe autovehicule cu defecțiuni, în trafic, în cadrul unei acţiuni de prevenire a accidentelor rutiere.

Potrivit IPJ Alba, joi, poliţiştii rutieri din Blaj, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român – Alba, au organizat, pe raza municipiului Blaj, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, din care 6 pentru defecțiuni tehnice și două pentru abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice. Au fost reținute trei certificate de înmatriculare.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 240 de cetățeni din Alba amendați, pentru că nu au purtat masca. Persoană carantinată, prinsă după ce a părăsit domiciliul

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a intensificat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost depistate 245 de persoane care nu purtau sau purtau necorespunzător masca de protecție sanitară. Au fost aplicate amenzi în valoare de 6.000 de lei și a fost depistată o persoană care nu a respectat obligația de a nu părăsi domiciliul, fiind carantinată.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, restaurante, terase, spații publice dar şi în mijloacele de transport în comun, cu privire la  respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

La activitățile desfășurate au participat 262 de polițiști, polițiști locali, jandarmi, lucrători ISU precum și reprezentanți de la Protecția Consumatorului, Ministerului Sănătății și autorității publice locale.

În cadrul acțiunilor de control au fost verificate 71 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, 157 de mijloace de transport, din care 48 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 1.994 de persoane.

Echipele de control au depistat 245 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, acestea fiind sancționate contravențional, conform Legii 55/2020, cu amenzi în valoare de 6.000 de lei.

Au fost organizate 6 acțiuni punctuale, la care au fost folosite efective suplimentare.

De exemplu, în Sebeș a fost organizată o acțiune punctuală pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii virusului. Au fost verificate 63 de societăți comerciale și fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale, din care 43 pentru nerespectarea masurilor de protecție individuală, conform Legii 55/2020.

La Aiud polițiștii au verificat 17 societăți comerciale, au legitimat 121 de persoane și au aplicat 38 de sancțiuni contravenționale, conform Legii 55/2020, unor persoane care nu au folosit masca de protecție sanitară.

Cu ocazia verificărilor efectuate de polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj, la persoanele aflate în izolare / carantinare, s-a constatat că un bărbat de 40 de ani, din comuna Crăciunelu de Jos, carantinat la domiciliu, fiind contact a unei persoane infectate, nu a respectat obligația de a nu părăsi locația de carantinare și s-au deplasat în municipiul Blaj.

Față de acesta a fost luată măsura sancționării contravenționale, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, în conformitate cu prevederile art. 66 lit. b din Legea 55/2020 și a fost informată Direcția de Sănătate Publică Alba, pentru a dispune măsurile conform competențelor.

„Stimați cetățeni, este important ca fiecare dintre noi să avem un comportament responsabil, să conștientizăm că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți și să respectăm efortul comun pentru limitarea răspândirii SARS-COV-2.

Polițiștii vor continua verificările, iar în cazul în care vor constata abateri de la normele privind măsurile de protecție, vor lua măsuri”, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Tânăr din Alba, după gratii pentru lovire și violare de domiciliu. Cât va sta la închisoare

Publicat

inchisoare

Un tânăr din comuna Cergău a ajuns după gratii, fiind condamnat pentru lovire și violare de domiciliu. Acesta are de executat o pedeapsă de 10 luni de închisoare.

Potrivit IPJ Alba, joi, în jurul orei 16.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Blaj și Secției 5 Poliție Rurală Blaj l-au depistat și reținut pe un tânăr de 29 de ani din comuna Cergău, județul Alba, posesor al unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de către Judecătoria Blaj.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate 10 luni închisoare pentru comiterea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și violare de domiciliu.

Condamnatul a fost depus la Penitenciarul Aiud în vederea executării pedepsei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate