Educație
An școlar 2023-2024: condițiile în care elevii vor beneficia de gratuitate sau bani pentru transport. Ce prevede noua lege
Noua legislație în Educație prevede și condițiile în care se acordă transport public gratuit pentru elevi.
Elevii vor beneficia de transport gratuit și în anul școlar 2023-2024. Noua legislație menționează gratuitate pentru toți elevii la transport public local inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, pe tot parcursul anului școlar.
Pentru elevii care fac naveta, se alocă o sumă forfetară, însă cu condiția să nu existe servicii de transport public în localitatea respectivă. Anterior, nu exista această condiție.
Guvernul urmează să emită o hotărâre pentru aplicarea acestor prevederi, până pe 4 septembrie 2023, potrivit edupedu.ro.
În prezent, sumele forfetare se pot acorda în avans, în luna când are nevoie elevul, și nu ulterior, nu ca decont.
Ce prevede legislația nouă – cum se acordă transport gratuit elevilor
Elevii din clasele primare, gimnaziu și liceu beneficiază de gratuitate, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație.
Dacă elevii nu urmează cursuri în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și nu beneficiază de existența serviciilor de transport public, aceștia primesc o sumă forfetară lunară al cărei cuantum se stabilește anual, cu avizul conform al ANRSC, prin hotărâre a consiliului județean, în funcție de distanța dintre unitatea de învățământ și domiciliu.
În toate cazurile, DJIP/DMBIP realizează analize semestriale cu privire la aceste situații și le prezintă Ministerului Educației și autorităților locale competente în vederea extinderii serviciilor publice de transport de persoane.
Situația din prezent
Suma forfetară este asigurată în prezent pentru toți elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, potrivit legii Educației Naționale nr.1/2011.
Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați.
Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social.
Suma forfetară este în prezent de:
- 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km
- cu 6 lei/lună în plus pentru distanțe de peste 3 km, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km
- pentru distanţele de peste 50 de kilometri, suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru
Ce se aplică din 2 septembrie
În noua lege se arată că prevederile pentru transportul elevilor se aplică începând cu anul școlar 2025-2026, cu anumite excepții, ce intră în vigoare din 2 septembrie.
Aceste excepții (prevederi) se referă la faptul că pentru transportul public local și metropolitan rutier sumele se asigură din bugetele locale, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, aprobate anual cu această destinație.
Pentru transportul public rutier județean și interjudețean se asigură elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu pentru cheltuielile de transport dus-întors, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin DJIP/DMBIP, către operatorii de transport public.
Prevederile pentru elevii care sunt cazați la internat sau în gazdă nu se schimbă. Acestora li se asigură decontarea cheltuielilor de transport în continuare.
Ce intră în vigoare din 2025
Din 2025-2026, gratuitatea transportului se va acorda în baza cardului național de elev.
“Dovada calității de beneficiar al gratuității la transport se face prin cardul național de elev sau prin orice alt înscris, emis de unitatea de învățământ, din care rezultă calitatea de elev”.
Pentru elevii care învață în altă localitate și nu beneficiază de transport public, consiliile județene și asociațiile de dezvoltare intercomunitară cu competențe pe transport transmit către DJIP, cu 30 de zile înainte de începerea anului școlar, lista rutelor pentru care se asigură transport public.
Autoritățile publice locale pot organiza curse de tip școlare destinate exclusiv elevilor pentru transportul de la/până la unitatea de învățământ preuniversitar.
Sumele alocate pentru acoperirea dreptului la transport al elevului sunt neimpozabile și nu sunt luate în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea oricărei burse cu caracter social, precum și pentru alte beneficii sociale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News