Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ANAF: Norme de venit pe anul 2016 în judeţul Alba. Sumele fixe pentru calcularea impozitului pe venit pentru persoanele fizice cu activităţi independente

Publicat

anaf Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat normele de venit pe anul 2016, pentru judeţul Alba şi celelalte zone din ţară. Este vorba despre sumele fixe folosite pentru calcularea impozitului pe venit datorat de către persoanele fizice care obțin venituri din activități independente și care au optat pentru un sistem de impunere pe bază de normă de venit. Cota unică de 16% se va aplica la normele de venit afișate de Fisc.

Vezi ANAF_Norme de venit 2016_Alba

Contribuabilii care realizează venituri din activități independente și care aplică sistemul de impozitare pe bază de normă de venit vor plăti anul acesta un impozit de 16% aplicat valorilor stabilit de Fisc, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate.

Contribuabilii care obțin venituri din activități independente și care au optat pentru sistemul de impozitare în sistem real aplică impozitul de 16% la veniturile nete totale.

Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, activități desfășurate de contribuabilii care realizează venituri comerciale.

Noul Cod fiscal prevede că norma de venit nu poate fi mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12.

Valoarea actuală a salariului minim brut pe economie este de 1.050 de lei. Acesta va crește cu 200 de lei, începând cu data de 1 mai 2016, la 1.250 de lei.

Termenul limită pentru plata impozitului pe venit aferent trimestrului I este 25 martie.

Condiții:

Activitatea trebuie să fie cuprinsă în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit, aprobat prin Ordinul MFP nr. 2875/2011;

Contribuabilul trebuie să fie autorizat pentru desfășurarea activității respective, conform prevederilor OUG nr. 44/2008, ca PFA, întreprindere individuală (II) sau întreprindere familială (IF);

Trebuie exprimată opțiunea pentru impunerea veniturilor pe bază normelor de venit prin bifarea căsuței corespunzătoare (Formularul 220).

Dacă un contribuabil desfăşoară o activitate independentă, care generează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, pe perioade mai mici decât anul calendaristic, norma de venit aferentă acelei activităţi se corectează astfel încât să reflecte perioada de an calendaristic în care a fost desfăşurată activitatea respectivă, se arată în noul Cod fiscal.

De asemenea, dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi care generează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.

Contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.

Impozitul pe venit se plătește în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Contribuabilii care au realizat în anul anterior venituri din activități independente și au fost impuși pe bază de normă de venit pot să modifice sistemul de impunere și să devină plătitori de impozit în sistem real.

Formularul 220 – Declarația privind venitul estimat/norma de venit cu informații referitoare la determinarea venitului net anual în sistem real se depune până la data de 31 ianuarie inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfășurat activitate în anul precedent, respectiv în termen de 30 de zile de la începerea activității, în cazul contribuabililor care încep activitatea în cursul anului fiscal.

Conform Codului fiscal, opţiunea de a determina venitul net în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioadă de 2 ani fiscali consecutivi şi se consideră reînnoită pentru o nouă perioadă dacă contribuabilul nu solicită revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzătoare a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit şi depunerea formularului la organul fiscal competent până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului următor expirării perioadei de 2 ani.

Contribuabilii sunt obligaţi să trească la impozitarea în sistem real, începând cu anul fiscal următor, dacă au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 euro.

Contribuțiile sociale obligatorii

Pe lângă impozitul de 16%, contribuabilii care realizează venituri din activități independente mai datorează obligatoriu la stat și contribuții sociale pentru veniturile realizate: contribuția de asigurări sociale – CAS și contribuția de asigurări sociale de sănătate – CASS.

Pentru plata CAS-ului, persoana fizică autorizată poate opta, conform actualelor reglementări, între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv, ci doar din anul următor.

Aplicând cota CAS de 26,3% asupra bazei lunare de calcul pentru stabilirea plăților anticipate, PFA va plăti la pensie minimum 246,78 lei (35% x 2.681 lei x 26,3%) și maximum 3.525,515 lei (5 x 2.681 lei x 26,3%).

Dacă persoana optează pentru o contribuție la pensii de 10,5%, atunci aceasta va plăti la pensie cel puţin 98,52 lei (35% x 2.681 lei x 10,5%) şi cel mult 1.407,525 lei (5 x 2.681 lei x 10,5%).

Cota de 10,5% nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta. În cazul în care PFA-urile doresc să beneficieze de o pensie întreagă, atunci pot opta să achite cota de 26,3%, care conține și contribuția angajatorului, de 15,8%.

Începând din 2016, PFA-urile vor datora obligatoriu cota individuală CAS de 10,5% calculată la venitul net obținut, indiferent dacă sunt concomitent salariate. De asemenea, prin intermediului noului formular 600, ele vor putea alege să plătească cota integrală de 26,3% a contribuției la pensii.

Spre exemplu, în 2016, la un venit net anual de 100.000 de lei, PFA va datora CAS de 10.500 de lei sau 26.300 de lei, în funcţie de cota aleasă.

Contribuția la pensii se plătește trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din activități independente.

În ceea ce privește CASS, contribuabilii care realizează venituri din activități independente și sunt impozitați la normă de venit vor datora la bugetul de stat o contribuție de 5,5% din valoarea anuală a normei de venit, raportată la cele 12 luni ale anului, ce nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară (care din 1 iulie 2015 este de 1050 de lei), dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.

De la 1 mai 2016, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, ceea ce înseamnă că salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere va fi de 917 lei.

Plata contribuțiilor la sănătate se efectuează anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual. Astfel, în baza declarației de venit estimat (Formular 220) sau a declarației de venit realizat (Formular 200), organul fiscal emite decizia de impunere pentru plăți anticipate în care stabilește contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată anticipat, precum și termenele de plată.
Plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
După încheierea anului fiscal, în baza declarației privind venitul realizat depusă de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabilește obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate prin decizia de impunere anuală regularizând sumele datorate cu titlu de plăți anticipate.

În cazul persoanelor impuse la norma de venit, care nu depun declaraţie privind venitul realizat, contribuţiile de asigurări sociale plătite trimestrial reprezintă plata finala în contul contribuţiei anuale datorate.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax